• ESG Today

    Οδηγία Women on Boards: Γυναίκες στο 40% των μη εκτελεστικών θέσεων ή 33% των συνολικών στις εισηγμένες από το 2026

    • ESG Team

    Έλενα Κουντουρά


    Με βάση την Οδηγία Women on Boards, έως τα τέλη Ιουλίου του 2026, όλες οι μεγάλες, εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε οι γυναίκες να αντιπροσωπεύουν το 40% τουλάχιστον των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% του συνόλου των θέσεων διοικητικών στελεχών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε για πρώτη φορά την πρότασή της το 2012 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση το 2013. Ο φάκελος μπλοκαρίστηκε στο Συμβούλιο για σχεδόν μια δεκαετία, έως ότου οι υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων συμφώνησαν τελικά σε μια θέση τον Μάρτιο του 2022. Κοινοβούλιο και Οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία τον Ιούνιο.

    Σήμερα, μόνο το 30,6% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ είναι γυναίκες, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών (από 45,3% στη Γαλλία έως 8,5% στην Κύπρο). Ακόμη και με την αύξηση της εκπροσώπησης στα διοικητικά συμβούλια, το 2022 λιγότερες από 1 στις 10 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στις χώρες της ΕΕ έχουν γυναίκα πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος.

    Έλενα Κουντουρά: Ιστορικής σημασίας η έγκριση της Οδηγίας

    Η ιστορικής σημασίας  έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ευρωπαϊκής Οδηγίας Women on Boards αποκαθιστά μία αδικία δεκαετιών σε βάρος των γυναικών και της ισότητας και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Ευρώπης, τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της στην Ολομέλεια.

    Η Έλενα Κουντουρά είχε οριστεί εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας στους τριλόγους των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, με στόχο την  υιοθέτηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας, που εγκρίθηκε σήμερα, μετά από δεκαετή καθυστέρηση, και αφορά στην ισόρροπη εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών.

    Στην ομιλία της η Ευρωβουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση της Οδηγίας, δηλώνοντας:

    “Δέκα χρόνια μετά την αρχική πρόταση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει στην υιοθέτηση της Οδηγίας Women on Board,  κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα ώστε να μπει τέλος στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών.

    Είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα που πετύχαμε στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και είμαι υπερήφανη που μπόρεσα να συμβάλλω στη διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιτευχθεί αυτή η Συμφωνία.

    Παρότι τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που διασφαλίζουν υψηλή εκπροσώπηση και των δύο φύλων στα διοικητικά τους συμβούλια αποδίδουν καλύτερα, οι γυναίκες εξακολουθούν σήμερα να αποτελούν σαφή μειοψηφία, – αντιπροσωπεύοντας μόλις το 34% των μη εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων στην ΕΕ.

    Οι γυναίκες δικαιούνται ίσες ευκαιρίες ανέλιξης στις ηγετικές θέσεις των εταιρειών. Είναι ανάγκη να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη σπατάλη ευκαιριών και ταλέντου σε βάρος των γυναικών. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά αποτελεί προϋπόθεση ώστε να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την οικονομική ανάπτυξη που έχει τόσο ανάγκη.

    Η νέα Οδηγία προσδοκούμε να ανατρέψει τις δομικές αυτές ανισότητες, φέρνοντας περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων προς όφελος όχι μόνο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αλλά συνολικά της κοινωνίας και οικονομίας.»



    ΣΧΟΛΙΑ