• First Top Stories

    Γιάννης Δραγασάκης: Οι συνθήκες επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος!

    Γιάννης Δραγασάκης

    Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης


    Δεν εγκαταλείπει η Κυβέρνηση την ιδέα για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος. Παρόλο η Τράπεζα της Ελλάδος και ο SSM έθεσαν τέλος στα σχέδια της Κυβέρνησης να μετατρέψει την Τράπεζα Αττικής (υποχρεώνοντας σε αλλαγή διοίκησης) ως κέντρο ενός τέτοιου παράλληλου συστήματος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επανήλθε σήμερα.

    Μετά από συνάντηση που είχε με την ΟΤΟΕ ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορεών.
    Συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του “πέραν της εξυγίανσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι ανάγκες της ανασυγκρότησης της οικονομίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση κι ενός συμπληρωματικού παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορέων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν αναπτυξιακούς πόρους, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στο μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό Ταμείο με λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας, και οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

    Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης διέγνωσε τον κίνδυνο αφελληνισμού όπως αναφέρεται άλλωστε και στην ανακοίνωση του, τονίζοντας ότι  “δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να δικαιολογούνται πρακτικές του παρελθόντος ή να μη γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές. Ωστόσο αναγνώρισε ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις επιδιώξεις είναι η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία, ο ανοιχτός δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος, καθώς και η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει σε όλους τους παράγοντες, το Δημόσιο, τους μετόχους, τους εργαζόμενους, τις εποπτικές αρχές, να έχουν το ρόλο που τους αναλογεί.”

    Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και τη διαδικασία αξιολόγησης των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, με αφορμή ερωτήματα του προεδρείου της ΟΤΟΕ ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε πως προσπάθειες ξένων κέντρων και ομάδων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις υπαρκτές. “Υπάρχουν περιπτώσεις”, όπως ανέφερε, “που κάποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης, όταν ο ελληνικός λαός έχει διαθέσει και χρεωθεί σχεδόν 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/thrasivoulos-likourezos-profilakizete-o-ipefthinos-gia-egklima-stin-egina/69350

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ