ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Brexit είναι πραγματικότητα. Μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών πολιτών να “πάρουν διαζύγιο” από την Ευρωπαϊκή ένωση, η Μεγάλη Βρετανία πλέον χαράζει την δικιά της πορεία στην εποχή μετά τον ψυχρό Πόλεμο. Εκτός από το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε το το συντριπτικό ναι των Βρετανών, με ποσοστό 52%, υπέρ της αποχώρησης τους από την Ευρωζώνη, οι επιπτώσεις του Brexit στις αγορές είναι εξίσου ανατρεπτικές.
Συγκεκριμένα, εάν παρατηρήσουμε με προσοχή τις αγορές και την ανάκαμψη της κεντρικής τράπεζας που είχε ξεκινήσει ήδη από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2008, το “ναι” των Βρετανών θεωρούνταν ένα κακό σενάριο.
Ο George Saravelos, αναλυτής στρατηγικής της Deutsche Bank τονίζει τις σημαντικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές μετά το Brexit. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο ελληνικής καταγωγής, επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού, σημειώνει πως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των επενδυτών πρόκειται να εξαλειφθεί. Η έκπληξη των αποτελεσμάτων θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αυτοπεποίθηση των επενδυτών, σχετικά με τα ρίσκα.

Το πλήγμα αυτό θα είναι ανεπανόρθωτο για τις αγορές καθώς το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το ρίσκο καθεαυτό. Το ρίσκο δηλαδή βρίσκεται στην φύση των επενδυτών. Η αβεβαιότητα που θα επικρατήσει επομένως στον χώρο των αγορών θα οδηγήσει σταδιακά και στην αβεβαιότητα των επενδυτών να ρισκάρουν.

Όπως πολλοί περίμεναν, η άμεση αντίδραση στο Brexit ήταν έναν μαζικό sell-off στις αγορές ανά τον κόσμο, με τις μετοχές στην Ευρώπη να καταβαραθρώνονται. Ακόμη η στερλίνα καταποντίστηκε, προκαλώντας το απόλυτο χάος στην αγορά.
Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Saravelos, θα υπάρξουν ακόμη πιο σοκαριστικές αλλαγές στις αγορές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/dramatiki-exelixi-apo-morgan-stanley-tora-lei-oti-meta-brexit-akolouthi-grexit/56143
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μυλωνάς (Εθνική): Το σχέδιο για χρηματοδότηση μεγάλων project, η διανομή του 60% των κερδών και οι ελπίδες για τα στεγαστικά
- Φωτιά ηλεκτρικού οχήματος σε υπόγειο χώρο
- Snappi: Είσοδος σε πάνω από τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2029
- Αναστάσιος Ροζολής (ΣΕΚΠΥ): Χρειάζεται ένα σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας
