• First Top Stories

    Νέο σοκ σε μετοχές και λίρα. Η JP Morgan πουλάει επιθετικά Eurobank η οποία βουλιάζει

    • NewsRoom


    Επιδεινώνεται το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και στο Ελληνικό (-3%)  που παρά τις αρχικές υποτονικές προσπάθειες για σταθεροποίηση, δεν καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν από τη σκιά της ιστορικής βρετανικής απόφασης για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πτώση παρασύρθηκε και ο ισπανικός δείκτης που νωρίτερα είχε αποκτήσει δική του ανοδική δυναμική, καλωσορίζοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

    Η προσπάθεια του Βρετανού ΥΠΟΙΚ George Osborne να καθησυχάσει τις αγορές αποκαλύπτοντας τα ισχυρά σχέδια έκτακτης ανάγκης της χώρας του δεν καρποφόρησε.

    Σε επιχείρηση “απόσβεσης” πανικού έσπευσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde αναφέροντας πως “Οι χρηματοπιστωτικές αγορές “υποτίμησαν σε τεράστιο βαθμό” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν πανικοβλήθηκαν την Παρασκευή”. Ο δείκτης στο Ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί στις 13:55 κατά 3% με την Eurobank να σημειώνει  μεγάλη πτώση κατά 10% καθώς η JP Morgan πουλάει επιθετικά μετοχές του τίτλου.

    Δείκτες

    Ο Euro Stoxx Europe 50 σημειώνει πτώση 1,43% στις 2.744 μονάδες.

    Ο γερμανικός DAX κινείται καθοδικά κατά 1,45%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 1,32% στις 4.080 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,17% στις 6.085 μονάδες.

    Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,18%. Στην Ελβετία ο SMI κινείται στο -0,91%.

    Κίνδυνοι για τις τράπεζες

    Τους πιο έντονους κλυδωνισμούς από τον σεισμό του Brexit φαίνεται πως βιώνουν οι τράπεζες. Όπως αναφέρει η Citigroup η τραπεζικός τομέας είναι από τους πιο εκτεθειμένους στο Brexit, ειδικά τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε κίνδυνο, ωστόσο, βρίσκονται σύμφωνα με την Citi και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Στο πλαίσιο αυτό η Citigroup μείωσε την τιμή στόχο και υποβάθμισε τις προοπτικές αρκετών ιταλικών τραπεζών, οι οποίες έχουν δεχτεί έντονες πιέσεις λόγω του μεγάλου ποσοστού κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ανάμεσα στις τράπεζες που υποβάθμισε είναι η Intensa Sanpaolo και η BP Emilia, ενώ ανέφερε πως η Unicredit συγκαταλέγεται στις πιο αδύναμες ιταλικές τράπεζες λόγω της αμφιλεγόμενης στρατηγικής που ακολουθεί. Παράλληλα, η Citigroup μείωσε την τιμή στόχο για την Deutsche Bank και την UBS.

    Από την πλευρά της η Barclay’s προειδοποίησε για την διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση το δεύτερο μισό του 2016, ενώ υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιο στο 0% από το 0,5% που είναι αυτή τη στιγμή. Ως εκ τούτου, η Barclay’s υποβάθμισε σε neutral τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

    Τέλος, και η JP Morgan ανέφερε πως αναμένει ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών θα μειωθούν το επόμενο διάστημα.

    Νέο χαμηλό για την στερλίνα 

    Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η στερλίνα καθώς εντείνονται οι πιέσεις εν τω μέσω μιας ευμετάβλητης συνεδρίασης, ύστερα από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η στερλίνα υποχωρεί στα 1,3220 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985, ενώ και το ευρώ υποχωρεί 0,62% στα 1,1046 δολάρια. Είχε δεχθεί στήριξη πρόσκαιρα από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, George Osborne, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τις αγορές μία ώρα πριν ανοίξουν οι αγορές.

    gbpusd 2 gbpeur 1

    Τα σχόλια τόνωσαν την στερλίνα στα 1,345 από τα 1,338 δολάρια προτού υποχωρήσει ξανά.

    “Και τα δύο ζευγάρια βρίσκονται υπό πίεση από το άνοιγμα των αγορών και μετά, εξαιτίας της συνεχιζόμενης γενικής αβεβαιότητας για το ευρώ και την υποβάθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου αργά την Παρασκευή”, τονίζει ο αναλυτής της EBS, Simon Winn.

    Το ξεκάθαρο ρίσκο είναι για περαιτέρω πτώση”, αναφέρει ο Neil Mellor, στρατηγικός αναλυτής για νομίσματα στην Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.

    “Η αβεβαιότητα ισούται με αδυναμία του νομίσματος, το γνωρίζουμε αυτό, και δεν υπάρχει καμία αίσθηση ότι το νόμισμα διαπραγματεύεται με την πραγματική του αξία τώρα. Είναι πάρα πολύ νωρίς για οποιονδήποτε να αρχίσει να κάνει λόγο για το ότι βρέθηκε ο πάτος”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/article-apo-brexit-sto-nexit-ochi-den-tha-figoun-disarestimeni-alla-afti-pou-mporoun/56303



    ΣΧΟΛΙΑ