• First Top Stories

    Το μυστικό: Πώς θα ανταλλάξουν οι τράπεζες τα ομόλογα 30 δις ευρώ του EFSF


    Ωραία όλα αυτά που ακούσαμε για την ελάφρυνση του χρέους, με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας και τα πανηγύρια στο Μαξίμου – όμως αναλύοντας κάποιος προσεκτικά το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά διαπιστώνει πως υπάρχει (τουλάχιστον) ένα σκοτεινό σημείο, που αφορά στο σχέδιο ανταλλαγής των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες με νέα 30ετή ομόλογα σταθερού επιτοκίου του ESM.

    Όπως προκύπτει από όσα έχουν γίνει γνωστά για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, κάθε μήνα και για διάστημα ενός έτους ο ESM (ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης) θα επαναγοράζει κάθε μήνα τα ομόλογα αυτά από τις τράπεζες έναντι μετρητών, που θα συγκεντρώσει εκδίδοντας 30ετή ομόλογα. Μετά την ολοκλήρωση του 12μήνου, τα “παλιά” ομόλογα του EFSF θα μετατραπούν σε μετρητά, μειώνοντας έτσι την έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο Ευρωσύστημα κατά περίπου 30 δις ευρώ (σε αυτό το ύψος εκτιμάται σήμερα η αξία των ομολόγων του EFSF, που όταν είχαν εκδοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέρχονταν σε 42,7 δις ευρώ).

    Όμως εδώ υπάρχει μία “παγίδα”: ο ESM δεν μπορεί να αγοράσει τα ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες πάνω από την τιμή par, ενώ οι ελληνικές τράπεζες τα έχουν αγοράσει σε τιμή μεγαλύτερη από την τιμή par. Μιλάμε για μία διαφορά που υπολογίζεται κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ και για την οποία οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποζημιωθούν, με το Δημόσιο πιθανότατα να αναλαμβάνει αυτό το βάρος της αποζημίωσης προς τις τράπεζες, φυσικά σε μετρητά.

    Θα αποζημιώσει όμως το Δημόσιο τις τράπεζες και για τα διαφυγόντα κέρδη από τη διαφορά της τιμής στην οποία έχουν εγγράψει τα ομόλογα με την τιμή αγοράς (mark market), που εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου σε 500 εκατομμύρια ευρώ; Εδώ τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα και δεν είναι σαφές αν το Δημόσιο θα παρέμβει και σε αυτήν την περίπτωση ή θα αφήσει τις τράπεζες να επωμιστούν αυτό το βάρος, με το δεύτερο σενάριο πάντως να θεωρείται μάλλον πιθανότερο. Για το θέμα πάντως αναμένεται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών για να βρεθεί μία δίκαια λύση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Bloomberg… σε ρόλο “Μαντείου των Δελφών”: Η ελληνική οικονομία καταρρέει χωρίς να υπάρχει ελπίδα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να τι κάνουν Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Προσφέρουν φορολογικούς παραδείσους σε πολυεθνικές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόστολος Δοξιάδης: Ποιον ακριβώς κοροϊδεύουν οι 53+



    ΣΧΟΛΙΑ