ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να «παίζει» με τα νεύρα των αγορών, οι ευρωπαϊκές εταιρείες βλέπουν μία ευκαιρία να προσελκύσουν επενδυτές στα δικά τους χρηματιστήρια.
Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κολοσσών σε συνεντεύξεις τους στο CNBC επιχείρησαν ένα κάλεσμα προς τους επενδυτές προβάλλοντας το σημαντικό «ατού» των ευρωαγορών: τις χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών τους.
Οι αμερικανικές αγορές μπορεί να καταγράφουν τους τελευταίους μήνες μεγάλες αυξομειώσεις, με τις απειλές για δασμούς, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και το αβέβαιο μέλλον επιτοκίων από τη Fed να φέρνουν παροδικά απώλειες στους δείκτες, όμως δεν είναι και τόσο εύκολος αντίπαλος.
Το κάλεσμα των ευρωαγορών
«Τον Ιανουάριο, το κλίμα ήταν πολύ θετικό στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη ήταν κάπως πιο συγκρατημένο. Τώρα, όμως, η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά, προς όφελος της Ευρώπης σε πολλές περιπτώσεις. Η Ευρώπη δέχεται περισσότερες εισροές κεφαλαίων και υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία», ανέφερε στο CNBC o Anthony Gutman, συν-διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International.
Εξίσου αισιόδοξοι εμφανίστηκαν κι άλλοι αναλυτές.
«Αν κοιτάξετε την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, πρώτον, το κεφάλαιο είναι φθηνότερο. Αν κοιτάξετε την τάση των επιτοκίων του ευρώ έναντι του δολαρίου, μπορείτε να χρηματοδοτήσετε και να αποκτήσετε πράγματα φθηνότερα εδώ. Δεύτερον, οι αποτιμήσεις είναι φθηνότερες, μπορείτε να αγοράσετε εξαιρετικές εταιρείες με λιγότερα χρήματα», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Permira, Kurt Björklund.
Ακόμα και ο Andrea Orcel της Unicredit σχολίασε ότι η Ευρώπη είναι ενώπιον μίας σημαντικής ευκαιρίας. «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε… στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ. Θα είναι δικό μας λάθος αν δεν το κάνουμε».
Ευρώ vs δολάριο
Η κυριαρχία των ΗΠΑ στις αγορές βέβαια είναι δεδομένη. Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διεθνή χρήση του ευρώ για το 2024 έδειξαν στασιμότητα με τη συνολική χρήση του νομίσματος να μην ξεπερνάει το 19%.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ονειρεύεται μία «παγκόσμια στιγμή του ευρώ», καθώς αρκετοί επενδυτές αποχώρησαν από το δολάριο, το οποίο χτύπησε την προηγούμενη Πέμπτη χαμηλό τριών ετών, και στράφηκαν στο νόμισμα της ευρωζώνης.
Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 9,5% έναντι του δολαρίου από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, όμως και οι ίδιοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τις προκλήσεις.
Επιφυλάξεις
Ο αντιπρόεδρος Λουίς Ντε Γκίντος δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν «μερικά χρόνια» πριν το ευρώ γίνει εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα και αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν η Ευρώπη ενισχύσει την ολοκλήρωσή της.
Άλλοι είναι επίσης επιφυλακτικοί ως προς μια απότομη στροφή μακριά από το δολάριο.
«Θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel. «Αλλά, φυσικά, πρέπει επίσης να παρακολουθούμε το δολάριο ΗΠΑ και να έχουμε συμφέρον να παραμείνει σταθερό».
Οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ αποτυπώνονται και στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ενώ οι ευρωαγορές έκλεισαν χθες στο κόκκινο, με τους φόβους για δασμούς, την πυρηνική απειλή από το Ιράν και τη δύσκολη σχέση με τον Τραμπ στο εμπορικό μέτωπο να επισκιάζουν την αισιοδοξία για τα χαμηλά επιτόκια, η Wall Street έχει καταφέρει να ανακάμψει ελπίζοντας ότι σύντομα θα σπάσει ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ ο S&P αντίστοιχο αυτού στις 19 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε επίσης:
Intracom: Αγορά 1,06 εκατ. μετοχών από την Ελένη Κόκκαλη
Το Protergia Powergiving συνεχίζει να μοιράζει μοναδικά δώρα και το καλοκαίρι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΚΥΣΕΑ: Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις που ενέχουν κίνδυνο σοβαρής ανάφλεξης στην περιοχή
- Οι ΗΠΑ μετακινούν πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν
- Sky News: Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι Ιρανοί διοικητές και επιστήμονες που εξουδετέρωσε το Ισραήλ
- Νετανιάχου: Περιμένουμε πολλά κύματα ιρανικών επιθέσεων – Οι ΗΠΑ γνώριζαν για τα σχέδιά μας – Τι είπε ο Τραμπ
