• First Top Stories

    The Wise Man: H ισχυρή ομάδα της Alpha Bank και γιατί η Motor Oil πήγε στην Ιρλανδία

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Γιώργος Αρώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
    Γιώργος Αρώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

    H ισχυρή ομάδα της Alpha Bank: Η χθεσινή ανακοίνωση της Fraport για το δάνειο του ενός δισ. ευρώ από κοινοπραξία διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών (EBRD, ΕΤΕπ, Παρευξείνια Τράπεζα και IFC) και της Alpha Bank, δείχνει πως βρισκόμαστε κοντά στην παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στους Γερμανούς. Εντύπωση, όμως, κάνει η απουσία διεθνών εμπορικών τραπεζών από το χρηματοδοτικό σχήμα.

    Δείχνει το επίπεδο ρίσκου και το premium που ήθελαν για να δώσουν χρήματα σε μια επένδυση στην Ελλάδα. Ακόμα και αν πρόκειται για την Fraport. Πάντως η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι το management της Alpha Bank υπό τον Δ. Μαντζούνη κάνει εξαιρετική δουλειά.

    Στην Ιρλανδία η Motor Oil

    Motor Oil
    Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής οικονομικών της Motor Oil

    Η Motor Oil ανακοίνωσε ότι θα εκδόσει ομολογιακό δάνειο 350 εκατ. ευρώ, αλλά οι ομολογίες θα τεθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας και όχι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κάνει προσπάθεια να προσελκύσει κι άλλες εταιρείες, όπως έγινε με τον ΟΠΑΠ, για την έκδοση ομολογιακών δανείων. Η Motor Oil προτιμάει το πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο και ένα καλύτερο περιβάλλον για τις ομολογίες της.

    H εταιρία που οι αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει «μηχανή παραγωγής ρευστότητας», δρομολογεί τις αποφάσεις της για ταχύτερη αποπληρωμή παλαιότερων ομολογιών που λήγουν, σε δύο χρόνια από τώρα. Με τα 350 εκατ. ευρώ που πρόκειται να αντλήσει σκοπεύει να αποπληρώσει από τώρα ομολογίες που λήγουν το 2019.

    Οι παρουσιάσεις έμειναν στη μέση

    Απότομα μαθαίνουμε πως σταμάτησαν οι χθεσινές παρουσιάσεις σειράς κυβερνητικών στελεχών, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, σε εκπροσώπους κινεζικών ομίλων με πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα. Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι παρουσιάσεις, υπήρξε τηλεφώνημα για βόμβα στο υπουργείο Οικονομίας με αποτέλεσμα να εκκενωθεί για άλλη μια φορά!

    Στελέχη που παρακολουθούσαν τις παρουσιάσεις υποστηρίζουν, πάντως, πως οι Κινέζοι είχαν έρθει με άγριες διαθέσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε διάφορα επίπεδα. Για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι της Huawei έθιξαν τα προβλήματα με την βίζα για εργασία που είναι διάρκειας μόλις δύο ετών, αλλά και τις συνεχείς αυξήσεις στον ΦΠΑ των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων.

    Δεν είναι λίγοι οι γενικοί γραμματείς που θα ένιωσαν ανακούφιση όταν άκουσαν για την ανάγκη εκκένωσης του κτιρίου καθώς οι εκπρόσωποι των Κινέζων τους σφυροκοπούσαν κυρίως για θέματα φορολογικής διοίκησης και γραφειοκρατίας. Κατά τα άλλα θέλουμε να γίνουμε και διαμετακομιστικός κόμβος!

    Κινέζοι παντού!

    Τα φορολογικά μπορεί να ψάχνουν και οι Κινέζοι που ενδιαφέρονται για την Εθνική Ασφαλιστική οι οποίοι και ζήτησαν παράταση για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Οι προσφορές πάνε για τις 3 Απριλίου.

    Στην Αθήνα ήρθαν, πάντως, και άνθρωποι του πλουσιότερου ανθρώπου της Κίνας, του Wang Janlin, που ελέγχει το Wanda Group. Ο Wang ελέγχει τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο και ψάχνει δειλά – δειλά το ελληνικό τουριστικό real estate. Λέγεται πως τα στελέχη του Wanda Group έχουν ήδη συναντηθεί με παράγοντες ελληνικών τραπεζών με παχύ τουριστικό χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων.

    Μνήμες του 2014

    the wise man
    the wise man

    “Θα ξυπνήσουν μνήμες του 2014” είπε χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης και μίλησε για απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή το σχέδιο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Τι είχε συμβεί, όμως, το 2014; Τότε είχε αποφασιστεί να γίνει μία – δύο ημέρες απεργία με χαμηλά ποσοστά συμμετοχής και ελάχιστες συμφωνημένες (ναι!) περικοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να “αναγκαστεί” η κυβέρνηση να επιστρατεύσει τους υπαλλήλους της ΔΕΗ χωρίς να ανοίξει ρουθούνι!

    Και πράγματι Πέμπτη ξεκίνησε η απεργία και Παρασκευή τελείωσε με επιστράτευση που την είχαν προαναγγείλει οι ίδιοι οι συνδικαλιστές! Μάλιστα η ίδια η τότε διοίκηση της ΔΕΗ πίεζε ώστε να γίνουν διακοπές ρεύματος (που πιθανώς δεν χρειάζονταν) ώστε να μπορέσει να δικαιολογήσει την επιστράτευση η οποία έγινε στην ουσία με σύμφωνη γνώμη της ΓΕΝΟΠ! Αυτά για την ιστορία. Και τότε η ΔΕΗ είχε ακόμα λίπος. Τώρα που βρίσκεται προ της πλήρους κατάρρευσης τι περιθώρια έχουν ο κ. Αδαμίδης και οι λοιποί συνδικαλιστές;

    Κοίτα ποιος μιλάει

     Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη στα ενεργειακά ήταν η παρέμβαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (νυν εξαφανισμένου υπουργού Εσωτερικών) Πάνου Σκουρλέτη.

    Ο κ. Σκουρλέτης, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το αποτυχημένο σχέδιο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και κρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (που επίσης έχει παγώσει) βγήκε για να κουνήσει το δάκτυλο. Σε ποιους;

    Σε όσους είχαν προβλέψει πως το γονατογράφημα που παρουσίασε ως σχέδιο διατήρησης του δημοσίου ελέγχου σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ θα ήταν καταστροφικό για την επιχείρηση. Μέχρι και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μαν. Παναγιωτάκης προσπάθησε να του εξηγήσει, με τον κ. Σκουρλέτη να προωθεί την αντικατάστασή του!

     



    ΣΧΟΛΙΑ