• ESG News

    ZeroAvia: Εμπορικές επιβατικές πτήσεις μηδενικών εκπομπών Λονδίνο-Ρόττερνταμ από το 2024

    Val Miftakhov, CEO και συνιδρυτής της Zeroavia


    Η Alaska Airlines προστέθηκε στη λίστα των επενδυτών της ZeroAvia, μαζί με τις Breakthrough Energy Ventures του Bill Gates και το Amazon Climate Pledge Fund. Η ZeroAvia που κατασκευάζει επιβατικά αεροσκάφη μηδενικών εκπομπών  φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα υδρογόνο -ηλεκτρικό σύστημα κίνησης ικανό να πετάει περιφερειακά αεροσκάφη 76 θέσεων. Μεταξύ των επενδυτών στην ZeroAvia είναι και η British Airways και ο ενεργειακός όμιλος  Royal Dutch Shell αλλά και οι LanzaTech,  Suncor Energy, τη Mitsui & Co και η All Nippon Airways.

    «Ο αεροπορικός κλάδος είναι από τους πιο δύσκολο να απαλλαχθούν από τον άνθρακα. Ωστόσο, με αυτή τη συνεργασία, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας για πτήσεις χωρίς εκπομπές», δήλωσε ο Val Miftakhov, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της ZeroAvia. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Alaska Airlines παίρνει το προβάδισμα στην εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών στις δραστηριότητές της.»

    Η εταιρεία  ZeroAvia προς το παρόν πραγματοποιεί δοκιμαστικές πτήσεις στη Βρετανία ενός εξαθέσιου ελικοειδούς αεροπλάνου που κινείται με υδρογόνο. Στοχεύει σε εμπορικές πτήσεις έως και 500 μιλίων με αεροσκάφη 10 έως 20 θέσεων έως το 2023 και εμπορικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν ως και 200 ​​επιβάτες έως το 2030 σε πτήσεις 3.000 μιλίων.

    Ήδη εξάλλου η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για εμπορικές επιβατικές πτήσεις μηδενικών εκπομπών μεταξύ του αεροδρομίου του Ρότερνταμ της Χάγης και του Λονδίνου το 2024.

    Για το σκοπό αυτό η εταιρεία, συνεργάζεται με το αεροδρόμιο  Royal Schiphol και το Ίδρυμα Καινοτομίας του Αεροδρομίου του Ρότερνταμ της Χάγης, με στόχο το 2024 να συνδέσει τις πόλεις Λονδίνο και Ρόττερνταμ  με αεροπλάνο μηδενικών ρύπων 19 θέσεων.  Αυτό θα γίνει με επέκταση του τρέχοντος  συστήματος μετάδοσης κίνησης της ZeroAvia και τη δημιουργία του ZA2000, μιας οικογένειας κινητήρων  ισχύος 2.000 έως 5.000 kW με αυτονομία 500 μιλίων.



    ΣΧΟΛΙΑ