• First Top Stories

    ΚΑΠΑ Research: Θυμός και ανησυχία για το Eurogroup αλλά “όχι” σε πρόωρες εκλογές λένε οι Έλληνες

    Berliner Μοrgenpost


    Θυμός και ανησυχία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα του Ελληνικόυ λαού μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research. Οι πολίτες δεν θέλουν ρήξη με τους θεσμούς, όμως διαφωνούν με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, όπως είναι η μείωση του αφορολογήτου.

    Στην έρευνα της KAΠΑ RESEARCH, η οποία διενεργήθηκε για το «Βήμα της Κυριακής», περισσότεροι από τους μισούς εκφράζουν θυμό και ανησυχία. Συγκεκριμένα, το 32,5% εξέφρασε ανησυχία, το 19% θυμό, το 20% αδιαφορία, το 11,5% ελπίδα και το 14% ανακούφιση, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.

    Πάντως, το 61,5% τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος της αξιολόγησης από τη σημερινή κυβέρνηση, με το 27% να απαντά υπέρ των πρόωρων εκλογών πριν γίνει αυτό.

    Πιο συγκεκριμένα, το 56% των πολιτών απάντησε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον της χώρας ενώ το 54% εκτίμησε ότι το πακέτο του συμβιβασμού κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, λόγω της αναποτελεσματικής διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης. Όσον αφορά τα συναισθήματα που προκάλεσε το αποτέλεσμα του Eurogroup, οι Έλληνες δείχνουν να είναι είτε ανήσυχοι (32,5%), είτε οργισμένοι (19%), είτε αδιαφορούν (20%). Μόλις τι 14% ένιωσε ανακούφιση και ένα μικρό ποσοστό (11%) ένιωσε συναισθήματα ελπίδας.

    Με εξαίρεση τα αντισταθμιστικά μέτρα ελάφρυνσης στην φορολογία, με τα οποία το 73% συμφωνεί, οι πολίτες διαφωνούν με τα υπόλοιπα μέτρα που προτάθηκαν. Με την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων διαφωνεί το 59%, με την μείωση του αφορολόγητου το 64,5% και με την μείωση των συντάξεων το 78% των Ελλήνων. Να σημειώσουμε επίσης ότι, παρότι το 56% συμφωνεί με το ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, το 40,5% θεωρεί πως η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση είχε αρνητικά αποτελέσματα για την χώρα.

    Όσον αφορά το Grexit, το 70% θεωρεί απίθανο σενάριο μια έξοδο από την ευρωζώνη εντός του 2017, ενώ το 64,5% επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που αφορούν στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Στο δίλημμα «πρόωρες εκλογές» ή «κλείσιμο της αξιολόγησης», το 61,5% των ερωτηθέντων προτίμησε την δεύτερη επιλογή. Αίσθηση προκαλεί ότι την ίδια απάντηση έδωσε και το 62,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που το κόμμα έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

    Το 40,5% εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στη δεύτερη αξιολόγηση, όπως αποτυπώθηκε στο Eurogroup, έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα και το 17% απάντησε «μάλλον αρνητικά, ενώ το 11% εκτίμησε ότι είχε θετικό αποτέλεσμα και το 12,5% μάλλον θετικό.

    Tο 70% το θεωρεί λίγο και καθόλου πιθανό το Grexit, έναντι του 28,5% που το εκτιμά ως πολύ πιθανό και αρκετά πιθανό ενδεχόμενο. Το 64,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής του ευρώ, ενώ το 27% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή. Tο 73% απάντησε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα αντισταθμιστικά μέτρα ελάφρυνσης στη φορολογία, με το 20% να έχει την αντίθετη άποψη, ενώ το 59% χαρακτήρισε λάθος την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, ενώ το 64,5% έχει την ίδια άποψη για τη μείωση του αφορολόγητου και το 78% για τη μείωση των συντάξεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Spiegel: Πιθανό το 4ο μνημόνιο με ή χωρίς ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα στο Α.Τ Δάφνης: Ο «άγνωστος» μηχανισμός που προβληματίζει την αντιτρομοκρατική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στουρνάρας: Αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, δε θα βγει η Ελλάδα από την κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ