• ESG Today

    Βρετανία: Νέα στρατηγική για το υδρογόνο – Στόχος τα 5GW ως το 2030, με 9.000 νέες θέσεις εργασίας και 900 εκ. λίρες στο ΑΕΠ


    Ανεβάζει τον πήχη η Βρετανία στην πράσινη μετάβαση με οργανωμένη και φιλόδοξη στρατηγική προς μια οικονομία μηδενικού άνθρακα με στόχο τόσο τη βιωσιμότητα αλλά και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και το μέγεθος της οικονομίας της.

    Στο πλαίσιο αυτό δημοσίευσε χθες την έκθεση για τη στρατηγική της για την ανάπτυξη της παραγωγής υδρογόνου, με στόχο την παραγωγή  5GW υδρογόνου χαμηλού άνθρακα έως το 2030 για χρήση σε όλη την οικονομία.

    Όπως αναφέρει στόχος είναι το 2030 η Βρετανία να έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην οικονομία του υδρογόνου. Εν όψει της φιλοξενίας της Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP26 που θα γίνει το Νοέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να δώσει έμφαση στη δημιουργία συνεργασιών για την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα.  Αναζητώντας ευκαιρίες συνεργασίας με τους κορυφαίους στον κόσμο στο χώρο του υδρογόνου στοχεύει να πρωτοστατήσει στην οικοδόμηση μιας παγκόσμιας οικονομίας υδρογόνου.

    Σύμφωνα με το μοντέλο υπολογισμών της Βρετανίας,  η χρήση υδρογόνου χαμηλού άνθρακα που ενεργοποιείται από την παραγωγική ικανότητα 5GW θα μπορούσε να εξοικονομήσει συνολικές εκπομπές άνθρακα περίπου 41MtCO2 μεταξύ 2023 και 2032, ποσότητα που ισοδυναμεί στον άνθρακα που δεσμεύουν  700 εκατομμύρια δέντρα την ίδια χρονική περίοδο.

    Αυτές οι επιδόσεις καλύπτουν το στόχο του τέταρτου και πέμπτου προϋπολογισμού άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου (CB4 και 5) και θα συμβάλει
    επίτευξη των Εθνικών Στόχων (NDC) βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για μείωση των εκπομπών κατά 68 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

    Περαιτέρω παραγωγή υδρογόνου χαμηλού άνθρακα μετά το 2030 θα αποφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση εκπομπών και θα το κάνει
    διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους στόχους του CB6, που αφορούν την επικείμενη στρατηγική μηδενικού άνθρακα.
    Η φιλοδοξία για παραγωγή 5GW θα σήμαινε επίσης τη δημιουργία μιας ακμάζουσας νέας βιομηχανίας υδρογόνου, που θα μπορούσε να υποστηρίξει περισσότερες από 9.000 θέσεις εργασίας και 900 εκατομμύρια λίρες ΑΕΠ έως το 2030 κινητοποιώντας 4 δισ. επενδύσεων.

    Μέχρι το 2050 υπολογίζονται σε 100.000 οι νέες θέσεις εργασίας και σε 13 δισ. λίρες η ενίσχυση στο ΑΕΠ.

    Η προσέγγιση «twin track» 

    Στο σχέδιο δέκα σημείων της Βρετανίας για την πράσινη βιομηχανική επανάσταση που είχε ανακοινώσει πέρυσι η βρετανική κυβέρνηση, εξάλλου, κεντρικό ρόλο παίζει η ανάπτυξη του τομέα υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών.

    Η ποσότητα  υδρογονου που σχεδιάζει να παράξει, 5Wh, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες  περισσότερων από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Αυτό το νέο υδρογόνο χαμηλού άνθρακα , όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή καθαρότερης ενέργειας για να τροφοδοτήσει την οικονομία  και την καθημερινή ζωή – από μαγειρικές εστίες έως αποστακτήρια,  και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φορτηγά απορριμμάτωνκαι παραγωγή χάλυβα.

    Όσον αφορά την παραγωγή υδρογόνου, η προσέγγιση της Βρετανίας είναι το «twin track» δηλαδή θα παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτικού «πράσινου» αλλά και  «μπλε» υδρογόνου.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο μείωσε τις εκπομπές στον τομέα της ενέργειας πάνω από 70% μεταξύ 1990 και 2019 και παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτια αιολικά από οποιαδήποτε άλλη άλλη χώρα. Τον Δεκέμβριο του 2020,  δημοσίευσε την Ενεργειακή Λευκή Βίβλος η οποία ορίζει πώς η χώρα θα επεκτείνει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών και θα απαλείψει περαιτέρω τις εκπομπές του τομέα ενέργειας. Στόχος είναι να τετραπλασιάσει η υπεράκτια αιολική ισχύς στα 40GW έως το 2030, και να επιδιώξει νέα πυρηνικά μεγάλης κλίμακας επενδύοντας σε πυρηνικές τεχνολογίες.

    Με στόχο την ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στοχεύει να μεταμορφώσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας και να υποστηρίξει επίσης την ηλεκτρολυτική παραγωγή υδρογόνου.

    Στόχος να δεσμεύει 10Mt/CO2 τον χρόνο

    Η Λευκή Βίβλος για την ενέργεια καθορίζει επίσης πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει και θα υποστηρίξει τις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα με επενδύσεις  1 δισεκατομμύριο λίρες  έως το 2025 και  μηχανισμούς χρηματοδότησης για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε βιομηχανικά έργα δέσμευσης άνθρακα και παραγωγής υδρογόνου.  Η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει υποδομές δέσμευσης άνθρακα σε τέσσερα βιομηχανικά clusters το αργότερο έως το 2030, υποστηρίζοντας το στόχο να δεσμεύει 10Mt/CO2 τον χρόνο.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, πολλοί βιομηχανικοί τομείς, από την παραγωγή χημικών έως την παραγωγή τροφίμων και ποτών διερευνούν το ρόλο που μπορεί να παίξει το υδρογόνο στο ταξίδι τους στο καθαρό μηδέν.

    Το UK Research and Innovation’s (UKRI’s) Industrial Decarbonisation Challenge (UKRI) παρέχει έως και 170 εκατομμύρια λίρες – που θα ενεργοποιήσουν 261 εκατομμύρια από τη βιομηχανία – για να επενδύσουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα και παραγωγής υδρογόνου χαμηλού άνθρακα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ