• bloomberg

    Financial Times

    Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές σχολές που θα αυξήσουν τον μισθό σας μέχρι και 126%!

    • Financial Times


    Η Ευρώπη υπήρξε ανέκαθεν μία ήπειρος που χαρακτηριζόταν από τη διαφορετικότητα των χωρών που την απαρτίζουν, είτε βρίσκονται στα ανατολικά είτε στα δυτικά, είτε είναι αγγλοσαξωνικής καταγωγής είτε έχουν λατινικές αναφορές, είτε επιθυμούν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε να ενταχθούν σε αυτήν. Όμως, υπάρχει τουλάχιστον ένας παράγοντας που ενώνει όλη την Ευρώπη φέτος και αυτός είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικής παιδείας. Το πιο παράδοξο μάλιστα γεγονός είναι ότι η Βρετανία διατηρεί τη θέση της στις 25 κορυφαίες ευρωπαϊκές σχολές, παρά τους φόβους που υπάρχουν για τον αντίκτυπο του Brexit.

    Το London Business School, το οποίο παρέμεινε στην πρώτη θέση, διαφοροποιείται σημαντικά από τις υπόλοιπες σχολές επιχειρηματικής εκπαίδευσης. Υπάρχουν όμως και άλλες σχολές του Ηνωμένου Βασιλείου που περιλαμβάνονται στις 25 κορυφαίες, φτάνοντας στο σύνολο τις επτά, από έξι που ήταν το 2017. Επίσης, στις 25 κορυφαίες σχολές περιλαμβάνονται έξι σχολές στη Γαλλία, αλλά στη συνολική κατάταξη με τις 95 σχολές, η Γαλλία υπερέχει της Βρετανίας με 25 πανεπιστημιακές σχολές έναντι 22.

    Αν και οι λόγοι για τους οποίους οι σχολές του Ηνωμένου Βασιλείου πηγαίνουν τόσο καλά κατά τους τελευταίους 24 μήνες είναι πολυσύνθετοι, σημαντικό ρόλο έχει παίξει αναμφισβήτητα η πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας, που καθιστά τα δίδακτρα φθηνότερα για τους φοιτητές του εξωτερικού. Επίσης, οι ανησυχίες σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι των ξένων φοιτητών είναι ένας ακόμη λόγος που καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο μια σχετικά ελκυστική επιλογή.

    Η Βρετανία έχει επίσης ευνοηθεί από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει εισφορά μαθητείας, αναγκάζοντας τους εργοδότες που η μισθοδοσία τους ξεπερνά τα 3 εκατ. στερλίνες να βάζουν στην άκρη το 0,5% των μισθών για την εκπαίδευση του προσωπικού.

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

    Έτσι, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι επωφελούνται από τη συγκεκριμένη εισφορά και θα εγγραφούν σε μαθήματα MBA φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του TES (Times Educational Supplement. Το Cranfield School of Management, μία από τις σχολές που βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή λίστα κατάταξης φέτος, από 30 το 2017 στο 17 για το 2018, ήταν από τους πρωτοπόρους αυτών των μαθημάτων MBA.

    Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αιτήσεις για ευρωπαϊκά προγράμματα σε σχολές διοίκησης επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 3,2% φέτος, σύμφωνα με το Graduate Management Admission Council (GMAC), το οποίο διαχειρίζεται τις εισαγωγικές εξετάσεις για τις σχολές. Τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τους ξένους φοιτητές σε σχέση με τα αντίστοιχά  σε άλλες περιοχές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της GMAC, το 77% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις ευρωπαϊκές σχολές που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν από μη-γηγενείς φοιτητές, έναντι 41% στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ασίας και 39% των ΗΠΑ. Ευτυχώς, πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη αγορά. Είναι ευρέως αποδεκτό στην επιχειρηματική εκπαίδευση ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία εθνικοτήτων, η εμπειρία για τους φοιτητές είναι καλύτερη, επειδή η μάθηση προέρχεται μέσα από συζητήσεις και ομαδικές εργασίες, οι οποίες ενισχύονται από τις διαφορετικές απόψεις και προοπτικές.

    Κορυφαίο στην Ευρώπη: London Business School

    Η βρετανική σχολή βρίσκεται στην κορυφή της συνολικής λίστας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω των ισχυρών αποδόσεων της. Το LBS διαθέτει τρία προγράμματα MBA που περιλαμβάνονται στα 20 καλύτερα στη φετινή λίστα της EMBA, καθώς και δύο κοινών πτυχίων με άλλες σχολές. Έχει γράψει ιστορία ως η πρώτη ευρωπαϊκή σχολή που βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας με τα MBA το 2009 (μαζί με τη σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας). Φέτος το MBA του βρέθηκε στην 4η θέση.

    Κορυφαίο για MBA: Insead


    Το διάρκειας ενός έτους MBA της Insead θεωρείται κορυφαίο στην κατηγορία του. Οι απόφοιτοι της γαλλικής σχολής την χρονιά του 2014 είχαν τον υψηλότερο μέσο μισθό στα 177.157 δολάρια. Περίπου οι μισοί απόφοιτοι εργάζονται σε συμβουλευτικές υπηρεσίες ή χρηματοπιστωτικά / τραπεζικά ιδρύματα – συνήθως σε θέσεις υψηλά αμειβόμενες. Το Insead αποτελεί τη δεύτερη ευρωπαϊκή σχολή που πήρε την πρώτη θέση στην FT Global MBA Ranking το 2016. Αφού παρέμεινε στην κορυφή για δύο χρόνια, το Στάνφορντ, στις ΗΠΑ, ανέβηκε φέτος στην πρώτη θέση.

    Κορυφαίο για executive MBA: HEC Paris

    Η γαλλική σχολή βρίσκεται στη δεύτερη θέση της συνολικής ευρωπαϊκής κατάταξης για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Έχει βρεθεί στα κορυφαία πέντε της παγκόσμιας κατάταξης EMBA από το 2006, ως μέρος του κοινού προγράμματος Trium, αλλά φέτος ήταν και στην υψηλότερη θέση των νεοεισερχόμενων για το EMBA για στελέχη επιχειρήσεων, στην έκτη θέση. Οι απόφοιτοι του EMBA, από την τάξη του 2015, παίρνουν μέσο μισθό 322.043 δολαρίων, με αύξηση μισθού περίπου 68%. Περισσότεροι από τους μισούς αποφοίτους κατέχουν κορυφαίες, υψηλόβαθμες θέσεις.

    Κορυφαίο για Μάστερ στο Μάνατζμεντ: St Gallen

    Η ελβετική σχολή είναι το νούμερο ένα για όσους θέλουν Master στο Management και έχει διατηρήσει την πρωτιά για οκτώ χρόνια που λειτουργεί. Οι απόφοιτοι του έχουν το υψηλότερο εισόδημα στα 108.621 δολάρια, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 63.000 δολαρίων. Περίπου τα δύο τρίτα της τάξης του 2015 με MA στη Στρατηγική και στη Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων, εργάζονται σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο πεδίο. Ένας απόφοιτος δήλωσε ότι η εστίαση σε ομαδικές εργασίες βοήθησε τους φοιτητές να προετοιμαστούν για σταδιοδρομία στο consulting.

    Το MBA που δίνει τη μεγαλύτερη αύξηση μισθού: Iese

    Η αύξηση μισθών για τους αποφοίτους MBA (από την χρονιάτου 2014) είναι 126% – με μέση αμοιβή 148.480 δολάρια. Περίπου οι μισοί απόφοιτοι βρίσκονται σε θέσεις υψηλά αμειβόμενες, όπως τα χρηματοοικονομικά, η τραπεζική και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το Iese είναι η ισπανική σχολή που βρίσκεται υψηλότερα στην ευρωπαϊκή κατάταξη, στον αριθμό πέντε. Είναι επίσης κορυφαία στην παγκόσμια κατάταξη των προσαρμοσμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης – εξειδικευμένα σύντομα μαθήματα – για τέταρτη συνεχή χρονιά.

    Κορυφαίο για ανοικτά προγράμματα: IMD Business School

    Το IMD είναι κορυφαίο στη φετινή παγκόσμια κατάταξη των ανοιχτών προγραμμάτων εκπαίδευσης – σύντομης διάρκειας χωρίς πτυχίο – και παραμένει στη θέση αυτή εδώ και επτά χρόνια. Το IMD βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις στις περισσότερες κατηγορίες με βάση τα σχόλια των συμμετεχόντων, όπως ο σχεδιασμός μαθημάτων, οι μέθοδοι διδασκαλίας και τα υλικά, καθώς και η σίτιση και τα καταλύματα.

    Ταχύτερα αναπτυσσόμενο: University of Economics, Πράγα

    Σε 60η θέση, η σχολή της Τσεχίας ανέβηκε 26 θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη, χάρη στην ισχυρή απόδοση της στην κατάταξη των Masters in Management, το πτυχίο για όσους έχουν ελάχιστη ή καμία προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Η σχολή κατέλαβε την 22η θέση στην παγκόσμια κατάταξη MiM – την υψηλότερη θέση που έχει φτάσει μέχρι στιγμής. Οι απόφοιτοι είχαν μισθό περίπου 68.853 δολαρίων και αύξηση μισθών 52% – ακριβώς πάνω από το μέσο όρο από όλα τα σχολεία που εμφανίστηκαν στη φετινή κατάταξη MiM.

    Σημαντικότερη νέα είσοδος στην κατάταξη: Irish Management Institute

    Στην 76η θέση, το IMI βρέθηκε στην υψηλότερη θέση από τους άλλους τέσσερις συνυποψήφιους- ξεπερνώντας τη γερμανική Tum School of Management. Ο ιστότοπος του σχολείου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι για δέκατη συνεχή χρονιά το ΙΜΙ είναι η μόνη ιρλανδική σχολή επιχειρήσεων που κατατάσσεται παγκοσμίως στον πίνακα των επιλεγμένων προγραμμάτων κατάρτισης της FT – εξατομικευμένα σύντομα μαθήματα. Η σχολή κατατάσσεται στην 61η θέση σε σύνολο 90 σχολών.

    Η εντυπωσιακότερη άνοδος στη Σκανδιναβία: Copenhagen Business School


    Η σχολή της Δανίας αναρριχήθηκε γρηγορότερα στη λίστα σε σχέση τις άλλες έξι νεοεισερχόμενες σχολές από τη Σκανδιναβία που βρέθηκαν στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Το Copenhagen Business School ανέβηκε 18 θέσεις, φτάνοντας στην 33η. Η άνοδος αυτή ήρθε μετά την επανεμφάνισή του στην παγκόσμια κατάταξη EMBA, στη θέση 57. Εισήχθη επίσης στην κατάταξη MBA για πρώτη φορά το 2018. Ένας απόφοιτος εξήρε την ποικιλία στο περιεχόμενο του μαθήματος: «Ήθελα ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο στην ανάπτυξη στρατηγικής, την επιχειρηματικότητα και την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πήρα και τα τρία στο CBS».

    Η πιο ισορροπημένη σε αναλογία ανδρών-γυναικών σχολή: ICN Business School

    Στην 71η θέση, η γαλλική σχολή είναι η μοναδική που εμφανίζει σύνθεση 50:50, άνδρες/γυναίκες. Οι σχολές που το επιτυγχάνουν αποκτούν την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία “γυναικεία σχολή”, στην κατάταξη σχολών επιχειρήσεων FT. Δύο άλλες σχολές πλησιάζουν το ποσοστό, με αναλογία 49% σε γυναίκες: το Henley Business School του Ηνωμένου Βασιλείου και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Το μέσο ποσοστό σε γυναίκες είναι 36% – υψηλότερο από το μέσο όρο που εμφανίζουν για το 2018 οι σχολές για MBA και ΕΜΒΑ της λίστας, καθώς διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 30%.

    [ft_copy]

     


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ