• ESG Today

    Οι νέοι δείκτες ESG-Ποια θα είναι τα σημεία αναφοράς για τις αξιολογήσεις


    Η αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, για την αξιολόγησή των επιδόσεων ESG των εταιριών και οι νέοι δείκτες που θα χρησιμοποιούνται ως σημεία αναφοράς, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στο συνέδριο του Bloomberg για τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα (Sustainable Business Summit). Καθώς το μακροπρόθεσμα ρίσκο για τους επενδυτές θα αφορά πλέον την επίτευξη των κλιματικών στόχων από τις εταιρείες, τονίζεται η ανάγκη για σαφείς μετρήσεις και δεδομένα για την ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων με επιστημονικές μεθόδους. Επιπλέον υπογραμμίζεται η σημασία θέσπισης κοινών παγκοσμίων προτύπων αξιολόγησης ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στα αποτελέσματα των εταιριών αξιολόγησης ESG.

    Ο θερμοκρασιακός δείκτης ITR

    Καθώς οι επιδόσεις στο πεδίο της βιώσιμης ανάπτυξης αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα για τον επενδυτικό κλάδο, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για νέα δεδομένα και μετρήσεις ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εταιρίες ευθυγραμμίζονται με τους κλιματικούς στόχους και τις απαιτήσεις των μετόχων. Ειδικότερα ο Alex Bernhardt, υπεύθυνος για την έρευνα βιωσιμότητας στην BNP Paribas Asset Management, εξηγώντας τις ανερχόμενες τάσεις στα ρυθμιστικά πλαίσια για τα δεδομένα ESG είπε ότι «Στόχος είναι να εκφραστούν οι επιδόσεις των εταιριών όσων αφορά τη βιωσιμότητα με πιο σαφή και μετρήσιμα δεδομένα»

    Ένας από τα δημοφιλή νέα metrics για την αξιολόγηση είναι, σύμφωνα με τον Bernhardt, ο δείκτης ITR  (Implied Temperature Rise) ο οποίος εκφράζει την εκτιμώμενη επίπτωση στην θερμοκρασία από μία οικονομική δραστηριότητα. Ο υπολογισμός του δείκτη ITR γίνεται με βάση τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα για τις εκπομπές ρύπων μιας εταιρίας ή ενός portfolio και εκφράζεται σε βαθμούς Κελσίου. Στην ουσία αποτελεί μέτρηση για το βαθμό στον οποίο μια επιχείρηση ευθυγραμμίζεται με τον στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 1.5°C .

    «Τα χρηματοοικονομικά μέσα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, όπως τα πράσινα ομόλογα, και τα κίνητρα για πράσινες επενδύσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναπροσδιοριστούν οι κλιματικοί στόχοι σε οικονομικό επίπεδο. Είναι όμως σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι αυτοί έχουν νόημα μέσω της γνωστοποίησης των κατάλληλων δεδομένων από τις εταιρίες. Πρέπει να βεβαιωθούμε για τα αποτελέσματα μας και ότι αυτά βασίζονται στην επιστήμη» είπε ο Ravi Abeywardana, τεχνικός διευθυντής στο Climate Disclosure Standards Board.

    Κοινή βάση αναφοράς στα πρότυπα ESG

    Την ανάγκη θέσπισης μιας κοινής βάσης για τα πρότυπα ESG τόνισε ο Ο Erkki Liikanen, πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS). Συγκεκριμένα μίλησε για τη σημασία ενός κανονιστικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση συγκεκριμένων μετρήσεων από τις επιχειρήσεις, κάτι που οδήγησε στην ίδρυση του Πίνακα Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας (International Sustainability Standards Βoard).

    «Οι οργανισμοί αξιολόγησης και προτύπων θα έχουν βασικό ρόλο στην ποσοτικοποίηση των εκθέσεων βιωσιμότητας των εταιριών, και στην διαμόρφωση κανονισμών που οι νομοθετικές αρχές θα μπορούν να περάσουν ως οδηγίες. Χρειάζονται πρότυπα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας όπως υπάρχουν και τα πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς», είπε.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ