• ESG News

    KPMG (CEO Outlook): Η ύφεση πλήττει την υιοθέτηση των ESG- To 34% των Ελλήνων CEOs επανεξετάζουν τη στρατηγική βιωσιμότητας

    Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing, Communications and Corporate Citizenship Manager της KPMG στην Ελλάδα


    Tο 34% των Ελλήνων CEO διακόπτουν προσωρινά ή επανεξετάζουν τις υπάρχουσες ή σχεδιαζόμενες προσπάθειες σε σχέση με τα ESG τους επόμενους 6 μήνες, ενώ το 26% το έχει ήδη πράξει, σύμφωνα με την  8η έρευνας CEO Outlook, της KPMG. Ταυτόχρονα, το 56% των Ελλήνων CEOs, πιστεύουν ότι τα προγράμματα ESG θα βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις από 58% πέρυσι.

    Η έρευνα 2022 CEO Outlook, περιλαμβάνει για 5η συνεχή φορά ελληνικά ευρήματα σχετικά με την οπτική των Ελλήνων Διευθυνόντων Συμβούλων (CEOs) για τις προκλήσεις που έχει επιφέρει η πανδημική κόπωση, καθώς και για τις προοπτικές τους για οικονομική ανάκαμψη και το μέλλον της επιχείρησής τους.  Είναι η μεγαλύτερη ετήσια έρευνά της εταιρείας, βασίζεται στις απόψεις για το μέλλον 1 325 CEOs από 11 σημαντικές αγορές, μεταξύ αυτών και 50 CEOs από την Ελληνική αγορά.

    Όπως αναφέρει, τα ζητήματα ESG έχουν αναδειχθεί σε εγγενή και επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις και όπως αναφέρει η έρευνα καθυστερήσεις στα προγράμματα ESG θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε εκ των υστέρων αντίδραση στο μέλλον αντί να τις βοηθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με μεγαλύτερη διαφάνεια, ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα.

    Σύμφωνα με τις απαντήσεις των CEO, σημαντικές προτεραιότητες για τους σημερινούς CEOs τόσο στον κόσμο όσο και στην Ελλάδα είναι η επέκταση των πρωτοβουλιών ESG, η επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και η αντιμετώπιση της αποτελεσματικότητας των αναδυόμενων μοντέλων στο χώρο εργασίας.  Οι CEOs κατανοούν ότι οι επιχειρήσεις που υιοθετούν τα ESG κατορθώνουν καλύτερα να διασφαλίσουν ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, να ενισχύσουν την πρόταση αξίας των εργαζομένων και να αντλήσουν κεφάλαια. Ωστόσο βλέπουν ότι η ύφεση πλήττει την πρόοδο που θα μπορούσαν να έχουν στα ESG.

    Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες ρυθμιστικές εξελίξεις και άλλα πιεστικά παγκόσμια οικονομικά ζητήματα είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι CEOs στην υλοποίηση των στρατηγικών τους για τα ESG.

    Η ύφεση πλήττει την υιοθέτηση των ESG

    Καθώς οι CEOs αγωνίζονται να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους και να λάβουν μέτρα για να οχυρώσουν τις επιχειρήσεις τους έναντι μιας επικείμενης ύφεσης, οι δείκτες φανερώνουν ότι ως αποτέλεσμα πλήττεται η πρόοδος στα ESG, στο πλαίσιο της τάσης των CEOs να επαναξιολογούν τις πρωτοβουλίες σε πολλούς τομείς της επιχείρησης (π.χ. μετασχηματισμός και στελέχωση). Και μολονότι η οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζεται, σε ποσοστό 50% διακόπτουν προσωρινά ή επανεξετάζουν τις υπάρχουσες ή σχεδιαζόμενες προσπάθειες σε σχέση με τα ESG τους επόμενους 6 μήνες, ενώ το 34% το έχει ήδη πράξει. Αντίστοιχα όμως οι CEOs στην Ελλάδα, το 34% διακόπτουν προσωρινά ή επανεξετάζουν τις υπάρχουσες ή σχεδιαζόμενες προσπάθειες σε σχέση με τα ESG τους επόμενους 6 μήνες, ενώ το 26% το έχει ήδη πράξει.

    Τα ζητήματα ESG έχουν αναδειχθεί σε εγγενή και επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις. Τυχόν καθυστερήσεις στα προγράμματα ESG θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε εκ των υστέρων αντίδραση στο μέλλον αντί να τις βοηθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με μεγαλύτερη διαφάνεια, ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα.

    Η σκιά της εφοδιαστικής αλυσίδας πέφτει στα ESG

    Σύμφωνα με τις απαντήσεις των CEOs είναι σημαντικό να κατανοήσουν πόσο βιώσιμη είναι στην πραγματικότητα ολόκληρη η επιχείρησή τους. Οι CEOs θεωρούν ολοένα περισσότερο την πληροφόρηση και τη διαφάνεια εξίσου σημαντικές με τους στόχους τους στα ESG — και αυτό περιλαμβάνει την σε βάθος γνώση της ευρύτερης εφοδιαστική αλυσίδας τους. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί CEOs (47% παγκοσμίως και 44% για την Ελλάδα) σχεδιάζουν να διαφοροποιήσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους τους επόμενους 6 μήνες ως απάντηση στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, η νούμερο ένα στρατηγική που εξετάζουν οι CEOs για να διαχειριστούν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η παρακολούθηση της εφοδιαστικής τους αλυσίδα σε μεγαλύτερο βάθος (δηλαδή στο τρίτο και τέταρτο πεδίο) για την καλύτερη πρόβλεψη των προβλημάτων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι πρακτικές των συνεργατών και προμηθευτών τους γύρω από το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενδέχεται να επηρεάσουν την επιχείρηση και τη φήμη τους.

    Τα ζητήματα ESG έχουν αναβαθμιστεί από συμπληρωματικά στοιχεία σε αναπόσπαστο κομμάτι της μακροπρόθεσμης οικονομικής επιτυχίας.

    • 69% των CEOs παγκοσμίως και 66% των Ελλήνων CEOs σημειώνουν σημαντική αύξηση της ζήτησης από τα ενδιαφερόμενα μέρη για περισσότερη πληροφόρηση και διαφάνεια στα ζητήματα ESG (από 58% τον Αύγουστο του 2021 για το παγκόσμιο επίπεδο και 90% για την Ελλάδα)
    • 72% σε παγκόσμιο επίπεδο και 44% για την Ελλάδα πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να εντείνεται ο έλεγχος των ενδιαφερόμενων μερών σε σχέση με τα ESG (από 62% τον Αύγουστο του 2021 και 72% για την Ελλάδα)
    • 17% των CEOs παγκοσμίως και το 22% των Ελλήνων CEOs αναφέρουν ότι αυξάνεται ο σκεπτικισμός των ενδιαφερόμενων μερών σε σχέση με το «πράσινο ξέπλυμα» (από 8% για το εξωτερικό και 4% για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2021)

    Οι CEOs έχουν επίσης μεγαλύτερη επίγνωση της έλλειψης ενός αποδεκτού παγκόσμιου πλαισίου για τη μέτρηση και γνωστοποίηση των επιδόσεων στα ESG (με ποσοστό 14% να συμφωνούν οι CEOs παγκοσμίως και οι Έλληνες CEOs, σημειώνοντας άνοδο από το 7% του Αυγούστου του 2021). Οι ανησυχίες σχετικά με τις ρυθμιστικές αλλαγές παραμένουν υψηλές, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει ότι οι παγκόσμιες κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να ευθυγραμμιστούν σε σχέση με τις απαιτήσεις των ESG.

    Οι παγκόσμιοι CEOs αναγνωρίζουν τη σημασία των πρωτοβουλιών ESG για τις επιχειρήσεις τους, ειδικά για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και την προώθηση της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το 66% των Ελλήνων CEOs (και το 69% παγκοσμίως) παρατήρησε μεγαλύτερη ζήτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη για αυξημένη πληροφόρηση και διαφάνεια στα θέματα ESG, έναντι 90% και 58% για την Ελλάδα και το παγκόσμιο επίπεδο αντίστοιχα το 2021.

    Διαφορετικότητα

    Η διαφορετικότητα επιταχύνει την πρόοδο Στις παγκόσμιες επιχειρήσεις δίνεται μεγάλη έμφαση στην κοινωνική πτυχή των ESG: Το 68% των CEOs πιστεύει ότι η πρόοδος σε θέματα ένταξης, διαφορετικότητας και ισότητας ((Inclusion, Diversity and Equity – IDE) σημειώνεται με υπερβολικά βραδείς ρυθμούς στον επιχειρηματικό κόσμο και το 73% θεωρεί ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται ο έλεγχος των επιδόσεων στους τομείς IDE τα επόμενα 3 χρόνια. Αντίστοιχα οι ελληνικές επιχειρήσεις στην κοινωνική πτυχή των ESG: το 26% των CEOs πιστεύουν ότι η πρόοδος σε θέματα ένταξης, διαφορετικότητας και ισότητας (IDE) σημειώνεται με υπερβολικά βραδείς ρυθμούς στον επιχειρηματικό κόσμο και το 82% θεωρεί ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται ο έλεγχος των επιδόσεων στους τομείς IDE τα επόμενα 3 χρόνια.

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

    Η έρευνα “2022 CEO Outlook” της KPMG, αναδεικνύει ότι σε ποσοστό 24% οι Έλληνες CEOs (και το 58% παγκοσμίως) αναμένουν ότι η ύφεση θα είναι ήπια και σύντομη. Σε ποσοστό 12% για την Ελλάδα (και το 14% παγκοσμίως), τα ανώτερα στελέχη προσδιορίζουν την ύφεση ως έναν από τους πιο πιεστικούς προβληματισμούς στις μέρες μας – σημειώνοντας ελαφριά αύξηση από τις αρχές του 2022 (9%). Ενώ η κόπωση από την πανδημία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας (15%) για τους CEOs παγκοσμίως, για την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή.

    Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, μόνο 1 στους 4 (24%) Έλληνες CEOs (και 86% των παγκόσμιων CEOs) αναμένουν την έλευση της ύφεσης, με 46% των Ελλήνων CEOs (και 71% παγκοσμίως) να προβλέπουν ότι θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη έως και 10%. Μια σημαντική πλειοψηφία ανώτερων στελεχών θεωρεί ότι η ύφεση θα διαταράξει την αναμενόμενη ανάπτυξη (64% για την Ελλάδα και 73% σε παγκόσμιο επίπεδο). Ωστόσο, το 64% των Ελλήνων CEOs (και 76% παγκοσμίως) έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα ενόψει της επικείμενης ύφεσης.

    Πάγωμα προσλήψεων και μειώσεις προσωπικού εξετάζονται σοβαρά από τους CEOs

    Με τη συνεχιζόμενη «οικονομική αναστάτωση», υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μεγάλη Παραίτηση (Great Resignation) ίσως υποχωρεί, με το 28% των Ελλήνων CEOs (και το 39% των CEOs παγκοσμίως) να έχουν ήδη εφαρμόσει πάγωμα προσλήψεων και το 32% για την Ελλάδα (και 46% για το παγκοσμίως) να σκέφτεται να μειώσει το εργατικό δυναμικό τους επόμενους 6 μήνες. Ωστόσο, οι προοπτικές για την τριετία εμφανίζονται πιο αισιόδοξες, με τους Έλληνες να μην αναμένουν περαιτέρω μείωση του αριθμού των απασχολουμένων σε σύγκριση με τους CEOs παγκοσμίως να αναμένει μόνο το 9%.

    Η αβεβαιότητα ωθεί τον μακροπρόθεσμο ψηφιακό μετασχηματισμό

    Ενώ η τρέχουσα αβεβαιότητα ωθεί τους CEOs να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, 58% οι Έλληνες CEOs (και το 40% παγκοσμίως) των επιχειρήσεων έχουν βάλει προσωρινά σε παύση τις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού και ένα άλλο 30% για την Ελλάδα (και 37% για τους CEOs παγκοσμίως) σχεδιάζει σχετικά βήματα το επόμενο 6μηνο.

    Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, περισσότερο από το ένα τέταρτο πιστεύει ότι η προώθηση της ψηφιοποίησης και της συνδεσιμότητας των επιχειρήσεων είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης τα επόμενα 3 χρόνια. Το 74% των Ελλήνων και παγκόσμιων CEOs συμφωνεί επίσης, ότι οι στρατηγικές επενδύσεις του οργανισμού τους στον ψηφιακό τομέα και στους τομείς ESG είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

    Εστίαση στους κινδύνους της φήμης και της τεχνολογίας

    Η αναδυόμενη και disruptive τεχνολογία έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος κίνδυνος για την ανάπτυξη των επόμενων 3 ετών. Επιπλέον, οι CEOs έχουν εντοπίσει αρκετούς άλλους τομείς ως κορυφαίους κινδύνους για την ανάπτυξη, μεταξύ τους η φήμη, τα επιτόκια, η εσωτερική κουλτούρα, τα κανονιστικά και λειτουργικά ζητήματα και η κλιματική αλλαγή.

    Ο κίνδυνος φήμης — όπως η μη ευθυγράμμιση με το αίσθημα των πελατών ή του κοινού — προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους CEOs σε σύγκριση με τις αρχές του 2022 (10% τον Αύγουστο έναντι 3% τον Φεβρουάριο). Ως απάντηση στις γεωπολιτικές προκλήσεις, το 51% των οργανισμών έχει διακόψει τη συνεργασία με τη Ρωσία και το 34% σχεδιάζει να το κάνει τους επόμενους 6 μήνες.

    Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή των εταιρειών, με περισσότερες εταιρείες προετοιμασμένες έναντι επιθέσεων

    Η κυβερνοασφάλεια δεν περιέχεται πλέον στους 5 κορυφαίους κινδύνους για την ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, ο κυβερνοχώρος εξελίσσεται, με το 78% των Ελλήνων CEOs (και το 77% παγκοσμίως) να αναφέρουν ότι ο οργανισμός τους θεωρεί την ασφάλεια των πληροφοριών στρατηγική λειτουργία και πιθανή πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα εγείρει επίσης ανησυχίες για εταιρικές κυβερνοεπιθέσεις σύμφωνα με παραπάνω από τους μισούς Έλληνες CEOs (56%) και με 7 στους 10 CEOs παγκοσμίως (73%).

    Σχεδόν τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων οργανισμών (72%) και το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν σχέδιο για τη διαχείριση επιθέσεων ransomware. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι CEOs αναγνωρίζουν ότι δεν είναι καλά προετοιμασμένοι για μια επίθεση στον κυβερνοχώρο, με σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων CEOs (24%) και μόνο το 10% των Ελλήνων να το παραδέχονται.

    Η πίεση των ενδιαφερομένων μερών αυξάνει τη λογοδοσία για τα ESG

    Όταν ρωτήθηκαν ποια ήταν η κορυφαία πρόκληση για την επικοινωνία των επιδόσεων στα ζητήματα ESG προς τα ενδιαφερόμενα μέρη, 22% των Ελλήνων CEOs (και το 17% παγκοσμίως) ανέφεραν ότι ήταν ο σκεπτικισμός των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με το «πράσινο ξέπλυμα» (greenwashing), από 4% για την Ελλάδα και 8% για το εξωτερικό το 2021. Με ποσοστό 12% οι Έλληνες CEOs (και 38% οι παγκόσμιοι CEOs) ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες τους δυσκολεύονται να παρουσιάσουν μια συναρπαστική ιστορία σχετικά με τα ESG. Επίσης, 44% για την Ελλάδα και 72% σε παγκόσμιο επίπεδο πιστεύουν επίσης ότι ο έλεγχος των ενδιαφερομένων μερών για θέματα ESG – ισότητα φύλων, κλιματικές επιπτώσεις κ.λπ. – θα συνεχίσει να εντείνεται.

    Όσον αφορά το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, τα διευθυντικά και ανώτερα στελέχη θεωρούν ότι το τα κατάλληλα ταλέντα και δεξιότητες είναι κλειδί για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα ή παρόμοιων φιλοδοξιών. Σχεδόν το ένα πέμπτο (14%) των Ελλήνων CEOs (και το 22% παγκοσμίως) αναφέρουν ότι η έλλειψη δεξιοτήτων και εξειδίκευσης εμποδίζει την υλοποίηση των λύσεων.

    Την εκδήλωση προλόγισε ο Νίκος Βουνισέας, Senior Partner της ΚPMG στην Ελλάδα, ενώ το σύνολο των αποτελεσμάτων της έρευνας παρουσίασε ο Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing, Communications and Corporate Citizenship Manager της KPMG στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ