• bloomberg

    Financial Times

    Εντομοφαγία: Βροχή επενδύσεων σε μια αγορά που μπορεί να φτάσει σε αξία τα $8 δισ. σε 10 χρόνια

    • NewsRoom


    Τα έντομα είναι κομμάτι της εθνικής κουζίνας πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο. Γιατί όχι και της Ευρώπης ή των ΗΠΑ;

    Ο ελβετικός κολοσσός τροφίμων της Nestlé λανσάρει μία νέα ζωοτροφή με βάση τα έντομα στην προϊοντική γκάμα της Purina. Η συγκεκριμένη σειρά προϊόντων, που φέρει το όνομα «Beyond Nature’s Protein», περιλαμβάνει και μία τροφή που θα περιέχει πρωτεΐνες από προνύμφες μύγας του είδους Hermetia illucens (μαύρη μύγα των απορριμμάτων). Και, συνήθως, όταν ο σκύλος οδηγεί, ο ιδιοκτήτης ακολουθεί…

    Σήμερα 2 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν ήδη έντομα σε τακτική βάση. Τα έντομα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και η καλλιέργειά τους απαιτεί ελάχιστους πόρους συγκριτικά με την παραγωγή μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος και την πτηνοτροφία. Μάλιστα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη αναφέρει τα έντομα ως πιθανή λύση για την επίλυση του παγκόσμιου επισιτιστικού προβλήματος.

    Εταιρείες όπως η Beyond Meat και η Impossible Foods έχουν δείξει ότι αγορά για υποκατάστατα κρέατος υπάρχει. Και τα έντομα είναι ένας λογικός υποψήφιος μετά τα υποκατάστατα φυτικής προέλευσης.

    Στην Ευρώπη, ωστόσο, όπως και στις ΗΠΑ, το να πείσει κανείς τον κόσμο ότι οι ακρίδες, τα σκουλήκια και οι κάμπιες μπορεί να αποτελούν μια υγιεινή και φιλική προς το περιβάλλον πηγή πρωτεΐνης εξακολουθεί να είναι δύσκολο στοίχημα. Έκθεση της Barclays, το 2019, ανέφερε ότι η αγορά πρωτεϊνών από έντομα θα μπορούσε να φτάσει σε αξία έως και τα 8 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, από κάτι λιγότερο από 1 δισ. δολάρια που ήταν το 2018. Αυτό προϋποθέτει, όμως, ότι θα υπάρξει μια επαναξιολόγηση του τι είναι τροφή. Βραχυπρόθεσμα, η ζήτηση για έντομα για διατροφικούς σκοπούς θα διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τον κλάδο των ζωοτροφών.

    Αυτό αρκεί όμως για να κάνει την εμφάνισή της μια νέα σοδειά startup επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα έντομα: οι «entompreneurs» (ΣτΜ: από το ελληνικό «έντομο» και το «entrepreneur»). Η γαλλική Ynsect άντλησε πρόσφατα από επενδυτές 224 εκατ. δολάρια. Μεταξύ αυτών ήταν και η οργάνωση Footprint Coalition του χολιγουντιανού σταρ Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Στόχος; Να φτιάξει τις μεγαλύτερες φάρμες εντόμων της Ευρώπης.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση επενδύει 10 εκατ. στερλίνες σε ένα project, επικεφαλής του οποίου είναι η startup Entocycle, για τη δημιουργία της πρώτης φάρμας εντόμων βιομηχανικής κλίμακας. Η ολλανδική Protix, πάλι, η οποία καλλιεργεί μύγες, άντλησε από επενδυτές 50,5 εκατ. δολάρια το 2017.

    Το να ταΐζει όμως κανείς πολτοποιημένες μύγες τον Φλάφι είναι ένα πράγμα και άλλο το να τρώει ο ίδιος ρυζογκοφρέτες από γρύλους ή προνύμφες σκαθαριών με γεύση τυριού, όπως αυτές που πουλάει μία άλλη γαλλική startup εδώδιμων εντόμων, η Jimini’s. Θα χρειαστεί πιθανότατα αρκετός καιρός ακόμη μέχρι να καθιερωθεί η εντομοφαγία.

    Copyright The Financial Times Limited 2020

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ