• First Top Stories

    «Καμπανάκι» από την JP Morgan: 4ο μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν βγει ξανά και ξανά στις αγορές

    • NewsRoom
    jpmorgan


    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η αμερικανική JP Morgan για την Ελλάδα, τονίζοντας πως ένα τέταρτο μνημόνιο θα καταστεί απαραίτητο εάν η χώρα δεν βγει ξανά και ξανά στις αγορές.

    Σύμφωνα με το νέο report της αμερικανικής τράπεζας οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας  μέχρι το έτος 2020 ανέρχονται περίπου στα 20 δις ευρώ, όπως άλλωστε προβλέπουν ΔΝΤ και Κομισιόν.

    Το μεγαλύτερο βάρος των αναγκών αυτών οριοθετείται χρονικά, τη διετία 2019-2020 καθώς μέχρι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα είναι καλυμμένη από το πρόγραμμα διάσωσης.

    Ειδικότερα, όπως εξηγεί η JP Morgan η χώρα μας θα χρειαστεί  14 δισ. ευρώ το 2019 και 5 δισ. ευρώ το 2020. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο 2019 κυρίως λόγω των μεγάλων λήξεων ομολόγων.

    Σύμφωνα με το IMF, παράλληλα,  το απόθεμα των εντόκων γραμματίων θα περιοριστεί κατά 2,3 δισ. ευρώ την ίδια χρονιά, μεγαλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ισόποσα τις ανάγκες χρηματοδότησης.

    Ως εκ τούτου, συνεχίζει το report, ένας τρόπος για τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας είναι να προβεί σε περαιτέρω ανταλλαγές ομολόγων παρόμοιες με εκείνη που έγινε στις 25 Ιουλίου.

    Επίσης η χώρα μας θα μπορούσε ανεμπόδιστα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018 μόνο και εφόσον αποδείξει έμπρακτα πως μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές και να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών.

    Σε διαφορετική περίπτωση, η JP Morgan προκρίνει την υιοθέτηση ενός τέταρτου μνημονίου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Καθαρή έξοδος πιθανότατα οδηγεί στην απόσυρση του waiver στις αξιολογήσεις της από τους οίκους, καθώς τα rating της είναι απίθανο να αναβαθμιστούν άνω του επενδυτικού βαθμού μέχρι τότε εκτιμά το αμερικανικό ίδρυμα.

    Παράλληλα με τις συνεχείς εξόδους, η Ελλάδα πρέπει να μη διακόψει για κανέναν λόγο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών της. Όμως και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει με τη σειρά τους να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους ,  για να δοθούν τα εφόδια για το  QE, συνεχίζει η ανάλυση.

    Τα spreads

    Σχετικά με το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, η αμερικανική τράπεζα υπολογίζει ότι είναι περίπου 20 μονάδες βάσης μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε μετά την έξοδο στις αγορές.

      Η JP Morgan ως εκ τούτου βλέπει περιθώριο μείωσης από τα σημερινά επίπεδα εντός καλοκαιριού, παρόλα αυτά, προς το τέλος του έτους, αναμένει διεύρυνση του spread από τα σημερινά επίπεδα. Αυτό αποδίδεται στη διεύρυνση των spreads στην ευρωζώνη λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας, και των spreads της ευρωπεριφέρειας εξαιτίας της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας στην  Ιταλία και του tapering του QE της ΕΚΤ.

    QE και χρέος

    Σε άλλο μέρος του report η τράπεζα παρουσιάζει το αισιόδοξο σενάριο για το QE. Βάσει αυτού, η Ελλάδα θα μπει στο QE. Η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Η JP Morgan δεν αποκλείει να υπάρξουν καθυστερήσεις και πάλι. Έτσι πιθανολογεί πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενδεχομένως να γίνει στο τέλος του Δεκεμβρίου ή στις αρχές του α’ τριμήνου του επόμενου έτους.

    Με βάση τις εκτιμήσεις της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει σε 40 δισ. ευρώ τον μήνα στο α’ τρίμηνο και στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα στο β’ τρίμηνο του 2018 τον ρυθμό του QE, θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο του 2018.

    Τέλος, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο βελτιώνουν ελάχιστα την βιωσιμότητά του.

    Τα πιο ουσιαστικά μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος, θα περιλαμβάνουν ενδεχομένως μέτρα όπως επέκταση λήξεων, περίοδοι χάριτος για πληρωμές τόκων κ.λπ. για τη βελτίωση της βιωσιμότητας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ