• ESG Today

    Κομισιόν: Επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και επιδότηση απανθρακοποίησης της βιομηχανίας

    Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

    Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία


    Νέα μέτρα για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κεντρικό άξονα τη στήριξη των επενδύσεων σε ΑΠΕ και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων.

    Τα μέτρα αποτελούν μέρος της πρότασής της για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν το 2030 και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της. Βασικό μέλημα της Επιτροπής είναι να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια καθώς και για τις αντλίες θερμότητας.

    «Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα τρωτά μας σημεία και να γίνουμε γρήγορα πιο ανεξάρτητοι στις ενεργειακές μας επιλογές. Ας προχωρήσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ταχύτητα φωτός», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για το Ευρωπαϊκό Green Deal, Frans Timmermans.

    Επιτάχυνση των επενδύσεων σε ηλιακή και αιολική ενέργεια

    Όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια, η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τον Ιούνιο τα νέα μέτρα που θα αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ηλιακού δυναμικού ως κύρια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας στην ΕΕ. Η στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια θα συνίσταται σε μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις ηλιακές στέγες, η οποία θα εντοπίζει τα εμπόδια και θα προτείνει μέτρα για την επιτάχυνση των ηλιακών υποδομών στην Ευρώπη. Η πρόταση θα βασίζεται σε μια ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και έχει στόχο να διασφαλίσει ότι το κοινό μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας στις στέγες.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «για την προσέλκυση επαρκών ιδιωτικών επενδύσεων, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη διοχέτευση της χρηματοδότησης της ΕΕ σε τεχνολογίες επόμενης γενιάς, την κινητοποίηση του InvestEU ή τη στήριξη των κρατών μελών». Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην επιτάχυνση των επενδύσεων για την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης.

    Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια της Ευρώπης να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της σε φωτοβολταϊκά και αιολικά έως το 2025 και να την τριπλασιάσει έως το 2030 προβλέπονται ήδη στο πλαίσιο του πακέτου Fit for 55. Στόχος ήταν η κάλυψη ενεργειακών αναγκών της Ένωσης που θα απαιτούσαν 170 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε ετήσια βάση έως το 2030.

    «Επιταχύνοντας την εξάπλωση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες κατά 15TWh φέτος, η ΕΕ θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και επιδότηση της απανθρακοποίησης  της βιομηχανίας

    Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή των σχεδίων της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβαση είναι η απλούστευση και η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Οι χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες που ως τώρα αποτελούν ένα από τα βασικά εμπόδια για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ πρόκειται να αντιμετωπιστούν με την πλήρη και ταχεία εφαρμογή της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ισχύει σήμερα (Renewable Energy Directive). Ειδικότερα θα επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που περιλαμβάνονται στα σχέδια ανάκαμψης των κρατών μελών, καθώς και των διατάξεων που αφορούν την αδειοδότηση των υποδομών.

    Για να διασφαλίσει την επίσπευση της υλοποίησης των απαραίτητων έργων η Επιτροπή καλεί στην ανακοίνωση της, τα κράτη να διασφαλίσουν ότι όλα τα έργα που αφορούν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις με ΑΠΕ, θα θεωρούνται ως έργα που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον και ως εκ τούτου πληρούν τις προϋποθέσεις για την ευνοϊκότερη δυνατή διαδικασία στις διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησής τους.

    Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αποφασίσουν μέσα στο 2022 για τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που θα επιστρατεύσουν για να ενισχυθεί η ανάπτυξη των συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) στην Ευρώπη. Αυτό θα περιλαμβάνει τη διευκόλυνση της καλύτερης πρόσβασης σε PPAs και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Τέλος, το σχέδιο της Κομισιόν κάνει αναφορά και στη στήριξη της ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων με βάση το υδρογόνο. Η Επιτροπή θα επισπεύσει την εφαρμογή του Ταμείου Καινοτομίας προκειμένου να στηρίξει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και το υδρογόνο, μεταξύ άλλων μέσω ενός πανευρωπαϊκού συστήματος για τα δικαιώματα ρύπων και να ενισχύσει τη βιομηχανία. Η ενίσχυση αυτή θα γίνει με την επιδότηση καινοτόμου εξοπλισμό μηδενικών και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως ηλεκτρολύτες, ηλιακή/αιολική ενέργεια επόμενης γενιάς και άλλες τεχνολογίες



    ΣΧΟΛΙΑ