• ESG News

    Βασιλική Λαζαράκου: Επιστολή στην Κομισιόν για το ποιος πρέπει να κάνει τις αξιολογήσεις ESG των εισηγμένων

    Βασιλική Λαζαράκου - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Η ποιότητα των γνωστοποιήσεων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τις κεφαλαιαγορές σήμερα, τόνισε η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,  στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

    Η πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Βασιλική Λαζαράκου, υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η εφαρμογή του taxonomy από τις εισηγμένες και τους asset managers. Τόνισε ότι ενώ αναμένονται διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι αξιολογήσεις, τα ratings των εταιρειών. Αποκάλυψε ότι οι ρυθμιστές έχουν αποστείλει επιστολή στην Κομισιόν ρωτώντας ποιος πρέπει να κάνει τις αξιολογήσεις στις εισηγμένες.

    Όπως είπε  η ελληνική Κεφαλαιαγορά έχει ήδη δημιουργήσει πλατφόρμα για τα πράσινα βιώσιμα ομόλογα που θα συνδέονται γενικότερα με κριτήρια ESG. Τόνισε ότι πρέπει να φροντίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ενσωματώσουν τα κριτήρια ESG οι ελληνικές εταιρείες, για να μπορέσουν να είναι επενδυτικά ελκυστικές στο μέλλον.

    Σαφήνεια και διαφάνεια στις γνωστοποιήσεις

     Η κυρία Λαζαράκου υπογράμμισε την αξία της πληροφόρησης, διότι, πέραν των ορισμών, όπως για παράδειγμα το τι θεωρείται “πράσινο” ή όχι, το καταλυτικό στοιχείο που συμβάλλει στην εμπιστοσύνη των επενδυτών αποτελεί η ορθότητα των στοιχείων που ανακοινώνονται.

    Η πληροφορία στις γνωστοποιήσεις σημείωσε, πρέπει να είναι συγκεντρωμένη, ακριβής και συγκρίσιμη. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύει τις κεφαλαιαγορές ως εργαλεία χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Αναφερόμενη στα “πράσινα ομόλογα”, η κυρία Λαζαράκου δήλωσε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει ήδη δημιουργήσει πλατφόρμα που θα εμφανίζονται οι τίτλοι αυτοί που θα συνδέονται γενικότερα με κριτήρια ESG. Ωστόσο, προσέθεσε ότι έχουν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα για την αύξηση του βάθους της αγοράς αυτής.



    ΣΧΟΛΙΑ