• First Top Stories

    Χαστούκι από ΝΔ: Απαντήσεις τώρα από την κυβέρνηση για τις μεταβιβάσεις μνημείων στο Υπερταμείο

    • NewsRoom


    Να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τους πολίτες ποιοι αρχαιολογικοί χώροι κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο ζητά η ΝΔ, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες Τσακαλώτου να μεταθέσει τις ευθύνες στο Υπερταμείο και της Μυρσίνης Ζορμπά στην προκάτοχό της, Λυδία Κονιόρδου, «δεν αποτελούν απάντηση».

    Oι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της πατρίδας μας δεν ανήκουν ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε στον κ. Τσακαλώτο, σημειώνουν πηγές από την οδό Πειραιώς και θυμίζουν πως ο πρωθυπουργός μετά την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση που ακολούθησε το διαβόητο δημοψήφισμα δήλωνε: «Τους εξήγησα ότι αν στόχος τους είναι να βάλουν στην Ακρόπολη πωλητήριο, εγώ δεν υπογράφω». Κι όμως, οι υπογραφές έπεσαν, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

    Τρεις ημέρες πριν τη «γιορτή της γραβάτας», σημειώνει η ΝΔ, η κυβέρνηση μεταβίβασε με απόφαση του κ. Τσακαλώτου (19/6) στο Υπερταμείο 10.119 ακίνητα. Η υπουργική απόφαση παραπέμπει σε απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, 84 σελίδων, με την ίδια ημερομηνία, όπου εμφανίζονται μόνο πίνακες με 10.119 Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

    Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ακολούθησαν καταγγελίες, δημοσιεύματα και ερωτήσεις στη Βουλή για τη μεταβίβαση εν κρυπτώ στο Υπερταμείο σειράς δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους μουσεία, δικαστικά μέγαρα, κτίρια όπου στεγάζονται έδρες Περιφερειών, κοινόχρηστοι χώροι και γήπεδα, αλλά και ακίνητα σύμβολα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία κάθε τόπου. Από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Κοζάνη, ως τη Λάρισα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη.

    H πρώτη επίσημη καταγγελία για αρχαία μνημεία ήρθε από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που αναφέρει ότι στους κωδικούς Τσακαλώτου κρύβονται μνημεία που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων όπως η τάφρος του Βυζαντινού τείχους και σημαντικά Μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Περιλαμβάνονται ακόμη: το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Ακολούθησε καταγγελία για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

    Οι προσπάθειες που κάνουν τις τελευταίες μέρες και ώρες, ο μεν κ. Τσακαλώτος να μεταθέσει τις ευθύνες στο Υπερταμείο, η δε κ. Ζορμπά στην προκάτοχό της κ. Κονιόρδου δεν αποτελούν απάντηση, καταλήγουν οι πηγές από τη Νέα Δημοκρατία.

    [playbuzz-item undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”7ae8dcbd-f659-42ee-9643-ae97f832ffc3″ undefined=”false” undefined=”false” undefined=”true” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”7ae8dcbd-f659-42ee-9643-ae97f832ffc3″ info=”false” shares=”true” undefined=”true” undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”7ae8dcbd-f659-42ee-9643-ae97f832ffc3″ undefined=”false” undefined=”false” undefined=”true” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”7ae8dcbd-f659-42ee-9643-ae97f832ffc3″ info=”false” shares=”true” undefined=”7aa33691-f49b-4c00-acfc-ebbd8c83f812″ wp-pb-id=”840297″]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θύελλα αντιδράσεων για τη μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο – ΝΔ: «Ντροπή για τη χώρα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτη καταγγελία αρχαιολόγων: Μέχρι και μουσεία εκχώρησαν στο Υπερταμείο



    ΣΧΟΛΙΑ