• First Top Stories

    Τι έγινε ξαφνικά με την Μιράντα Ξαφά; Ποιοι την μισούν; Ποιοι την στηρίζουν;

    Μιράντα Ξαφα. Επικεφαλής της E.F. Consulting και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ


    Και ξαφνικά τα ξεχάσαμε όλα: Κοινωνικά μερίσματα, Καμμένους, Σαουδικές Αραβίες, όλα επισκιάστηκαν από ένα γυναικείο όνομα: Μιράντα Ξαφά. Οι “αποκαλύψεις” της Εφημερίδας των Συντακτών για… εθνική προδοσία (!) της γνωστής οικονομολόγου, που φέρεται σε συνάντησή της με επενδυτές στο Λονδίνο να εμφάνισε την Ελλάδα ως μία χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η κυβέρνηση για να “πιαστεί” από κάπου και να αδράξει την ευκαιρία να αλλάξει την ατζέντα, στρέφοντας τα πυρά της κατά της Νέας Δημοκρατίας.

    Τι έκανε λοιπόν η Μιράντα Ξαφά κατά τις πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών; Περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα στους ξένους επενδυτές την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αποτρέποντάς τους, λέει, να επενδύσουν στη χώρα μας. Το Μαξίμου έσπευσε το πρωί με ανακοίνωσή του να στηλιτεύσει τη συμπεριφορά της οικονομολόγου και να απειλήσει ούτε λίγο ούτε πολύ με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ενώ έβαλε στο κάδρο και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το ρεπορτάζ της εφημερίδας θέλει τη Μιράντα Ξαφά να είναι “κρυφή” σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την πλευρά της, η ΝΔ διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό και εγκαλεί την κυβέρνηση για έλλειψη σοβαρότητας, συκοφαντίες και ψέματα.

    Ανεξάρτητα από το αν το ρεπορτάζ της εφημερίδας ευσταθεί ή είναι… fake news, όπως υποστηρίζει η ίδια η Μιράντα Ξαφά, θα πρέπει να αναρωτηθούμε το εξής: θα φταίει η Μιράντα Ξαφά αν τους επόμενους μήνες δεν εμφανιστεί ούτε… μισός επενδυτής στην Ελλάδα; Θα είναι δική της η ευθύνη αν αντί να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας, φύγουν επενδύσεις; Ή θα είναι ευθύνη μίας κυβέρνησης που στέλνει τα λάθος μηνύματα με τους καταστροφικούς χειρισμούς της στο Ελληνικό και τις Σκουριές, που εξελίσσονται όλο και περισσότερο σε… σκιάχτρα επενδυτών, αφού είναι σαν να φωνάζουν: “αν επενδύσετε στην Ελλάδα, θα έχετε να κάνετε μαζί μας και δεν θα ξεμπερδέψετε ποτέ!”.

    Ή μήπως είναι ψέμα ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο (θέλει να) πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ; Ε, αυτό δεν το λέει μόνο η Μιράντα Ξαφά, ούτε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Το λένε πολλοί οικονομολόγοι διεθνώς, οι οποίοι θεωρούν αδικαιολόγητα υπεραισιόδοξη την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη κοντά στο 2% φέτος, με δεδομένο το κόστος της καθυστέρησης στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στην ελληνική οικονομία, κι ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μίας τρίτης αξιολόγησης η οποία επίσης μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα και “ακριβή” για την οικονομία της χώρας.

    Όσο για το αν οι τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση, αυτό επίσης είναι κάτι το οποίο δεν υποστηρίζει μόνο η Μιράντα Ξαφά: πρώτο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μίλησε για επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, και με την άποψή του συμφωνεί και ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει στην task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.

    Η ταχύτατη αντίδραση του Μαξίμου στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών προδίδει τον… ενθουσιασμό της κυβέρνησης να σπεύσει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το θέμα, βάζοντας στο στόχαστρο ένα πρόσωπο που ούτως ή άλλως θεωρείται “μισητό” από τους ψηφοφόρους του πάλαι ποτέ αντιμνημονιακού μετώπου (λόγω της θητείας της στο ΔΝΤ), συνδέοντάς το αυθαίρετα με τη Νέα Δημοκρατία για να ενισχύσει το αφήγημα που παρουσιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως… φωλιά σκανδάλων. Ο στόχος προφανής: να ανακόψει τη δυναμική που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία, με τη διαφορά να κινείται σταθερά σε διψήφια νούμερα. Όμως, όπως έγινε και με την περίπτωση των Paradise Papers και της Μαρέβας Μητσοτάκη, το σχέδιο αυτό δε “βγαίνει”…

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαξίμου: Επίθεση σε Μητσοτάκη και Ξαφά για «υπονόμευση» επενδύσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταδικασμένος για λαθρεμπόριο ο «μεσάζοντας» στην υπόθεση όπλων, Βασίλης Παπαδόπουλος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Capital controls: Τι ισχύει μετά τη νέα χαλάρωση-30 χρήσιμες ερωταπαντήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ