• bloomberg

    Financial Times

    Κι όμως υπάρχει ένα πρόσωπο που κερδίζει στον ΣΥΡΙΖΑ παρά την ήττα

    • NewsRoom

    πηγή φωτογραφίας: pixabay.com


    Όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πάει σε πρόωρες εκλογές με την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γυρίσει το παιχνίδι και να κερδίσει, έναν άνθρωπο κάλεσε για να κάνει τα μαγικά του στην προεκλογική εκστρατεία: μια 34χρονη που δεν έχει εκλεγεί ποτέ με σταυρό, σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

    Η Έφη Αχτσιόγλου ήρθε στο προσκήνιο πριν από τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας την προήγαγε σε υπουργό Εργασίας, για να οριστικοποιήσει τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

    Ως μια από τις τέσσερις γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας πλέον έχει εδραιώσει την φήμη της μέσω σειράς μέτρων που διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

    Τώρα, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει να φέρει το κόμμα ως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου: «Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο κόσμος ψηφίζει διαφορετικά στις εθνικές εκλογές από ό,τι στις ευρωεκλογές, και συχνά δεν πάνε καν να ψηφίσουν» λέει στους FT. Ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα, λέει η ίδια.

    Η κ. Αχτσιόγλου και το πολιτικό «αφεντικό» της διαμορφώνουν ένα περίεργο πολιτικό ζευγάρι, όπως δείχνει η προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Τσίπρας προτιμά τις εξωτερικές ομιλίες με σημαίες να κυματίζουν, κυρίως σε παραδοσιακά αριστερές εκλογικές περιφέρειες, όπου πολλοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από τις ευρωεκλογές. Επιδιώκοντας την παραμονή του στην εξουσία, θέτει στους ψηφοφόρους το δίλημμα να δουν «τη διαφορά μεταξύ φωτός και σκοταδιού».

    Η κ. Αχτσιόγλου επιλέγει να απευθύνεται σε μικρότερα κοινά και συνήθως έχει ηπιότερο λόγο.

    «Νομίζω ότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ψήφος τους θα καθορίσει την ζωή τους για τα επόμενα χρόνια, είτε επιλέξουν τον δρόμο της πιο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης που έχουμε εμείς σχεδιάσει ή τον νεοφιλελευθερισμό των συντηρητικών, που κατά τη γνώμη μας οδήγησε στην ελληνική κρίση και στις συνέπειες της» είπε.

    Αχτσιόγλου μπλοκάκια
    Έφη Αχτσιόγλου

    Κόρη δικηγόρου και παιδιάτρου, η Έφη Αχτσιόγλου μεγάλωσε σε μια πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Σπούδασε νομικά στην Θεσσαλονίκη, με ειδίκευση σε εργασιακά θέματα και στην συνέχεια άνοιξε δικηγορικό γραφείο στην πόλη.

    Υπήρξε συνεργάτιδα στις Βρυξέλλες του τότε ευρωβουλευτή Γιώργου Κατρούγκαλου και συνέχισε την συνεργασία μαζί του, όταν εκείνος επέστρεψε στην Αθήνα και έγινε υπουργός Εργασίας. Από την θέση αυτή εντυπωσίασε τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τους δανειστές, και στην συνέχεια διαδέχτηκε τον κ. Κατρούγκαλο στην θέση του υπουργού.

    Αν και ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ από μικρή ηλικία, παραδέχεται πως ποτέ δεν περίμενε ότι θα έπαιζε έναν τόσο κομβικό ρόλο στην κυβέρνηση ούτε σκεφτόταν ποτέ να είναι υποψήφια βουλευτής.

    Τώρα έχει διασφαλίσει μια έδρα στο επόμενο Κοινοβούλιο μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ κάποιες φορές αναφέρεται ως η διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα. Ωστόσο, η ίδια αποκρούει κάθε ερώτηση σχετική με τις πολιτικές φιλοδοξίες της.

    «Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι καλεί ιδέα να βασίζεις την καριέρα σου στην πολιτική. Συχνά σκέφτομαι να γίνω ακαδημαϊκός» λέει η ίδια.

    Ανεξαρτήτως της επιφυλακτικότητας που επιδεικνύει, τα βγάζει πέρα μια χαρά στην προεκλογική εκστρατεία.

    Την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε θύελλα στα media και έσπειρε τον φόβο στους συνταξιούχους, ισχυριζόμενη ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, «δημιουργώντας απαράδεκτο ρίσκο τόσο για τους τωρινούς όσο και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους». Η ΝΔ απέκρουσε τους ισχυρισμούς της.

    Όταν έγινε υπουργός Εργασίας, κάποιοι την αποκάλεσαν «yes-woman» της τρόικας, καθώς συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

    Αλλά μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, η Αχτσιόγλου επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι να έχουν ήδη υπογράψει νέες κλαδικές συμβάσεις.

    Επίσης, αυστηροποίησε το πλαίσιο ενάντια στην ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, γεγονός που την έκανε πιο δημοφιλή στην εργατική τάξη. Ενθάρρυνε εργοδότες να δηλώνουν τους εργαζόμενους αυξάνοντας τα πρόστιμα και αυστηροποιώντας τους ελέγχους.

    «Το μεγάλο πρόβλημα στη διάρκεια της κρίσης ήταν η αδήλωτη εργασία, τώρα που η οικονομία ανακάμπτει το πρόβλημα είναι η υποδηλωμένη εργασία, εργοδότες που δηλώνουν τους εργαζόμενους ως μερικώς απασχολούμενους, ενώ δουλεύουν πλήρες ωράριο» λέει η ίδια.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ