• First Top Stories

    O Γκότσης , ο Μποτόπουλος και ο συμπαθής νομικός (με την καδένα ρολόι) με τα 173,000 ευρώ

    the wise man

    the wise man


    Μια 5μελής επιτροπή με έξι κομματικά στελέχη: Η ανάπτυξη δια της κοινωφελούς εργασίας, μέσω συσκέψεων με τους περιφερειάρχες και της διοργάνωσης συνεδρίων, αποτελούν προτεραιότητες του πρωθυπουργού όπως μας πληροφορεί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Μαθαίνουμε, επίσης, πως ο κ. Τσίπρας “θα ηγηθεί ο ίδιος προσωπικά για την επιτάχυνση επενδυτικών σχεδίων” και μας έρχονται στο μυαλό οι παλαιότερες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες “δεν πρόκειται να πωληθούν” ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, κ.ο.κ.

    Κατά τραγική ειρωνεία τα όποια οφέλη για την οικονομία έρχονται επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει με το ζόρι τις ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα κάποιων αγορών και κάποιες μεγάλες επενδύσεις. Και, κυρίως, από τον τουρισμό που πάει μόνος του!

    Έπειτα από σχεδόν δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε, πάντως, και “κατάλογο έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα” και “επιτάχυνση της δουλειάς στα προγράμματα ΕΣΠΑ”.

    Αφού είχε επιταχυνθεί το ΕΣΠΑ από τον κ. Χαρίτση γιατί χρειάζεται και άλλη επιτάχυνση. Εδώ μαθαίνουμε πως πετάει, έστω και αν σε κάποια προγράμματα εκκρεμούν ακόμα νομοθετικές ρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει προ διετίας ώστε να ξεκινήσουν!

    Κορωνίδα του αναπτυξιακού σχεδίου είναι, βέβαια, οι εξεταστικές επιτροπές (εξοπλιστικά, ΜΚΟ, κλπ) για να έχει ο κόσμος θέαμα, γιατί από άρτο…

    Πεκίνο, η νέα Μόσχα

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί, για δεύτερη φορά σε λίγο καιρό το Πεκίνο καθώς στις 14 – 15 Μαΐου πραγματοποιείται η διάσκεψη για το νέο “Δρόμο του Μεταξιού” που θέλει να αναπτύξει η κινεζική ηγεσία ώστε να ελέγχει το διάδρομο μεταφοράς των προϊόντων της προς τη Δύση. Τμήμα αυτού του διαδρόμου είναι και το λιμάνι του Πειραιά, αλλά προς το παρόν η Cosco προχωράει διστακτικά και με χαμηλό προφίλ τις επενδύσεις.

    Μεταξύ μας, για να αναβαθμιστεί το λιμάνι ως πραγματικός κόμβος προς την Ευρώπη χρειάζεται και επαρκές σιδηροδρομικό δίκτυο που η Ελλάδα δε διαθέτει.

    Η στήλη γνωρίζει πως στην κυβέρνηση κάποιοι πρότειναν να πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά το Πεκίνο διαμήνυσε πως προτιμούν, περισσότερο ουσιαστική και όχι εθιμοτυπική εκπροσώπηση.

    Το ενδιαφέρον είναι για ποιες άλλες κινεζικές επενδύσεις θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στην κινεζική πρωτεύουσα. Λέτε να μιλήσει για τη Fosun και την Εθνική Ασφαλιστική την οποία διεκδικεί κόντρα (ή μαζί;) σε άλλους κινεζικούς ομίλους;

    Να μιλήσει για το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” που πωλείται το 30% από το ΤΑΙΠΕΔ; Για τα ακίνητα που ακούμε πως θα επενδύσουν οι κινέζοι χωρίς να εμφανίζονται;

    Τελικός ή ημιτελικός στον ΟΛΘ;

    Ιβαν Σαββίδης. Επιχειρηματίας
    Ιβαν Σαββίδης. Επιχειρηματίας

    Σήμερα το βράδυ θα γνωρίζουμε αν το επενδυτικό σχήμα υπό τη γερμανική Deutsche Invest, τη γαλλική CMA CGM και τον Ιβάν Σαββίδη κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι για τον ΟΛΘ και να υπερκεράσει τους Αραβες της DP World.

    Οι άνθρωποι του Ιβάν Σαββίδη το έχουν πάρει κατάκαρδα γιατί θεωρούσαν αρχικά πως η απόκτηση του ΟΛΘ θα είναι περίπατος. Ελάτε, όμως, που την Παρασκευή κατέθεσαν βελτιωμένες προσφορές το σχήμα που έχει μειοψηφικό ποσοστό ο παράγοντας του ΠΑΟΚ, οι Αραβες, αλλά και οι Φιλιππινέζοι της ICTSI.

    Στην αγορά κυκλοφορούσε εδώ και ημέρες πως η πρώτη προσφορά της DP World ήταν 40% υψηλότερα έναντι του σχήματος Deutsche Invest – CMA CGM – Σαββίδης!

    Μένει να εξακριβωθεί, σήμερα που ανοίγουν από το ΤΑΙΠΕΔ οι βελτιωμένες προσφορές, αν υπήρξε αντεπίθεση από πλευράς των τελευταίων. Εν τω μεταξύ όλοι προσπαθούν να καταλάβουν ποιος είναι ο εγχώριος συνεργάτης της Αράβων, αν βέβαια υπάρχει.

    Θυμούνται πως παλαιότερα – στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή και ακυρώθηκε – είχαν συνεργαστεί με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά φαίνεται πως η συνεργασία δε συνεχίστηκε.

    Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί, πάντως, να ζητήσει και δεύτερο γύρο βελτιωμένων προσφορών από τους δύο πρώτους, στην περίπτωση που η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρότερη του 10%. Θα τελειώσει απόψε το θρίλερ ή θα έχουμε και επαναληπτικό αγώνα από εβδομάδα;

    Θα γίνει τουλάχιστον μεγαλοεκδότης;

    Πρώτα θα έφτιαχνε τηλεοπτικό κανάλι, μετά θα αγόρασε τηλεοπτικό σταθμό, στη συνέχεια θα έμπαινε στον ΔΟΛ και τώρα εμφανίζεται ως υποψήφιος για τον Πήγασο!

    Τι να υποθέσει κανείς; Πως αν ο Ιβάν Σαββίδης αποτύχει να συμμετάσχει στον ΟΛΘ θα το ρίξει στα εκδοτικά για να ξεχάσει; Ψάχνει, λέτε, για άλλη μια μηχανή που θα χάνει λεφτά; Δεν το νομίζουμε!

    Στα κάγκελα οι χρηματιστές από τις τερατώδεις αμοιβές που έδινε το Συνεγγυητικό επί Μποτόπουλου

    Χαράλαμπος Γκότσης. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
    Χαράλαμπος Γκότσης. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Αμοιβές έπαιρνε (12.800 ευρώ), αμοιβές παίρνει (6.000 ευρώ). Πρόκειται για το νομικό σύμβουλο του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου. Και δεν είναι μόνο οι αμοιβές. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος του έδωσε αποζημίωση για συνταξιοδότηση 173.000 ευρώ, αλλά ο συμπαθής νομικός σύμβουλος με την καδένα-ρολόι δεν πήρε σύνταξη. Βέβαια, πήρε την αποζημίωση.

    Αυτά γίνονται σε εποπτευόμενα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρόσωπα, όπου πληροφόρηση ουσιαστικά δεν υπάρχει και αυτοί που διοικούν κάνουν ότι θέλουν. Πάντως, πολλά μέλη του Συνεγγυητικού δεν γνώριζαν τίποτα από αυτά. Τώρα το έμαθαν.

    Κάποιοι που γνωρίζουν έχουν θέσει θέμα στον σημερινό  πρόεδρο τος Συννεγγυητικού Κεφαλαίου και προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπο Γκότση να ερευνήσει εάν πράγματι ο νομικός σύμβουλος εδικαιούτο αποζημίωση σύνταξης.



    ΣΧΟΛΙΑ