• ESG Πρόσωπα

    Paul Quinsee (JP Morgan): Η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία θα απαιτήσει τρισεκατομμύρια δολάρια – Πιθανές φούσκες στην αγορά

    Paul Quinsee-J.P. Morgan: Η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία απαιτεί τεράστιες επενδύσεις-Οι πιθανές φούσκες στην αγορά

    Paul Quinsee, J.P. Morgan Asset Management


    «Η προσπάθεια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων θα απαιτήσει τρισεκατομμύρια δολάρια νέων επενδύσεων σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων», ανέφερε ο Paul Quinsee, Επικεφαλής Μετοχικών Κεφαλαίων παγκοσμίως στην JP Morgan Asset Management. Επιπλέον, μίλησε για την απαίτηση των πελατών των επενδυτικών κεφαλαίων για επενδύσεις ευθυγραμμισμένες με τα  ESG  καθώς όμως και για πιθανές «φούσκες» σε ορισμένους τομείς της αναπτυσσόμενης αυτής αγοράς.

    «Η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία απαιτεί τεράστιες επενδύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες ESG σε όλα τα χαρτοφυλάκιά μας, εμείς – και οι πελάτες μας – μπορούμε να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια θα εισρεύσουν στις εταιρείες που οικοδομούν ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

    Οι επενδυτικές στρατηγικές προσαρμόζονται στους κλιματικούς στόχους

    Τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελούν πλέον προτεραιότητα για πολλούς επενδυτές και η πρόκληση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ψηλά στην πράσινη ατζέντα ως ένα από τα βασικότερα και πιο πιεστικά ζητήματα παγκοσμίως. Ως υπεύθυνος σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς φορείς ο Quinsee εξηγεί πώς οι επενδυτές προσαρμόζονται σε αυτή την πραγματικότητα.

    «Στην JP Morgan Asset Management, πιστεύουμε ότι για να είμαστε επιτυχημένοι επενδυτές, πρέπει να προσαρμόσουμε τις επενδυτικές μας αποφάσεις σε αυτή την παγκόσμια μετάβαση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρχίσαμε να ενσωματώνουμε τη βιωσιμότητα στην επενδυτική μας στρατηγική πριν από χρόνια και για τον οποίο αναμένουμε να αυξήσουμε σημαντικά τις πράσινες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια», είπε.

    Επιπλέον, αξιολογεί ότι η ζήτηση για πράσινες επενδυτικές ευκαιρίες πρόκειται να σημειώσει αυξητική πορεία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «καθώς οι πελάτες μας απαιτούν όλο και περισσότερο να συνυπολογίζονται οι παράγοντες ESG στη διαχείριση των κεφαλαίων τους, η πίεση στις εταιρείες και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να πετυχαίνουν καλύτερα σκορ βιωσιμότητας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

    ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση εύφορο έδαφος για επενδύσεις

    Μιλώντας για τους τομείς όπου θα επικεντρωθούν οι θεσμικοί επενδυτές για την κάλυψη της ζήτησης για πράσινες επενδύσεις, ο Quinsee ξεχώρισε τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως προσοδοφόρο έδαφος. «Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύουν σήμερα λιγότερο από το 10% της παγκόσμιας ενεργειακής παραγωγής και αναμένουμε ότι οι πηγές αυτές θα τριπλασιάσουν τη συνεισφορά τους έως το 2030 και θα γίνουν οι κυρίαρχες πηγές ενέργειας έως το 2050», είπε.

    Επιπλέον, αξιολογεί ότι η απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων θα οδηγήσει σε μια γενική στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων προς την ηλεκτροκίνηση τόσο για τα ηλεκτρικά οχήματα όσο και σε εγκαταστάσεις φόρτισης.

    Ειδικότερα αναφέρει ότι «τα ηλεκτρικά οχήματα θα είναι ένα από τα πιο ορατά σημάδια αυτής της αλλαγής. Ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους των ΗΠΑ- ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σε 17 εκατομμύρια μέχρι το 2030, όταν αναμένουμε ότι το ένα τέταρτο όλων των οχημάτων που πωλούνται θα είναι ηλεκτρικά – από μόλις 6% σήμερα. Όλα αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να φορτίζονται, πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή προσφορά 100.000 σταθμών φόρτισης στις ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20 φορές».

    Κίνδυνος για ‘φούσκες’ στην αγορά των πράσινων επενδύσεων

    Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι όπως σε κάθε αγορά, έτσι και στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης  οι επενδυτές οφείλουν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον υπερβολικό ενθουσιασμό και τις επενδυτικές ‘φούσκες’. «Μοιραζόμαστε τον ενθουσιασμό των πελατών μας για αυτές τις συναρπαστικές νέες τάσεις, οι οποίες θα μεταμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία τις επόμενες δεκαετίες και ως επενδυτές, δεσμευόμαστε να βρίσκουμε τις καλύτερες νέες ιδέες. Ήδη, βλέπουμε κάποιες πιθανές ‘φούσκες’ σε ορισμένους τομείς της αγοράς», ανέφερε.

    Τέλος, αναγνωρίζει τη βαρύτητα των περιβαλλοντικών στόχων και της βιώσιμης ανάπτυξης και τονίζει την ανάγκη για αυστηρότητα στις αξιολογήσεις και στη χάραξη επενδυτικής στρατηγικής.

    «Πιστεύουμε ότι ένα σημαντικό θέμα, όπως η βιωσιμότητα, απαιτεί μακροπρόθεσμη θεώρηση. Έτσι επενδύουμε σε εταιρείες μόνο μετά από ενδελεχή έρευνα και λεπτομερή ανάλυση ESG, ενώ παράλληλα είμαστε αυστηροί στην αξιολόγηση».

    Διαβάστε επίσης

    Γιατί Goldman Sachs & JP Morgan ανακοινώνουν αύξηση των bonus για τα στελέχη τους



    ΣΧΟΛΙΑ