• ESG Today

    Σκυλακάκης στο mononews για τα υπεράκτια αιολικά: Προτεραιότητα στις περιοχές που δεν έχουμε αντιδράσεις

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    Χωρίς συγκρούσεις και με προτεραιότητα στις περιοχές που δεν υπάρχουν αντιδράσεις πρόκειται να προχωρήσει το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

    Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των τοπικών αντιδράσεων που τις τελευταίες μέρες έχει πάρει διαστάσεις.

    Στόχος του υπουργείου είναι να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα οι περιπτώσεις των περιοχών που αντιδρούν και δεν θέλουν να βλέπουν ή να έχουν υπεράκτια αιολικά.

    Ο δρόμος των συγκρούσεων θα αποφευχθεί και η λύση είναι να η προτεραιοποίηση σε περιοχές που δεν παρουσιάζεται το πρόβλημα των τοπικών αντιδράσεων, κάτι που είναι ρεαλιστικό αφού στην πλειοψηφία των περιοχών που έχουν επιλεγεί  δεν υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις.

    Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρει στο mononews.gr: «Επικεντρωνόμαστε στο πώς θα κάνουμε το σχεδιασμό ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια. Θα δώσουμε προτεραιότητα στις περιοχές που δεν έχουμε αντιδράσεις. Από το σύνολο των 12 GW που θέλουμε να αναπτύξουμε αντιδράσεις υπάρχουν για περιοχές που αντιστοιχούν στο 1 GW, ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία δεν υπάρχουν. Τα άμεσα σχέδιά μας, αφορούν υπεράκτια αιολικά ισχύος 2,5 GW μέχρι το 2033 και επομένως δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε από τις περιοχές που οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν».

    Επίσης, στρατηγική του υπουργείου, είναι να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα οι περιπτώσεις περιοχών που έχουν αντιρρήσεις με άξονα να μην τεθούν σε περιπέτειες οι σχεδιασμοί των μεγάλων επενδύσεων που απαιτούνται για τα υπεράκτια αιολικά.

    Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει ο συνολικός αριθμός των αρχικών περιοχών που είχαν επιλεγεί, καθώς θα μπει ακόμη ένα κριτήριο, ο τρόπος που υποδέχεται η τοπική κοινωνία τις επενδύσεις αυτές, αλλά και η αποδοτικότητα.

    Για παράδειγμα, μια περιοχή με μειωμένη αποδοτικότητα και τοπικές αντιδράσεις θα βγαίνει από το χάρτη των υποψήφιων περιοχών προς ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων, περιοχών.

    Αντιδράσεις για κάποιες περιοχές στην Κρήτη

    Σημειώνεται ότι το πρόβλημα των τοπικών αντιδράσεων επικεντρώνεται σε κάποια από τις περιοχές της Κρήτης από την οποία στο στάδιο της διαβούλευσης της ΣΜΠΕ, προήλθαν και οι μεγαλύτερες διαφωνίες από την περιφέρεια, τουριστικούς και ξενοδοχειακούς φορείς.

    Κατά του σχεδιασμού για  την ανάπτυξη των off shore αιολικών ήταν και η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Η υπουργός Τουρισμού απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή δήλωσε  ότι είναι αναγκαία η εξαίρεση των περιοχών Κρήτη 2α και Κρήτη 2β (ευρύτερη περιοχή Ελούντα) από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

    Η κ. Κεφαλογιάννη επικαλέστηκε λόγους προστασίας του τουριστικού προϊόντος και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής και εκτίμησε ότι οι αλλαγές αυτές δεν  δημιουργούν πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

    Η εκτίμησή της, επιβεβαιώνεται από τη στάση του υπουργείου, που εμφανίζεται διαλλακτικό ως προς τον ορισμό των περιοχών από όπου θα ξεκινήσουν τα έργα.

    Στόχος είναι να προχωρήσει χωρίς εμπόδια, το τελικό κείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) η οποία θα προσδιορίζει τις περιοχές όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα,   εξαιρώντας τις περιοχές με πρόβλημα αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες.

    Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη των  Υπεράκτιων Αιολικών αναμένεται να  αξιοποιήσει ένα φυσικό πλούτο για καθαρή ενέργεια προσελκύοντας επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε πρώτη φάση έχουν μπει στα πλάνα 25 περιοχές έκτασης 2,7 km2 με εκτιμώμενη ελάχιστη ισχύ 12,4 GW.

    Τα έσοδα από τους ρύπους θα χρηματοδοτήσουν τις πρώτες μελέτες

    Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των πρώτων μελετών  υπάρχει δέσμευση του ΥΠΕΝ ότι θα χρηματοδοτηθούν από το Κράτος.

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων,  η χρηματοδότηση των μελετών θα γίνεται από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων.

    Διαβάστε επίσης:

    Πηνελόπη Λαζαρίδου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Αναπτύσσουμε τις υποδομές στην Ελλάδα

    Αποστολή στην Ινδία: Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας και οι στόχοι των ελληνικών επιχειρήσεων

    Τιμολόγια ρεύματος: Τι επιλέγουμε όταν οι τιμές πέφτουν



    ΣΧΟΛΙΑ