• First Top Stories

    Μυτιληναίος: Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του ομολόγου

    Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    «Το 2017 προδιαγράφεται ως μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις αλλά και ακόμα περισσότερες ευκαιρίες κι η Μυτιληναίος ως μία μεγάλη και ενιαία δύναμη, σκοπεύει να τις αξιοποιήσει», αναφέρει ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στον απολογισμό του ομίλου για την περασμένη χρονιά.

    Και πριν καλά καλά περάσει το πρώτο εξάμηνο, έγιναν δυο πολύ σημαντικές κινήσεις που δείχνουν πως ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος εννοεί αυτά που λέει…

    Η πρώτη ήρθε με την απόφαση να προχωρήσει στη μεγαλύτερη επένδυσης που έγινε τα τελευταία χρόνια στο χώρο της βιομηχανίας, την κατασκευή δεύτερης μονάδας αλουμινίου  δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων, επενδύοντας 400 εκατ. ευρώ.

    Και η δεύτερη πριν από λίγες μέρες με την ανακοίνωση της έκδοσης ομολογιακού δανείου από 200 εκατ. ευρώ έως 300 εκατ. ευρώ μέσω της Οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστήριου Αθηνών.

    Η εταιρεία με τα χρήματα που θα συγκεντρώσει αλλά και τις υπόλοιπες ανοιχτές γραμμές, αναχρηματοδοτεί τον υφιστάμενο δανεισμό της και παράλληλα ανεβάζει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων σεω1,4 δισ. εφόσον αυτό απαιτηθεί.

    Χρήματα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που έχει βάλει μπροστά ο όμιλος, ακριβώς για να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν…

    Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, οι σημαντικότερες επενδύσεις που σκοπεύει να προχωρήσει την περίοδο 01.06.2017- 2022  είναι οι εξής:

    α) Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα αφορούν σε δαπάνες για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα €73,9 εκατ. και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια, επιχορηγήσεις και τραπεζικό δανεισμό. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο όμιλος υλοποιεί ήδη την κατασκευή αιολικών πάρκων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε €26,7 εκατ. και χρηματοδοτήθηκαν από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό

    β) Στον τομέα της ναυτιλίας και θα αφορούν σε αγορές πλοίων. Το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα € 64,7 εκατ. και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια. Στον τομέα της ναυτιλίας έχει σε εξέλιξη και αγορές πλοίων ξηρού φορτίου, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε € 35,8 εκατ. και χρηματοδοτήθηκαν από ίδια κεφάλαια.

    γ) Στον τομέα της μεταλλουργίας και μεταλλείων και θα αφορούν σε ανακατασκευή λεκανών, έργα διατήρησης, ασφάλειας και βελτιώσεων και δαπάνες προσπέλασης. Το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα €97 εκατ. και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

    δ) Στον τομέα της ενέργειας και θα αφορούν σε μεγάλες συντηρήσεις μηχανολογικού εξοπλισμού των θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα €116 εκατ. και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

    Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα της μεταλλουργίας και μεταλλείων, σημειώνεται ότι, η Αλουμίνιον της Ελλάδος εκπονεί μελέτη σκοπιμότητας για την επέκταση της μονάδας παραγωγής αλουμίνας με σκοπό την επαύξηση της παραγωγής στους 1,8 εκατ. τόνους (από 830.000 τόνους παραγωγικής ικανότητας σήμερα).

    Το ύψος της σχετικής επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε περίπου €400 εκατ.. Ωστόσο, για την πραγματοποίηση της εν λόγω επένδυσης δεν έχει αναλάβει ουδεμία σχετική δέσμευση.

    Θετική συγκυρία

    Παράγοντες της αγοράς θεωρούν δεδομένη τη συγκέντρωση των χρημάτων που ζητάει ο όμιλος Μυτιληναίου, τονίζοντας πως η κατάσταση σε σχέση με λίγες μέρες είναι τελείως διαφορετική.

    Το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλάζει τα δεδομένα, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση. Όχι πως χωρίς το κλείσιμο δεν θα συγκέντρωνε τα χρήματα που ζητούσε, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις δυναμικές εταιρείες είναι πολύ μεγάλο, όπως έδειξε και η υπερκάλυψη του ομολογιακού της Sunlight.

    Ωστόσο, τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, καθώς ήρθη το μεγαλύτερο εμπόδιο που δεν ήταν άλλο από την έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και οι φόβοι για επανάληψη των δραματικών στιγμών του καλοκαιριού του 2015.

    «Αυλαία» στις 21 Ιουνίου

    Όσον αφορά στα διαδικαστικά της έκδοσης, με βάση το ενημερωτικό δελτίο είναι τα εξής:

    Οι Ομολογίες θα διατεθούν μέσω Δημόσιας Προσφοράς στο σύνολο του επενδυτικού κοινού με χρήση της υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα καταχωρηθούν στο ΣΑΤ και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α.

    1. Ως προς το επιτόκιο, ο προσδιορισμός της τιμής, της απόδοσης και του επιτοκίου των Ομολογιών, θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (διαδικασία “Βook Building”) το οποίο θα τηρηθεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους.
    2. Το εύρος της απόδοσης θα προσδιοριστεί την επόμενη Τρίτη 20 Ιουνίου
    3. Η διάρκεια της προσφοράς είναι 3 εργάσιμες ημέρες αργής γενομένης από την επόμενη Τετάρτη 21 Ιουνίου και ώρα 10 π.μ. ενώ η λήξη θα γίνει την επόμενη Παρασκευή 23 Ιουνίου και ώρα 16.00
    4. Στις 23 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η τελική απόδοση και τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της κατανομής ενώ η αναλυτική ανακοίνωση για την έκβαση της δημόσιας προσφοράς θα γίνει στις 27 Ιουνίου
    5. Τα ομόλογα θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις 28 Ιουνίου στους τίτλους σταθερού εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του ΧΑ
    6. Η περίοδος εκτοκισμού, κατά την οποία γίνεται ο υπολογισμός των τόκων των ομολογιών είναι 6μηνη.
    7. Τα ομόλογα είναι πενταετούς διάρκειας και λήγουν το έτος 2022 την αντίστοιχη ημερομηνία εκδόσεως κατά την οποία η εκδότρια υποχρεούται να αποπληρώσει ολοσχερώς το κεφάλαιο του δανείου.

    Να σημειωθεί πως συντονιστές κύριοι ανάδοχοι είναι οι Εθνική Τράπεζα και Eurobank, κύριοι ανάδοχοι οι Alpha και Πειραιώς και οι λοιποί ανάδοχοι οι Euroxx, Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος και Παντελάκης Χρηματιστηριακή. Σύμβουλος έκδοσης είναι η Εθνική Χρηματιστηριακή.

    Τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους εντός του 2017 ως εξής:

    • 80% αυτών για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, τραπεζικού δανεισμού της Εκδότριας ή/και Θυγατρικών,
    • 10% αυτών για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης, και
    • 10% αυτών για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Εκδότριας ή/και Θυγατρικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χαμηλώνουν τον πήχη οι Ευρωπαίοι: Σίγουρη η δόση – Στον αέρα χρέος και QE

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου: Πώς θα χρηματοδοτήσω τους υγιείς επιχειρηματίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Προσοχή! Ποια πολιτικά γεγονότα και κίνδυνοι καραδοκούν



    ΣΧΟΛΙΑ