• First Top Stories

    The wise man: Τι συζήτησε στο Παρίσι η Τράπεζα Πειραιώς και τα μυστικά ραντεβού του mr Goldman Sachs στην Αθήνα

    the wise man

    the wise man


    Δαμιανός Παπακωνσταντίνου. Επικεφαλής Πειραιώς ΑΕΠΕΥ
    Δαμιανός Παπακωνσταντίνου. Επικεφαλής Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

    Το κρίσιμο ταξίδι της Πειραιώς στο Παρίσι: Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ημερήσιο roadshow στην Γαλλική Πρωτεύουσα από την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ υπό τον Δαμιανό Παπακωνσταντίνου. Είναι το μοναδικό Road Show που διοργανώνεται από ελληνική Τράπεζα που γίνεται στο Παρίσι καθώς όλα τα υπόλοιπα γίνονται στο Λονδίνο. Οι εταιρίες που συμμετείχαν ήταν ο Μυτιληναίος , η MOTOR OIL, η Eurobank, η Alpha Bank, o OTE, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Folli Follie . Όπως εξηγούν στελέχη που έλαβαν μέρος ήταν μια καλή ημέρα για τις ελληνικές εταιρίες και δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη ημέρα υπήρξαν και εντολές αγορών. Μεταξύ των επενδυτικών fund που συμμετείχαν ήταν Lazard Freres, Edmont de Rothchild, Generali, Aviva κλπ

    O mr Goldman Sachs στην Αθηνα.

    Ήλθε , Είδε και απήλθε. Με απολυτη μυστικότητα ήρθε στην Αθήνα ο επικεφαλής της Goldman Sachs στην Ευρώπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είδε επίσης τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ συνάντησε και δυο ή τρεις μεγάλους έλληνες επιχειρηματίες που οι δραστηριότητές τους επεκτείνονται και στο εξωτερικό.

    Ο νέος CEO της Πειραιώς.

    Σταύρος Λεκκάκος. Πρόεδρος MIG
    Σταύρος Λεκκάκος. Πρόεδρος MIG

    Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την εκλογή CEO στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό το οποίο θεωρείται σίγουρο είναι ότι στην λίστα περιλαμβάνεται και γνωστός τραπεζίτης. Σημειώνεται ότι από το ΔΣ της Πειραιώς αποχωρεί όπως έγραψε το mononews.gr από το Σάββατο το βράδυ και ο Σταύρος Λεκκάκος.

    Η κοπή τις πίτας στην ΤτΕ και τα δώρα

    Βρε βρε περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόσφατα όπως πληροφορείται η στήλη, σε διεύθυνση της τράπεζας που εδρεύει στην οδό Αμερικής κατά την κοπή κληρώθηκαν διάφορα δώρα όπως ένα ταξίδι στο Παρίσι για δύο άτομα, ένα ταξίδι με τρεις διανυκτερεύσεις στο Costa Navarino, και δωροεπιταγές από τα Hondos Centeer και τον Κωτσόβολο.

    Ωστόσο τα δώρα προκάλεσαν αντιδράσεις σε υπαλλήλους της ΤτΕ  καθώς με βάση το άρθρο 5 του Γενικού Κανονισμού των Υπαλλήλων της ΤτΕ «απαγορεύεται στον υπάλληλο να δέχεται δώρα με αφορμή την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή να εξασφαλίζει για λογαριασμό του ή για λογαριασμό των οικείων του άλλα πλεονεκτήματα και οφέλη». Και βεβαίως τα δώρα δεν ελήφθησαν για την προσπόριση προσωπικού οφέλους αλλά όπως και να το κάνουμε τίθεται ένα ζήτημα.

    H πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και οι αντιδράσεις

    Εκτός από την πολιτική ηγεσία αντιδρούν και οι συνταξιούχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής στην πώλησή της η οποία είναι 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Όπως επισημαίνουν η Εθνική Ασφαλιστική έχει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια , εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων και συνεργατών και αποθέματα 2,7 δις. Ευρώ εκ των οποίων 1,7 δις είναι επενδυμένα στην Ελλάδα. Για τους λόγους αυτούς εκτιμούν ότι η πώλησή της θα έχει άμεσα αρνητικές συνέπειες στο προσωπικό της, στους συνεργάτες της,  στους ασφαλισμένους της  και γενικότερα στη μητρική της Εθνική Τράπεζα και στην οικονομία.

    Αυτό που σημειώνουν είναι πως η πώληση της εταιρίας είναι αποτέλεσμα της τιμωρητικής εμμονής της  Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω της μη επίτευξης του στόχου ανακεφαλαιοποίησης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας το Νοέμβριο 2015.

    Ωστόσο σημειώνουν πως  η χρηματοδότηση  που αναγκάστηκε να πάρει η Εθνική Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει ήδη πλήρως αποσβεσθεί λόγω της πώλησης της Finansbank και άλλων περιουσιακών της στοιχείων που επέτρεψαν στην Εθνική Τράπεζα να εξοφλήσει πρόωρα την «κρατική ενίσχυση» που έλαβε.

    Ο διαγωνισμός στο υπουργείο Πολιτισμού και οι καθυστερήσεις

    Η αλήθεια είναι πως πάντοτε ως χώρα δεν τα πηγαίναμε καλά με τα κοινοτικά κονδύλια και την απορρόφησή τους. Και για να μην μιλάμε στον αέρα ας πάρουμε για παράδειγμα διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος αφορά στον Εμπλουτισμό του Εθνικού Αρχείου Μνημείων μέσω της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης περίπου 500.000 κινητών μνημείων (περίπου 340.000 εκθέματα μουσείων και περίπου 160.000 κινητά μνημεία που φυλάσσονται στις αποθήκες των εφορειών).

    Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για την «Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Τεκμηρίωση Συλλογών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού» του Γ’ΚΠΣ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση του δικτύου σταθμών ψηφιοποίησης στις Υπηρεσιακές Μονάδες του ΥΠΠΟΑ, επικαιροποίηση και αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων και ένταξη στο νέο πληροφοριακό σύστημα των περίπου 140.000 κινητών μνημείων που ψηφιοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου, καθώς και τυχόν άλλων κινητών μνημείων που έχουν ψηφιοποιηθεί μέσω άλλων έργων.

    Μεταξύ των εταιρειών που ανέλαβαν τα 8 μέρη του έργου είναι η Unisystems, η I kwow how, η Cosmos κτλ.

    Ωστόσο το έργο όπως πληροφορείται η στήλη είναι πλέον εκπρόθεσμο με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύει να χάσει τα κονδύλια που προβλέπονται και να αναγκαστεί να τα χρηματοδοτήσει από εθνικούς πόρους. Άλλη μία επιτυχία!


    ΕΣΠΑ: παντού επιτήδειοι και μιζαδόροι

    Και μια που αναφερόμαστε στα κοινοτικά κονδύλια. θυμάστε που σας λέγαμε για τις καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ και τις γκρίνιες; Ε, λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός κ. Χαρίτσης θα πρέπει να τα λάβει στα υπ’ όψιν. Τι είναι αυτά;

    Μα φυσικά οι επιτήδειοι που με αφορμή τις καθυστερήσεις πλησιάζουν επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ τους αναφέρουν ότι επίκεται να βγει κάποιο πρόγραμμα και φυσικά ζητούν ποσά για να  ετοιμάσουν ή να προωθήσουν το σχετικό φάκελο. Φυσικά με το αζημίωτο έτσι καθώς πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται στο κόκκινο και περιμένουν τα κονδύλια ως μάννα εξ ουρανού.

    Πολλοί την πατάνε και πληρώνουν. Aλλοι είναι πιο πονηρεμένοι και προσπερνούν. Ωστόσο ίσως θα πρεπε κάποια στιγμή το αρμόδιο υπουργείο να δει σοβαρά όλα αυτά τα κρούσματα συνολικά. Από τη μια δηλαδή να προστατέψει τους ενδιαφερόμενους από τους επιτήδειους και από την άλλη να τρέξει τις διαδικασίες πιο αποφασιστικά για να μην αφήνει πεδίο ελεύθερο.

    Γιατί δεν είναι όλα καθαρά σε αυτό το υπουργείο!



    ΣΧΟΛΙΑ