• ESG Today

    Stéphane Monier (Lombard Odier): Πότε ενσωματώνουμε τις τεχνολογικές επενδύσεις σε ένα βιώσιμο χαρτοφυλάκιο

    Stéphane Monier Chief Investment Officer Lombard Odier Private Bank


    Μπορούν οι εταιρείες τεχνολογίας να συμβάλουν στη μετάβαση στη βιωσιμότητα, μέσω της βελτίωσης της αποδοτικότητας ώστε να εξοικονομούμε κόστη και πόρους και επομένως  να μειώνονται οι εκπομπές;

    Ο Stéphane Monier Chief Investment Officer στην Lombard Odier Private Bank, υποστηρίζει ότι ο ρόλος της τεχνολογίας είναι καθοριστικός στην ενεργειακή μετάβαση, και για αυτό μπορούν υπό όρους  να ενταχθούν οι τεχνολογικές επενδύσεις στις επενδύσεις των βιώσιμων χαρτοφυλακίων.

    Όπως εξηγεί “η ενεργειακή μετάβαση θα απαιτήσει  τεχνολογικές εξελίξεις. Σε αντίθεση με τα συστήματα που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, η ανανεώσιμη ενέργεια χρειάζεται έξυπνα δίκτυα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο για τη διαχείριση της ροής και τη μεγιστοποίηση των πόρων. Η ενεργειακή μετάβαση θα απαιτήσει επίσης τεράστιες βελτιώσεις στην αποθήκευση ενέργειας μπαταριών και μακράς διάρκειας και στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, όπου η πρόοδος συχνά οφείλεται σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις. Αυτές οι εξελίξεις είναι συνήθως μη γραμμικές: η πρόσληψη ηλεκτρικών οχημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα ήταν αδιανόητη πριν από είκοσι χρόνια. Η παραγωγή υδρογόνου μπορεί να είναι η επόμενη που θα πέσει κάτω από την καμπύλη κόστους”.

    Ωστόσο, η αυξημένη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, τα ηλεκτρονικά απόβλητα και οι ενεργοβόρες τεχνολογίες blockchain δημιουργούν τα δικά τους περιβαλλοντικά προβλήματα
    Γι αυτό η ευθυγράμμιση και η ανθεκτικότητα των επενδύσεων στη μετάβαση στη βιωσιμότητα, αξιολογείται και ταυτόχρονα μελετώνται οι ανοδικές προοπτικές ώστε τελικά να χρηματοδοτούνται οι πράσινες επενδύσεις είτε είναι σε αρχικό στάδιο είτε πιο προχωρημένες στη φάση που χρειάζονται κλιμάκωση.
    Όπως αναφέρει, μπορεί οι μετοχές τεχνολογίας να είναι σε πτωτική φάση με τον τεχνολογικό Nasdaq να υποχωρεί 25% στο έτος, όμως  η τεχνολογία θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο και θα είναι καταλύτης της μετάβασης στη βιωσιμότητα.

    Τρομακτική η πρόκληση της βιωσιμότητας

    “Η κλίμακα της πρόκλησης της βιωσιμότητας είναι τρομακτική. Οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν στο μισό έως το 2030. Η παραγωγή καθαρού υδρογόνου πρέπει να επταπλασιάζεται κάθε χρόνο για να επιτευχθούν οι καθαροί μηδενικοί στόχοι.

    Πρέπει να επιστρέψουμε το 20% της γεωργικής γης στη φύση τα επόμενα οκτώ χρόνια, τροφοδοτώντας παράλληλα έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Καθώς η οικονομία μας μετακινείται από ένα μοντέλο take-make-waste σε ένα κυκλικό, λιτό, περιεκτικό και καθαρό (CLIC®), τα συστήματα, οι διαδικασίες και η παραγωγικότητα πρέπει να αλλάξουν. Το τρέχον υψηλό κόστος τροφίμων και ενέργειας λειτουργεί ως καταλύτης. Η καινοτομία θα είναι το κλειδί. Και η τεχνολογία θα είναι ένας ισχυρός παράγοντας σε όλη την αλυσίδα αξίας”, σημειώνει.

    Η συμβολή της τεχνολογίας

    “Ένας μέρος της βασικής πρόκλησης είναι η ανάγκη να βελτιώσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα. Αυτό απαιτεί μια τριπλή απάντηση: μεταστροφή του ενεργειακού μας μείγματος και αύξηση της αποδοτικότητας τόσο των υλικών όσο και των υπηρεσιών που χρησιμοποιούμε. Ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας δεν παράγουν οι ίδιες πιο πράσινη ενέργεια, τσιμέντο ή χάλυβα, έχουν ζωτικό ρόλο στα δύο τελευταία μέτωπα, βοηθώντας στην επίτευξη αποδοτικότητας που μπορεί να εξοικονομήσει κόστος και πόρους”, τονίζει.

    Οι αλγόριθμοι, η ρομποτική και η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να καταστήσουν την παραγωγή λιγότερο απαιτητική σε πόρους. Τα drones και η προηγμένη ανάλυση εικόνας μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να μετρήσουν τις εκπομπές και να παρακολουθήσουν διαρροές. Οι συνδεδεμένοι αισθητήρες και οι τεχνολογίες blockchain μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού.

    Πολλές βιομηχανίες χρησιμοποιούν ήδη λογισμικό, ηλεκτρονικά, τσιπ και υπολογιστικό νέφος με αυτούς τους τρόπους, παρέχοντας κινητήρια δύναμη ανάπτυξης στις εταιρείες τεχνολογίας. Η μετάβαση από τους εσωτερικούς διακομιστές στο cloud μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 60 εκατομμύρια τόνους ετησίως, εκτιμά η συμβουλευτική Accenture και το κόστος πληροφορικής κατά 30-50%.

    Οι αεροπορικές, οι κατασκευαστικές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν λογισμικό για να δημιουργήσουν μοντέλα και να οπτικοποιήσουν νέα προϊόντα.

    Οι ασφαλιστές χρησιμοποιούν έξυπνα συμβόλαια με δυνατότητα blockchain για να προσφέρουν κλιματική κάλυψη στους Αφρικανούς αγρότες. Τα σούπερ μάρκετ βασίζονται σε προβλέψεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να συντονίσουν καλύτερα τις παραγγελίες και τις παραδόσεις στη ζήτηση. Η γεωργία ακριβείας μειώνει τη χρήση λιπασμάτων μέσω καλύτερης στόχευσης, τα σύγχρονα αγροκτήματα λειτουργούν με χρήση αισθητήρων με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο και ο αυτοματισμός μπορεί να χρησιμοποιεί έως και 95% λιγότερο νερό από τα παραδοσιακά αγροκτήματα. Όμως  η αποδοτικότητα δεν περιορίζεται σε προϊόντα: οι εταιρείες τεχνολογίας είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, μέσω πλατφορμών που βοηθούν στην οικονομία του διαμοιρασμού, μεταξύ άλλων μέσω της ενοικίασης ακριβών αντικειμένων και της πώλησης μεταχειρισμένων ρούχων.

    Επομένως, η ψηφιοποίηση και η αποϋλοποίηση θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς για την αύξηση της αποδοτικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών.

    Σε ορισμένους τομείς, αυτές οι τάσεις όχι μόνο βοήθησαν στη μείωση των εκπομπών, αλλά έχουν ήδη δημιουργήσει τεράστια κέρδη στις τιμές των μετοχών και θόλωσαν τη γραμμή μεταξύ της τεχνολογίας και άλλων κλάδων:αυτοκίνητα στην περίπτωση της Tesla και λιανική στην περίπτωση της Amazon.

    Η αποτελεσματικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών και η αυξανόμενη οικονομική προσιτότητα των συνδεδεμένων συσκευών και συστημάτων θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η γεωργία, η υγιεινή, η υγειονομική περίθαλψη, τα οικονομικά και η εκπαίδευση.

    Ένα παράδειγμα είναι οι εφαρμογές πληρωμών για κινητά που συμβάλλουν στο να γίνουν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες πιο περιεκτικές. Μια άλλη είναι μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει τα κρούσματα του δάγγειου πυρετού τρεις μήνες νωρίτερα με ακρίβεια 81-84%, η οποία έχει δοκιμαστεί στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και τη Βραζιλία.

    Η τεχνολογία στην ενέργεια

    Και οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν επίσης έναν λιγότερο προφανή ρόλο να παίξουν στην καθαρή μηδενική μετάβαση, μέσω της βελτίωσης του ενεργειακού μείγματος.

    Τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες βασίζονται σε ενσωματωμένους αισθητήρες και τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν περίπου διπλάσια αξία από το περιεχόμενο ημιαγωγών από τα μη ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε αντίθεση με τα συστήματα που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, η ανανεώσιμη ενέργεια χρειάζεται έξυπνα δίκτυα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο για τη διαχείριση της ροής και τη μεγιστοποίηση των πόρων. Η ενεργειακή μετάβαση θα απαιτήσει επίσης τεράστιες βελτιώσεις στην αποθήκευση ενέργειας μπαταριών και μακράς διάρκειας και στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, όπου η πρόοδος συχνά οφείλεται σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις. Αυτές οι εξελίξεις είναι συνήθως μη γραμμικές: η πρόσληψη ηλεκτρικών οχημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα ήταν αδιανόητη πριν από είκοσι χρόνια. Η παραγωγή υδρογόνου μπορεί να είναι η επόμενη που θα πέσει κάτω από την καμπύλη κόστους.

    Παρά όλες τις δημοφιλείς ανησυχίες σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις που οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν επίσης σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στο να κάνουν τη μετάβαση στη βιωσιμότητα πιο δίκαιη.

    Ελάχιστα εκτεθειμένες στους κινδύνους της κλιματικής μετάβασης

    Οι τεχνολογικοί γίγαντες που είναι πλούσιοι σε μετρητά μπαίνουν οι ίδιοι στον χώρο χρηματοδότησης πρώιμου και μεσαίου σταδίου: η Alphabet, η Meta Platforms, η Shopify και η Stripe επενδύουν μαζί με το Gates Foundation σε ένα νέο Frontier Fund για την κλιμάκωση τεχνολογιών για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

    Με τα κεφαλαιουχικά μοντέλα τους, οι εταιρείες τεχνολογίας είναι συχνά ελάχιστα εκτεθειμένες στους κινδύνους της κλιματικής μετάβασης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, που υπολογίζονται με τους τεχνολογικούς μας εταίρους SYSTEMIQ, η διάμεση αναλογία επένδυσης CO2 για εταιρείες λογισμικού και υπηρεσιών είναι 50 τόνοι CO2 που εκπέμπονται ανά εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ που επενδύονται, έναντι άνω των 3.000 tCO2e/εκατομμύρια USD για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, πρέπει να εξετάσουμε την έκθεση των εταιρειών τεχνολογίας.

    Πολλές μικρότερες επιχειρήσεις δεν δημοσιεύουν εκπομπές ή άλλα βασικά δεδομένα βιωσιμότητας. Εν τω μεταξύ, οι ηλεκτρικές συσκευές ευθύνονται για το 27% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τον άνθρωπο και οι τεχνολογίες blockchain μπορεί να είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, με εκτιμώμενα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ηλεκτρονικών ειδών να έχουν απορριφθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Ένα μόνο email έχει περίπου το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με μια μικρή πλαστική σακούλα” σημείωσε.

    Η τεχνολογία σε ένα βιώσιμο χαρτοφυλάκιο

    “Ωστόσο, ακόμα κι αν η ψηφιακή επανάσταση είχε περιβαλλοντικό κόστος, οι επενδυτές αναρωτιούνται τώρα εάν η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κλιματική κρίση. Στην τρέχουσα επενδυτική μας θέση, ευνοούμε τις εταιρείες που χαρακτηρίζονται από ποιότητα έναντι αυτών με τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Αναζητούμε ποιοτικές εταιρείες, που φαίνονται καλά τοποθετημένες για να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, που δημιουργούν σταθερές ταμειακές ροές, έχουν χαμηλά επίπεδα χρέους και προβλέψιμα κέρδη.

    Διαρθρωτικά, ο κρίσιμος ρόλος των εταιρειών τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι ως βοηθοί και επιταχυντές, καθώς οι εταιρείες σε όλους τους κλάδους επιδιώκουν να ενσωματώσουν τις λύσεις τους. Για να ενσωματώσουμε τις τεχνολογικές επενδύσεις σε ένα βιώσιμο χαρτοφυλάκιο, ακολουθούμε μια τριπλή προσέγγιση:

    • αξιολόγηση της ευθυγράμμισης και της ανθεκτικότητας των επενδύσεων στη μετάβαση
    • δρομολόγηση στρατηγικών που αξιοποιούν τις ανοδικές του δυνατότητες
    • και χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων σε λύσεις αρχικού σταδίου ή ώριμες λύσεις που χρειάζονται κλιμάκωση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση ενός «πράσινου ασφάλιστρου» στο κόστος.

    Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας, τη μείωση του κλιματικού κινδύνου και την αύξηση της απόδοσης των επενδύσεων” καταλήγει.



    ΣΧΟΛΙΑ