Με θετικές προσδοκίες εισέρχεται στο 2025 η Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Α.Ε., μετά από μια χρονιά σταθεροποίησης, η οποία την επανάφερε σε κερδοφόρο πορεία.

Η εικόνα στην Τουρκία με τη μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων ιχθύων και η εξέλιξη των τιμών στις διεθνείς αγορές δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την εταιρεία, η οποία έχει περάσει από τα τέλη του 2023 στον όμιλο Ίριδα (συμμετοχή 97,8%).

1

Αισιοδοξία για τη φετινή χρήση

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή χρήση δείχνουν αύξηση παραγωγής έως 4,5% και περαιτέρω άνοδο των τιμών πώλησης, όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύτηκαν χθες.

Ο βασικός παράγοντας πίσω από την εικόνα αυτή είναι η μείωση  των διαθέσιμων αποθεμάτων ιχθύων στην Τουρκία, η οποία δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες τιμολόγησης για τους εξαγωγείς της Μεσογείου.

Το 2024 αποτέλεσε έτος καμπής για την εταιρεία, η οποία επανήλθε σε θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αφήνοντας πίσω τις ζημίες του 2023.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 84,32 εκατ. ευρώ (+5,5%), ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,49 εκατ. ευρώ, από ζημίες 3,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Το EBITDA αυξήθηκε στα 8,75 εκατ. ευρώ από 3,19 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την εικόνα ανάκαμψης της επιχείρησης.

Μείωση του κόστους πωληθέντων

Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση της Γαλαξίδι υπό τον Σπύρο Γιαννουλάτο, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η αύξηση τιμών πώλησης κατά 8% συνοδεύτηκε από μείωση του κόστους πωληθέντων κατά 2,18 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας εντυπωσιακά το μεικτό περιθώριο κέρδους.   Ειδικότερα το κόστος πωληθέντων ανήλθε για τον Όμιλο σε 75,29 εκατ. ευρώ έναντι 77,47 εκατ. ευρώ το 2023 και για την Εταιρία σε 65,48 εκατ. ευρώ έναντι 68,61 εκατ. ευρώ το 2023. Ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών ανέρχεται σε 89,29% και 88,22% αντίστοιχα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,61% για τον Όμιλο και κατά 7,52% για την Εταιρία σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Αντίθετα, προέκυψε αύξηση του μικτού κέρδους από την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα κατά 7,61% για τον Όμιλο, το οποίο ανήλθε σε 9,03 εκατ. ευρώ, και κατά 7,52% για την Εταιρία, το οποίο ανήλθε σε 8,74 εκατ. ευρώ.

Από τις συνολικές πωλήσεις, 80,78 εκατ. ευρώ προήλθαν από το εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή στρατηγική της εταιρείας, με κύριες αγορές την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Στην παραγωγική γραμμή, καταγράφεται αύξηση της απόδοσης των μονάδων και βελτίωση των βιολογικών αποτελεσμάτων, ενώ προς τα τέλη της χρονιάς ενεργοποιήθηκε και η συνεργασία τύπου facon με τη LEMOND CO ΑΒΕΕ, που αφορά στην προπάχυνση ιχθυδίων και αναμένεται να ενισχύσει την απόδοση από το 2025 και εξής.

Με πλήρως καθετοποιημένη παραγωγική βάση και ενισχυμένο εξαγωγικό προσανατολισμό, η Γαλαξίδι ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τη δυναμική του 2024 και να ανεβάσει στροφές το 2025, εν μέσω ευνοϊκών συνθηκών για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

Οκτώ μονάδες εκτροφής

Η Γαλαξίδι σήμερα διαθέτει  οκτώ πλωτές μονάδες εκτροφής ιχθυοπληθυσμού στο νομό Φωκίδας, μια στο νομό Βοιωτίας και μια στην L’Ametlla de Mar επαρχία Ταραγόνα στην Ισπανία, δύο ιχθυογεννητικούς σταθμούς στο Γαλαξίδι και στη Δεσφίνα, ένα σύγχρονο συσκευαστήριο στο Γαλαξίδι Φωκίδας καθώς επίσης και ένα σύγχρονο συσκευαστήριο στην L’Ametlla de Mar επαρχία Ταραγόνα στην Ισπανία. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα νωπών ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι κλπ) ανέρχεται σε 15.374  τόνους ετησίως και η δε παραγωγική δυναμικότητα ιχθυδίων των ιχθυογεννητικών σταθμών ανέρχεται σε 47 εκατ. ιχθύδια ανά έτος.

Στον όμιλο στο τέλος της χρήσης απασχολούνταν συνολικά 459 υπάλληλοι και στην εταιρία 422 υπάλληλοι, έναντι 484 και 442 υπαλλήλων αντίστοιχα την προηγούμενη χρήση.

Διαβάστε επίσης

Rene Haas (CEO Arm): Στο πλευρό της Nvidia ενάντια στους περιορισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ προς την Κίνα

Ο Elkann της Stellantis ζητά ευρωπαϊκή συμμαχία για τα μικρά αυτοκίνητα

Lamda: Άσκηση δικαιώματος για πρόωρη εξόφληση ομολογιακού