• First Top Stories

    Γιατί ο Νίκος Παππάς ζητά με μανία από το ΕΣΡ να κάνει τώρα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες


    «Τα πάντα είναι έτοιμα. Ξεκινήστε!» Η προτροπή του Νίκου Παππά στη Βουλή, κατά τη διάρκεια απάντησης του σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,  Πάνου Σκουρολιάκου, για «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», το πρωί της Πέμπτης, είχε σαφείς αποδέκτες: Το ΕΣΡ, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής καθυστερεί αδικαιολόγητα την διεξαγωγή του περιβόητου διαγωνισμού.

    Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η σειρά του ΕΣΡ, επίσης από τη Βουλή, να δώσει τη δική του απάντηση στον κ. Παππά. Και μάλιστα ιδιαίτερα ηχηρή, καθώς φρόντισε να ακυρώσει σε μεγάλο μέρος την «απαραβίαστη» θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα να υπάρχουν μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλήνιας εμβέλειας για τηλεοπτικούς σταθμούς, μεικτού περιεχομένου. Από τεχνικής άποψης, αυτή τη στιγμή (πριν δηλαδή την ολοκλήρωση του «ψηφιακού μερίσματος 2» όπου ένα μέρος του φάσματος συχνοτήτων θα δοθεί στις τηλεπικοινωνίες), υπάρχει διαθέσιμος χώρος για 9 μέχρι 11 κανάλια, χωρίς τις συχνότητες της ΕΡΤ. Ο τελικός αριθμός, καθώς και το πόσα από αυτά θα είναι μεικτού ή θεματικού χαρακτήρα, είναι αποκλειστικά στην «ευχέρεια της κυβέρνησης», δηλώνει το ΕΣΡ.

    Απαντώντας στον υπουργό, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθ. Κουτρομάνος και ο αντιπρόεδρος του Ρ. Μορώνης επικαλέστηκαν πως για την καθυστέρηση στον διαγωνισμό ευθύνονται τα νομικά κενά αλλά και τα τεχνικά προβλήματα. Διέψευσαν έτσι τον κ. Παππά, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε σπεύσει να υποστηρίξει πως η πολιτεία έχει λύσει όλα τα τεχνολογικά και μισθολογικά αιτήματα του ΕΣΡ.

    Η επιμονή του υπουργού, μάλιστα, ήταν τόση που δεν δίστασε να προειδοποιήσει τα μέλη του ΕΣΡ πως «όσοι δεν τηρούν το νόμο και το Σύνταγμα έχουν αστικές και ποινικές ευθύνες»! Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως γνωρίζει ότι το ΕΣΡ δεν αισθάνεται ούτε πως απειλείται, ούτε ότι πιέζεται από πουθενά.

    Πάντως, το ΕΣΡ δεν ήταν το μόνο που δέχθηκε τα πυρά του κ. Παππά, καθώς στο στόχαστρό του βρέθηκε και η απόφαση του ΣΚΑΪ να μεταδώσει το πρόγραμμά του για τις γαλλικές εκπομπές μέσω της συχνότητας του Action24, ενώ παράλληλα από τη δική του συχνότητα μετέδιδε το δημοφιλές παιχνίδι του Survivor. Με αφορμή το παιχνίδι, άλλωστε, ο ΣΚΑΪ έχει βρεθεί πολλές φορές, το τελευταίο διάστημα, στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ.

    Από την άλλη πλευρά, αυτή της Νέας Δημοκρατίας, ετοιμάζονται για μια μάχη με διαφορετικό αντίπαλο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη για την εμπλοκή του στα τηλεοπτικά media, με δηλωμένο το ενδιαφέρον του για τον Πήγασο του Φώτη Μπόμπολα, αλλά και το ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την είσοδο του Mega, έχει κινητοποιήσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Στη Συγγρού βλέπουν μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να ευνοήσει έναν νέο επιχειρηματία, διευκολύνοντας τον να αποκτήσει την πρόσβαση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Έναν επιχειρηματία σαφώς πιο αξιόπιστο οικονομικά από τον κ. Καλογρίτσα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η ΝΔ έσπευσε να αυξήσει τους τόνους της κόντρας, πάνω στο ζήτημα της μεταβίβασης του Πήγασου.

    Πάντως, το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θα ήθελε πολύ να βρει κάποιο τηλεοπτικό Μέσο το οποίο θα μπορούσε να δεχθεί με λιγότερη επιθετική κριτική (την οποία η Κουμουνδούρου θεωρεί «άδικη») το δικό της «αφήγημα». Και αυτό να γίνει πέρα από την δημόσια τηλεόραση, η οποία συνεχίζει να κινείται σε χαμηλές πτήσεις τηλεθέασης και δέχεται ήδη αρκετές επιθέσεις σχετικά με την αμεροληψία της. Ειδικά σε μια περίοδο που το κόστος από τα νέα μέτρα θα αρχίσει να επηρεάζει ακόμα περισσότερο τα ήδη προβληματικά, δημοκοπικά της νούμερα, η βιασύνη μοιάζει δικαιολογημένη…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: WSJ: Έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο εξετάζει η Αθήνα – Πότε υπολογίζουν το κλείσιμο της αξιολόγησης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Ευ. Τσακαλώτος υπολόγισε πως το αφορολόγητο θα πάει στα 6.250 ευρώ (και όχι στα 5.686 που λέει το μνημόνιο)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άκυρες από το ΣτΕ ακόμα 4 απολύσεις διοικητών νοσοκομείων από Ξανθό – Πολάκη



    ΣΧΟΛΙΑ