• First Top Stories

    Που πήγε ο ελληνοαμερικανός του ΔΕΣΦΑ και τι παίζει με τη Forthnet και τον Τζωρτζάκη;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Περίεργος Αύγουστος…

    Ο φετινός Αύγουστος δε μοιάζει με τους δύο – τρεις τελευταίους. Η κινητικότητα είναι έντονη σε πολλά μέτωπα. Από την πώληση της Avis (χθες επισημοποιήθηκε, κατά κάποιο τρόπο, το ενδιαφέρον του Πάνου Γερμανού για τον τουριστικό κλάδο) μέχρι την πώληση του ΔΕΣΦΑ, την αναστάτωση για την ΕΒΖ, τις προσφορές για τη νέα γραμμή 4 του μετρό στις 10 Αυγούστου, κ.α.

    Προσθέστε και τη γνωστή γαρνιτούρα ανασχηματισμού – συνηθισμένο καλοκαιρινό θέμα των media – και καταλαβαίνετε πως πρόκειται για διαφορετικό 15θημερο Αυγούστου. Αν και παραδοσιακά οι …πονηρές συμφωνίες τώρα κλείνουν.

    Που πήγε ο Ελληνοαμερικανός του ΔΕΣΦΑ;

    Όταν προ ημερών έγινε γνωστό πως το ΤΑΙΠΕΔ δίνει παράταση μέχρι την επόμενη Δευτέρα στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, κυκλοφόρησε ταυτόχρονα η φήμη για τον Ελληνοαμερικανό που ενδιαφέρεται.

    Βέβαια, ουδείς Ελληνοαμερικανός μπορεί να διεκδικήσει τον ΔΕΣΦΑ χωρίς συμμαχία με ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου, που έχει λάβει και τη σχετική πιστοποίηση.

    Όταν κάποιοι το υπενθύμισαν σε όσους διακινούσαν την ιστορία με τον Ελληνοαμερικανό, τότε άρχισε να κυκλοφορεί μια εκδοχή που είναι πιο κοντά στην αλήθεια:

    Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει πως η προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ θα είναι τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar. Αυτό είναι το μεγάλο άγχος του ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις φήμες για δύο, τρεις ή τέσσερις ενδιαφερόμενους. Όλα παίζονται στο τίμημα.

    Η άγνωστη τύχη της Forthnet

    Δε δείχνουν να βιάζονται οι τράπεζες με την Forthnet αν και στην περίπτωση των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών ο χρόνος είναι χρήμα. Δε γνωρίζουμε αν έχει κατατεθεί η πρόταση της ιαπωνικής Nomura που είχε προσληφθεί ως σύμβουλος και τι περιλαμβάνει.

    Έχουμε ακούσει (και μεταφέρει) και τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας Παντελής Τζωρτζάκης, που συνεργάζεται και με κινεζικούς ομίλους, επιχειρεί να δημιουργήσει σχήμα διεκδίκησης της Forthnet.

    Τα σκληρά παζάρια με την Super League για τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου δείχνουν πως το χρήμα δεν περισσεύει στην Κάντζα.

    Και πως ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την εταιρεία που έχει δείξει αξιοσημείωτες αντοχές μέχρι σήμερα.

    Ο Στασινόπουλος πουλάει την εταιρεία που συγχωνεύει!

    Αφού η ΧΑΛΚΟΡ βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την μη εισηγμένη Ελβάλ, επίσης του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, γιατί πώλησε την θυγατρική στη Βουλγαρία; Χθες έγινε γνωστό πως η ΧΑΛΚΟΡ μεταβιβάζει στην ΕΛΒΑΛ, με τίμημα περί τα 101 εκατ. ευρώ την βιομηχανία Sofia MED.

    Τώρα γιατί γίνεται αυτή η μεταβίβαση, όταν έχει συμφωνηθεί η συγχώνευση των δύο εταιρειών, θα σας γελάσουμε!

    Πουλάει τη θυγατρική στη Βουλγαρία για να την ξαναποκτήσει μέσω συγχώνευσης;

    Όλα αυτά βέβαια είναι συνηθισμένα για τον συγκεκριμένο όμιλο που κάνει συγχωνεύσεις εταιρειών, αποσχίσεις κλάδων, χωρίς ούτε και ο ίδιος να μπορεί να τις δικαιολογήσει.

    Ούτε και η Κεφαλαιαγορά βέβαια ζητάει εξηγήσεις.

    Ο Μητσάρας του ποδοσφαίρου…

    Θεόδωρος Φέσσας. Επικεφαλής BRIQ. (Φωτό από την εισαγωγή της εταιρίας BriQ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο )

    Κεφαλαιαγορά είπαμε; Α, ο κ. Γκότσης δεν έχει καιρό για τέτοια πράγματα. Εξελίσσεται σαν τον Μητσάρα του ποδοσφαίρου.

    Πίσω από κάθε κάμερα και φωτογραφία, εμφανίζεται ο Πρόεδρος.

    Εχθές ήταν στην εισαγωγή της BriQ Properties στο Χρηματιστήριο μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, .Θ. Φέσσα. Ως γνωστόν η BriQ ανήκει στον πρόεδρο του ΣΕΒ και στην πρώην σύζυγό του και συναγωνίστρια στον στίβο των επιχειρήσεων Ευτυχία Κουτσουρέλη.

    Ποδαρικό με μείον 16,96% για την (άλλη) εταιρεία του Φέσσα 

     

    Το ερώτημα όμως είναι τί θέλει η BriQ στο Χρηματιστήριο; Και γιατί πανηγυρίζουν τα παιδιά (Γκότσης, Φέσσας και Σία) όταν κατά την πρώτη ημέρα εισαγωγής κάνει ποδαρικό με μείον 16,96%;

    Η απάντηση είναι ότι αυτή η εταιρεία δεν δίνει καμία αξία στο Χρηματιστήριο σαν αγορά και στην Ελλάδα σαν οικονομία αφού προήλθε από απόσχιση των ακινήτων της Quest (εταιρείας του κ. Φέσσα και αυτή και της πρώην συζύγου) και εξαρτάται – τα έσοδά της – κατά 97% από την Quest.

    Όπως είπαμε βασικοί μέτοχοι είναι οι ίδιοι μέτοχοι της Quest!

    Γ’ ι αυτό και το εντυπωσιακό μείον 16,96%, αφού κάποιοι πήραν στα χέρια τους μετοχές που ήθελαν να πουλήσουν όσο-όσο!

    Θεόδωρος Φέσσας. Επικεφαλής BRIQ. (Φωτό από την εισαγωγή της εταιρίας BriQ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο )

    Διαγωνισμοί ακινήτων στο γόνατο

    Η υπόθεση με το Ξενία Σκιάθου όπου η εταιρεία του ομίλου Ναθαναηλίδη αδυνατεί να προχωρήσει την επένδυση που συμφώνησε με το ΤΑΙΠΕΔ (και απειλεί με αγωγές) είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

    Πολλοί διαγωνισμοί του Ταμείου είτε ξεκίνησαν πανηγυρικά και ουδέποτε ολοκληρώθηκαν, είτε ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπογραφούν συμφωνίες. Αλλά και εκεί που έπεσαν οι υπογραφές (όπως στη Σκιάθο) οι επενδύσεις περιμένουν.

    Η απουσία κτηματολογίου σε συνδυασμό με τη γνωστή προχειρότητα σε αρκετούς διαγωνισμούς έχουν στοιχίσει κάτι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία.

    Ποιος θυμάται εκείνο το ακίνητο στην Ερμιόνη που είχε και άδεια για ιδιωτικό αεροδρόμιο το οποίο τελικά αποδείχθηκε δασικό λίγες ημέρες προ της κατάθεσης προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ;

    Ποιος θυμάται το μπάχαλο με τις μαρίνες όπου θα παραχωρούνταν 49, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παραχωρηθεί έστω μία;

    Κάποια στιγμή, κάποιος θα ασχοληθεί και με τους συμβούλους που διαχειρίστηκαν αυτό το μπάχαλο, με τα γνωστά πενιχρά αποτελέσματα.



    ΣΧΟΛΙΑ