• bloomberg

    Financial Times

    FT: Δέλεαρ για τους ξένους φοιτητές η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά

    • της Kerin Hope

    Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας


    Η Ελλάδα σχεδιάζει να αξιοποιήσει τους πολιτιστικούς και ιστορικούς θησαυρούς της, με στόχο να προσελκύσει στα πανεπιστήμιά της Κινέζους και άλλους φοιτητές από το εξωτερικό, ως μέρος του γενικότερου σχεδιασμού για την αναβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει εκφράσει την ελπίδα ότι μέχρι το 2024 40.000 έως 50.000 φοιτητές από το εξωτερικό θα συμμετέχουν σε αγγλόφωνα μαθήματα κλασικής φιλολογίας, φιλοσοφίας και αρχαίας ιστορίας.

    «Στην διάρκεια των προηγούμενων ετών τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν εσωστρεφή. Θέλουμε να τα διεθνοποιήσουμε και να τα καταστήσουμε έναν κόμβο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην νότιο-ανατολική Ευρώπη» δήλωσε η κ. Κεραμέως. «Συνεργαζόμαστε με ακαδημαϊκά ιδρύματα, με κυβερνήσεις και έχουμε προσωπικές επαφές με ακαδημαϊκούς του εξωτερικού», πρόσθεσε.

    Τα πανεπιστήμια θα έχουν επιπλέον κρατική χρηματοδότηση, εάν συμμετέχουν, πρόσθεσε η ίδια.

    Τα μέτρα για την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Τα πανεπιστήμια θα έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στην υποδοχή φοιτητών, στον σχεδιασμό των μαθημάτων και στα δίδακτρα για μεταπτυχιακούς τίτλους και προπτυχιακούς φοιτητές εκτός ΕΕ.

    Ένα νέο τετραετές πρόγραμμα κλασικών σπουδών, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, φιλοδοξεί να προσελκύσει προπτυχιακούς φοιτητές από την Κίνα, στο πλαίσιο των στενών σχέσεων που θέλει να αναπτύξει η Αθήνα με το Πεκίνο.

    Η Νίκη Κεραμέως, που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ, πριν φοιτήσει στην Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, σχεδιάζει και την fast-track συνεργασία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων.

    «Όποτε ταξιδεύω στο εξωτερικό, προσπαθώ να επισκέπτομαι πανεπιστήμια για να ανοίξω έναν δίαυλο επικοινωνίας και να περάσω το μήνυμα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ να καθιερώσει διεθνείς συνεργασίες σε επίπεδο εκπαίδευσης» δήλωσε.

    Θέλει, επιπλέον, να διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων, στα οποία απαγορεύεται να υποστηρίζονται οικονομικά από τον ιδιωτικό τομέα.

    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα επιχειρήσει να αλλάξει την συνταγματική απαγόρευση για την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Η προηγούμενη προσπάθεια, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έφερε φοιτητικές καταλήψεις και βίαιες διαδηλώσεις.

    Αλλά η κ. Κεραμέως σχεδιάζει να αυξήσει τα έσοδα των ελληνικών πανεπιστημίων με την δημιουργία θερινών σχολείων, η συμμετοχή στα οποία θα χρεώνεται για ξένους φοιτητές.

    «Θέλουμε να δώσουμε στα πανεπιστήμια άλλα εργαλεία χρηματοδότησης, εκτός του κρατικού προϋπολογισμού, όπως π.χ. φορολογικά κίνητρα για δωρεές και προσφορές, ιδιωτικές συνεργασίες και έσοδα από πατέντες» πρόσθεσε.

    Η πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ήδη στα σκαριά: ένα πρότζεκτ κατασκευής νέου δικτύου διαμονής χωρητικότητας 3.000 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, κυρίως για φοιτητές από το  εξωτερικό.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ