• First Top Stories

    Η Ολλανδία στις κάλπες, η Ευρώπη κρατά την αναπνοή της – Θα είναι αυτή η αρχή του τέλους της ΕΕ;

    Ολλανδία


    Ο μεγάλος εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, που τόσο πολύ επιθυμούσε το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας που ασχολείται με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης να αποφύγει, ξεκινά σε λίγες ώρες από την Ολλανδία.

    Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά ψηφοφοριών που ενδέχεται να αναδιαμορφώσουν το ευρωπαϊκό πολιτικό πεδίο. Τους επόμενους μήνες, τους οι 12,9 εκατομμύρια Ολλανδούς ψηφοφόρους θα ακολουθήσουν αρχικά οι Γάλλοι πολίτες και στη συνέχεια οι Γερμανοί.

    Το αποτέλεσμα της Ολλανδίας θα έρθει σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την πορεία της Ευρώπης. Μια ήπειρο που προσπαθεί να συνέλθει σταδιακά από την οικονομική κρίση  (με την επιβολή, ως απάντηση, των σκληρών πολιτικών λιτότητας) και που είδε να ξεσπά στο έδαφός της ένα τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και το χτύπημα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

    Μετά τις νίκες του «ναι» στο δημοψήφισμα για το Brexit, την κρίση που έφερε στην Ιταλία το «όχι» στο δημοψήφισμα, αλλά και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τα βλέμματα όλων έπεσαν πάνω στον ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστή Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος παρουσιαζόταν μέχρι την τελευταία εβδομάδα ως το απόλυτο φαβορί.

    Αν εκλεγεί πρωθυπουργός, ο Βίλντερς έχει δεσμευθεί να απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου, να κλείσει τα τεμένη και να εμποδίσει την είσοδο στην Ολλανδία σε πρόσφυγες από μουσουλμανικές χώρες. Η νίκη του, επίσης, θα μπορούσε να δώσει ιδιαίτερη δύναμη στην Μαρί Λεπέν, την ευρωσκεπτικιστή πολιτικό της Γαλλίας, η οποία θα έβλεπε θετικά μια έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ωστόσο, η κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ολλανδίας έδωσαν ένα προβάδισμα τις τελευταίες ημέρες στον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

    Το τι θα γίνει θα το μάθουμε σε λίγες ώρες…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: Καταστροφικό το κλείσιμο της αξιολόγησης (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Brexit: Τον Ιούνιο οι επίσημες διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.;



    ΣΧΟΛΙΑ