• First Top Stories

    Ελληνικό: Τα τινάζουν όλα στον αέρα. Τι σηματοδοτεί η στάση του Νίκου Φίλη

    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


    Μία ασυνήθιστα σκληρή διαρροή είχαμε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με το ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό, η οποία και πάλι βρίσκεται στον “αέρα” λόγω της αδυναμίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να πάρει μία απόφαση για τον χαρακτηρισμό ή μη τμήματος της έκτασης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου.

    Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό”, ήταν το λακωνικό σχόλιο κυβερνητικών πηγών, το οποίο φαίνεται να στρέφεται κατά της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που είναι και αυτή η οποία εισηγήθηκε την αναβολή για τη λήψη της απόφασης, με την ιδιότητα της επικεφαλής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

    Η έντονη αυτή αντίδραση του Μαξίμου προκαλεί αίσθηση, και θα μπορούσε να έχει κάποια λογική, αν η κυβέρνηση είχε μία ενιαία στάση υπέρ της υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό. Μόνο που κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Αντιθέτως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης τάσσονται ανοιχτά κατά της επένδυσης (όπως άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά της επένδυσης όταν ήταν στην αντιπολίτευση) και υπέρ των ισχυρισμών των αρχαιολόγων – μάλιστα, ο Νίκος Φίλης έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει πως ο ίδιος εκφράζει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ όταν εκφράζει τις αντιρρήσεις του με την επένδυση.

    Ποια είναι τελικά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι αληθινή αυτή η φιλοεπενδυτική “στροφή” που επιχειρεί τους τελευταίους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας; Ή είναι μόνο για το φαίνεσθαι και πρακτικά δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως;

    Κυβερνητικό αλαλούμ

    Η οργή του Μαξίμου αναδεικνύει το ρήγμα που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ανάμεσα στους “σκληροπυρηνικούς” του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται πιο κοντά στον “παλιό” ΣΥΡΙΖΑ του 3%, με τις γνωστές ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, και στους… μεταλλαγμένους που σήμερα υποστηρίζουν άλλα από αυτά που έλεγαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτοί που υπερισχύουν σήμερα είναι οι δεύτεροι, καθώς σε αυτούς ανήκει και ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως οι πρώτοι εξακολουθούν να είναι μία υπολογίσιμη δύναμη που μπορεί να κινεί ακόμα κάποια νήματα, και εν προκειμένω να εμποδίζει την επένδυση στο Ελληνικό.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τη Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού ότι στη χθεσινή συνεδρίαση το ΚΑΣ θα έπαιρνε απόφαση, και θα ήταν κατά της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό (διόλου τυχαία, η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη είχε συνάντηση ένα 24ωρο νωρίτερα με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη). Άρα, η χθεσινή εξέλιξη αποτέλεσε μία δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση, καθώς διαπίστωσε ότι οι εσωτερικοί της “αντίπαλοι” είναι τελικά πιο ισχυροί απ’ όσο νόμιζε.

    Όσο και να οργίζονται όμως οι… κυβερνητικές πηγές, δεν τους φταίει κανείς. Η ασυνεννοησία εντός της κυβέρνησης είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα στο ελληνικό και στις άλλες επενδύσεις, καταστρέφοντας εν τη γενέσει του το φιλοεπενδυτικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα. Και αν ο πρωθυπουργός δεν επιληφθεί άμεσα του θέματος, τότε τις επενδύσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (και δυστυχώς κατ΄επέκταση και η Ελλάδα) δε θα τις βλέπει ούτε με… κιάλια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Δραγασάκης: «Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει»

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προς «ναυάγιο» το deal για τη διάσωση της ΕΒΖ-Ποιοι την οδηγούν σε πτώχευση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης: Ζητά την αποπομπή της Μαρίας Βλαζάκη από τη γγ του υπουργείου Πολιτισμού



    ΣΧΟΛΙΑ