• ESG Today

    Βασίλης Γούναρης (Σύνδεσμος Βιομηχανικών Πλαστικών): Χρειαζόμαστε κίνητρα για επενδύσεις στην κυκλική οικονομία

    Βασίλης Γούναρης (Σύνδεσμος Βιομηχανικών Πλαστικών): Χρειαζόμαστε κίνητρα για επενδύσεις στην κυκλική οικονομία

    Βασιλης Γούναρης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος


    Την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία των βιομηχανιών πλαστικών επισημαίνει ο Βασίλης Γούναρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Πλαστικών Ελλάδος, μιλώντας στο mononews.gr, τονίζοντας ότι κάποιες εταιρείες προχωρούν γρήγορα τα σχετικά επενδυτικά πλάνα και άλλες έχουν μείνει πίσω.

    “Υπάρχουν σήμερα λύσεις που πρέπει να προωθηθούν και να υιοθετηθούν από τη βιομηχανία, όπως η επέκταση στα βιοδιασπώμενα πλαστικά, η καύση πλαστικών για παραγωγή ενέργειας, η μηχανική ανακύκλωση με σωστή διαλογή, η χημική ανακύκλωση με πυρόλυση. Απαιτούνται όμως επενδύσεις και πρέπει η Πολιτεία να δώσει κίνητρα για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, να θέσει χρονοδιαγράμματα και να δημιουργηθούν θεσμικά πλαίσια”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Γούναρης.

    “Στον κλάδο”, σημειώνει ο κ. Γούναρης, “υπάρχουν βιομηχανίες πολλών ταχυτήτων. Κάποιες έχουν ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις και παράγουν βιοδιασπώμενα πλαστικά και ανακυκλώνουν και άλλες ακόμη διαμαρτύρονται για τα πλαστικά μιας χρήσης”.

    Στην Ελλάδα, όπως εξηγεί ο κ. Γούναρης, οι πολιτικές για την ταχύτερη υιοθέτηση της Κυκλικής Οικονομίας θα πρέπει να εστιάσουν στην παροχή οικονομικών κινήτρων για τη χρήση ανακυκλωμένης πρώτης ύλης, τη μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση απορριμμάτων και την Κυκλική Οικονομία και να ενθαρρύνουν την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση.

    Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανικών Πλαστικών Ελλάδος η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων με παράλληλη αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Καλύτερα υλικά, καλύτερη διαλογή στην πηγή, καλύτερη ανακύκλωση και αξιοποίηση, καθώς και άλλα οικονομικά εργαλεία στοχευμένα στην αγορά, προκειμένου να διευκολύνεται η χρήση του ανακυκλωμένου πλαστικού, θα μπορούσαν να μειώσουν την απόρριψη πλαστικών στο περιβάλλον.

    Σημειώνεται ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του «Σ.Β.Π.Ε.» η χωριστή συλλογή και η κατηγοριοποίηση των μέσων συλλογής αποβλήτων ανά χρώμα και σύμβολο.

    Κυκλική Οικονομία

    Τα μέλη της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών προσπαθούν να βελτιώσουν την κυκλικότητα των προϊόντων τους. Αυτό πρακτικά, σημαίνει, ότι τα προϊόντα πλέον σχεδιάζονται και παράγονται με γνώμονα την επαναχρησιμοποίηση τους, όπου αυτή είναι εφικτή και την εύκολη ανακύκλωση τους, έπειτα από τη χρήση τους.

    Ο «Σ.Β.Π.Ε.» και οι Ευρωπαίοι Εταίροι του υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Circular Plastics Alliance», η οποία εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και έχει ως στόχο την επίσπευση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων μερών προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε μέχρι το 2025 περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι ανακυκλωμένων πλαστικών να χρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα.

    Στην Ελλάδα, ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» είναι ενεργός συνομιλητής της Πολιτείας συμμετέχοντας στις εργασίες του «Εθνικού Συμβουλίου Κυκλικής Οικονομίας» και έχει καταθέσει υλοποιήσιμες προτάσεις συμβάλλοντας στην τελική διαμόρφωση του Οδικού Χάρτη για την υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας στη χώρα μας.

    Επίσης, τονίζεται από το Σύνδεσμο, θα πρέπει να εφαρμοστούν οι πολιτικές αυτές, που θα αποθαρρύνουν την υγειονομική ταφή πλαστικών, μέχρι να φτάσουμε στη σταδιακή τους κατάργηση.

    Θαλάσσια απορρίμματα και ανακύκλωση

    Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν μια παγκόσμια πρόκληση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Πρόσφατη έρευνα του «Ερευνητικού Κέντρου Χέλμχολτζ» της Γερμανίας αποκάλυψε ότι το 95% των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχεται από τη στεριά και μεταφέρονται μέσω υδάτινων οδών, όπως τα ποτάμια, στους ωκεανούς.

    Η θέση των πλαστικών μετά τη χρήση τους είναι στον κάδο απορριμμάτων και όχι στο περιβάλλον. Την άποψη αυτή στηρίζουν έμπρακτα ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» και τα μέλη του με συχνούς καθαρισμούς περιοχών, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση απορριμμάτων.

    Μέλη του «Σ.Β.Π.Ε.» στη Βραυρώνα, στο Δήλεσι Βοιωτίας και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας συνέλλεξαν εκατοντάδες κιλά απορριμμάτων, που κατέληξαν εκεί εξαιτίας της μη ορθής τους απόρριψης έπειτα από τη χρήση τους. Ακολούθως τα πλαστικά απόβλητα τα ταξινόμησαν και τα απέστειλαν στο εξωτερικό, προκειμένου να υποστούν επεξεργασία στο πλαίσιο της χημικής ανακύκλωσης και να γίνουν και πάλι πρώτη ύλη, για την παραγωγή νέων προϊόντων εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

    Δεκάδες εταιρείες στην Ευρώπη αυτή την εποχή εστιάζουν την προσοχή τους στην αναζήτηση λύσεων, που έχουν στο επίκεντρο τους τη χημική ανακύκλωση και θα επισπεύσουν την οριστική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, της συλλογής πλαστικών από τους θαλάσσιους χώρους και τη μετατροπή τους σε νέα προϊόντα, ο «Σ.Β.Π.Ε.» στηρίζει προσπάθειες που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.  Στην Ελλάδα, ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» στηρίζει την προσπάθεια του οργανισμού, «BlueCycle», που έχει ως σκοπό τη συλλογή θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων και τη μετατροπή τους σε νέα προϊόντα, αποδεικνύοντας στην πράξη τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης.

    Αναγκαίες οι υποδομές ανακύκλωσης

    Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» και τα μέλη του έχουν δεσμευτεί στην κλιμάκωση των προσπαθειών αποτροπής διαρροής των πλαστικών υλικών στο περιβάλλον.

    Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συμβεί αυτό, σημειώνουν,  είναι να ενθαρρυνθούν πολιτικές, που θα επενδύσουν στη δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης στη χώρα μας. Παράλληλα, οι τελικοί καταναλωτές θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι θα είναι ταξινομημένοι ανά υλικό, με διαφορετικό χρώμα. Οι εταιρείες μας επενδύουν, ήδη, στην αλλαγή του σχεδιασμού των προϊόντων τους, προκειμένου να τα κάνουν πιο εύκολα ανακυκλώσιμα.

    Η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών αναγνωρίζοντας ότι η μηχανική ανακύκλωση δεν μπορεί να επεξεργαστεί όλους τους τύπους πλαστικών επενδύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της χημικής ανακύκλωσης, που θα αποτελέσει έναν καταλύτη στην επίλυση των προβλημάτων αυτών.



    ΣΧΟΛΙΑ