• First Top Stories

    Τραπεζικές πηγές: Από το δανεισμό επιχειρήσεων θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των κόκκινων δανείων

    Τράπεζες


    Με αργούς ρυθμούς, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως ξεκινούν σιγά σιγά την χρηματοδότηση προς επιλεγμένες επιχειρήσεις, με τα στοιχεία και τις προβλέψεις κύκλων, οι οποίοι αισιοδοξούν για την πορεία της οικονομίας, να λένε πως μετά το 2018, θα υπάρχει «μεγαλύτερη ευχέρεια» στην χορήγηση δανείων.

    Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, φέτος τον Ιούλιο το υπόλοιπο των δανείων που έχουν χορηγήσει τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν κατά 1,2% χαμηλότερη συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2016. Όσον αφορά τον Σεπτέμβριο του 2017 το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 0,8%. Με άλλα λόγια διακρίνεται μία μικρή βελτίωση της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

    Σε ο,τι αφορά στην χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο το υπόλοιπό τους ήταν στο 0,1% σε σύγκριση πάντα με τον Ιούλιο του 2016. Τον Σεπτέμβριο το ποσοστό βελτιώθηκε και βρέθηκε στο 0,4% σε σχέση πάντα με τον ίδιο μήνα το 2016.

    Το συμπέρασμα που προκύπτει, είναι πως το ενδιαφέρον των τραπεζών έχει στραφεί κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τα στεγαστικά (-2,9% το υπόλοιπο τους σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2016) αλλά και τους ιδιώτες και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις (-2,2 σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι).

    Όπως προβλέπει η Euroxx Χρηματιστηριακή, το 2017 και το 2018  το ποσοστό θετικής επέκτασης αναμένεται να είναι χαμηλό και μονοψήφιο, λόγω της σταδιακής χαλάρωσης και εξάλειψης των περιορισμών που υπάρχουν στα κεφάλαια μαζί με την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας.

    Τα προαναφερθέντα, μαζί με τις προβλεπόμενες εισροές καταθέσεων την ίδια περίοδο, θα μπορούσαν να συνδράμουν προς μία ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις των συστημικών τραπεζών, ο οποίος στο τέλος του Ιουνίου του 2017 διαμορφώθηκε σε 115%.

    Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το ενδιαφέρον των τραπεζών αναμένεται για τα επόμενα χρόνια να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων τους. Επίσης η παροχή κεφαλαίων κίνησης θα είναι σημαντικό κομμάτι για τις επιχειρήσεις, αφού έτσι θα μπορέσουν να προωθήσουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό. Σημειώνεται επίσης πως και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο θα χρειαστούν την παροχή δανείων, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τα έργα του νέου ΕΣΠΑ.

    Φαίνεται λοιπόν πως οι τράπεζες έχουν κατανοήσει πως οι επιχειρήσεις αποτελούν το σημείο έναρξης για την αποπληρωμή των κόκκινων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αυτό συμβαίνει καθώς η στοχευμένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και αυτή με την σειρά της θα συμβάλλει στην αποπληρωμή -έστω ενός μέρους- των κόκκινων δανείων.

    Πληροφορίες της αγοράς τονίζουν πως οι τράπεζες πρέπει να κάνουν μαθήματα ισορροπίας καθώς από τη μία πλευρά καλούνται να αυξήσουν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, αλλά από την άλλη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές μειώνοντας τις υποχρεώσεις του προς τον ELA και την ΕΚΤ.  Σε αυτή τη φάση υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Αρχικά να υπάρχει ρευστό στα ταμεία των τραπεζών μέσω των καταθέσεων, επιπλέον να υπάρξει εισροή κεφαλαίων από πωλήσεις θυγατρικών και από τα κόκκινα δάνεια (έστω και με κούρεμα) και τέλος η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά, να μειωθεί ή τουλάχιστον να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HSBC: Πόσα «κόκκινα δάνεια» αντέχουν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες;

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα «κόκκινα» δάνεια πιέζουν όλη την οικονομία της ευρωζώνης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: HSBC: Πώς οι μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν εκατομμύρια



    ΣΧΟΛΙΑ