• First Top Stories

    Θωμάς Λιακουνάκος: Νέα δίκη για τον επιχειρηματία των οπλικών συστημάτων

    Θωμάς Λιακουνάκος

    Θωμάς Λιακουνάκος


    Αντιμέτωπους με την ισόβια κάθειρξη στέλνει το Συμβούλιο Εφετών τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και έναν στενό συνεργάτη του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Με βούλευμα, ο γνωστός επιχειρηματίας, ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός και ακόμα εννέα υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΕΘΑ παραπέμπονται σε δίκη για τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard και κατά τη Δικαιοσύνη, ζημίωσε το Δημόσιο.

    Οι έντεκα κατηγορούμενοι θα δικαστούν για κακουργηματική απιστία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (οι αξιωματούχοι του ΥΕΘΑ) και για ηθική αυτουργία στην απιστία (ο Θωμάς Λιακουνάκος), αδίκημα που επισύρει ακόμα και ποινή ισοβίων.

    Η δεύτερη παραπομπή του Θωμά Λιακουνάκου σε δίκη για προμήθειες εξοπλιστικών (μετά τον «ηλεκτρονικό πόλεμο»), έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου να άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό του, να του αφαιρεθεί το «βραχιολάκι» και να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, χωρίς ηλεκτρονική επιτήρηση.

    Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση, απάλλαξαν μόνο δύο από τους εμπλεκομένους (ο ένας έχει αποβιώσει) και παρέπεμψαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τους υπόλοιπους έντεκα.

    Το πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς που είχε οδηγήσει στην ποινική δίωξη των έντεκα, είχε καταλήξει σε ζημιογόνες ενέργειες που μείωσαν τα οφέλη των αντισταθμιστικών στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

    Η υλοποίηση της σύμβασης προέβλεπε ότι τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα.

    Οι εισαγγελείς, ωστόσο, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό ύψους 25 εκ ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

    Τα αντισταθμιστικά των Leopard είναι μία από τις έξι δικογραφίες που η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε διαβιβάσει στη Βουλή και πλέον θα διερευνηθεί από την προανακριτική επιτροπή εάν προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προχωράει η συμφωνία Μetropolitan – CVC Capital. Μεγάλος κερδισμένος ο Δημήτρης Σπυρίδης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έως την Μεγάλη Τετάρτη τα νέα μέτρα στην Βουλή, λένε κυβερνητικές πηγές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συμφωνία από τον Μάιο και μετά βλέπουν οι Αμερικανοί αναλυτές της Citi



    ΣΧΟΛΙΑ