• First Top Stories

    Αλαλούμ με τον ΕΦΚΑ: 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και «μπλοκάκηδες» θα πληρώσουν αυξημένες εισφορές

    ΕΦΚΑ


    Αυξημένες εισφορές στον ΕΦΚΑ θα κληθούν να πληρώνουν για αρκετούς μήνες, περίπου 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και «μπλοκάκηδες», λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στη διαδικασία επανυπολογισμού των εισφορών τους με βάση τα εισοδήματα του 2016.

    Οι συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, αυτή τη στιγμή, πληρώνουν εισφορές με βάση το εισόδημα του 2015, όμως, σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, τον Ιούνιο, να ξεκινήσουν να καταβάλουν εισφορές βάσει των εισοδημάτων του 2016. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητοι συμψηφισμοί, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που τα εισοδήματα της περσινής χρονιάς είναι μικρότερα από αυτά που έπαιρνε ο εργαζόμενος πριν δύο χρόνια.

    Βέβαια, η ΗΔΙΚΑ – ο φορέας που έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΕΦΚΑ τον επανυπολογισμό των εισφορών – προκήρυξε τώρα διαγωνισμό για το νέο λογισμικό, που θα καταστήσει δυνατή τη διαδικασία αυτή, με τον ανάδοχο να έχει στη διάθεσή του 4 μήνες από τις 4 Μαΐου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών, για να παραδώσει το έργο.

    Τι σημαίνει αυτό στην ουσία; Ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο (τουλάχιστον) οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα πληρώνουν εισφορές βάσει των εισοδημάτων του 2015 χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς τον Σεπτέμβριο το σύστημα θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή χωρίς να αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο προβλημάτων.

    Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Ελεύθερος Τύπος, ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωσε 20.000 ευρώ το 2015 και 10.000 ευρώ το 2016 καταβάλλει εισφορές 449 ευρώ το μήνα από την αρχή του 2017. Κανονικά όμως θα έπρεπε να καταβάλει εισφορές 224,5 ευρώ το μήνα βάσει των εισοδημάτων του 2016 και άρα με την εκκαθάριση των δηλώσεων δεν θα έπρεπε να καταβάλει εισφορές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αφού το ποσό που προβλέπεται για τον ίδιο σε επίπεδο έτους θα έχει καταβληθεί τους πρώτους έξι μήνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιμένει το ΔΝΤ: Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ποιον εφοπλιστή πουλήθηκε το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία Τζένη-Τζένη στις Σπέτσες. Στα 3,5 εκατ. ευρώ η τιμή του (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρήστος Μεγάλου: «Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο» – Η επιστολή του προς τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ