• First Top Stories

    Στουρνάρας: Αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, δε θα βγει η Ελλάδα από την κρίση

    Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας


    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μία ακόμα φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επιμένει στην εκτίμησή του ότι στην παρούσα φάση που βρίσκεται η Ελλάδα και με τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, μία ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αξιολόγησηα θα αποτελούσε τροχοπέδη για την έξοδο από την κρίση.

    Μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης της αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία θα χάσει την ευκαιρία να βγει από την κρίση. «Παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις σήμερα έχει καλυφθεί το 50% της δημοσιονομική προσαρμογής και όχι μόνο αυτής», δήλωσε ο κ. Στουρνάραςπροειδοποιώντας ότι «Επομένως δεν δικαιολογείται καθυστέρηση η οποία εάν συμβεί «θα στερήσει από την ελληνική οικονομία την έξοδο από την κρίση».

    Ανάλογα μηνύματα έστειλε ο κ. Στουρνάρας και από τη γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αν παραταθούν οι διαπραγματεύσεις, η χώρα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε στασιμότητα. Στην τοποθέτησή του, σημείωσε επίσης ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέο κύμα αβεβαιότητας αν δεν υπάρξει γρήγορα λύση στο θέμα της διαπραγμάτευσης, ενώ εκτίμησε ότι αν κυβέρνηση και θεσμοί επιδείξουν ευελιξία η συμφωνία μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας την Παρασκευή στην 84η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η β’ αξιολόγηση και έκανε εκτενή αναφορά στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων καθώς έτσι θα απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

    Ο διοικητής υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές και προέβλεψε ότι το 2017 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι στα 2,5%, τονίζοντας ότι η οικονομία έχει σήμερα τις δυνατότητες να περάσει σε μια νέα και πιο υγιή αναπτυξιακή φάση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Spiegel: Πιθανό το 4ο μνημόνιο με ή χωρίς ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκλαβενίτης – Μαρινόπουλος: Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο δίκτυο σούπερ μάρκετ της αγοράς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Μείωση 962 εκατ. ευρώ κατέγραψε το ισοζύγιο αγαθών-υπηρεσιών το 2016



    ΣΧΟΛΙΑ