• ESG News

    Rafal Brzoska (InPost): Οι θυρίδες είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος ανάπτυξης e-commerce – Τι είπε για Ελλάδα

    Ο Rafal Brzoska , Διευθύνων Σύμβουλος της InPost

    Ο Rafal Brzoska , Διευθύνων Σύμβουλος της InPost


    Στην οδό Promenade, έξω από το Πολωνικό σπίτι από όπου πολιτικοί, επιχειρηματίες και επενδυτές μπαινόβγαιναν, πέσαμε πάνω στον Rafal Brzoska Διευθύνων Σύμβουλο της InPost και επενδυτή.

    Δημιουργός, ιδρυτής, μέτοχος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του διεθνούς fund Integer.pl Capital Group. Το 2006, ίδρυσε την InPost και οργάνωσε ένα δίκτυο  θυρίδων αυτοεξυπηρέτησης δεμάτων στην Πολωνία.

    Το 2011, ήταν η πρώτη χρονιά που φιγούραρε στη λίστα με τους πλουσιότερους Πολωνούς και το 2021 κατέλαβε την έβδομη θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους Πολωνούς , με περιουσία που αποτιμάται στα 5,7 δισεκατομμύρια PLN . Το 2022, ίδρυσε το Ίδρυμα Rafał Brzoska, στόχος του οποίου είναι να καθοδηγεί οικονομικά και να καθοδηγεί νέους ταλαντούχους ανθρώπους .

    Η InPost S.A. είναι μια πολωνική εταιρεία logistics  – courier, για παράδοση δεμάτων και υπηρεσίες ταχείας αλληλογραφίας με έδρα στην Κρακοβία της Πολωνίας, ανήκει στον εταιρικό όμιλο Integer.pl και η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ.

    Με αποκλειστικές δηλώσεις στο mononews.gr o κ. Rafal Brzoska μας μίλησε για την πορεία ανάπτυξης του e-commerce και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει μετά το boom που γνώρισε στην πανδημία. Επίσης, για  την Ελλάδα μίλησε θετικά για τον τρόπο που παρακολουθούν τις εξελίξεις οι εταιρείες του κλάδου, αν και η Inpost προς το παρόν επικεντρώνεται στην ανάπτυξή της στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

    -Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα για το e-commerce μετά τη μεγάλη ανάπτυξη που έφερε η πανδημία

    Η τάση για το ecommerce δεν μπορεί να σταματήσει. Η μετάβαση από το φυσικό κατάστημα στο ηλεκτρονικό είναι γεγονός και δεν μπορεί να πάει πίσω. Όμως στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον η μεγάλη πρόκληση είναι το καταναλωτικό συναίσθημα που έχει επηρεαστεί από την οικονομική συγκυρία και δεν θέλει να ξοδεύει. Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός μειώνουν τι διαθέσιμο εισόδημα και κάνουν πιο δύσκολες τις συνθήκες για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν. Για την Inpost όμως η συγκυρία αυτή δεν εμποδίζει την ανάπτυξή της, γιατί προσφέρουμε την ταχύτερη και φθηνότερη υπηρεσία από τους ανταγωνιστές μας και χάρη το δίκτυο των  lockers που αναπτύσσουμε πολύ γρήγορα, αναπτυσσόμαστε πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές μας και βοηθάμε και τους εμπόρους να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες

    Έχουμε παρουσία σε 9 χώρες, Πολωνία, Γαλλία, Βρετανία, Benalux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Και δεν είμαστε μόνο οι πιο ανταγωνιστικοί αλλά και οι πιο πράσινοι, καθώς έχουμε τις μικρότερες εκπομπές χάρη στο δίκτυο των lockers. Η παραδοσιακή διανομή πόρτα-πόρτα, δημιουργεί αυξημένες εκπομπές, ενώ αντίθετα αναπτύσσοντας ένα δίκτυο με lockers, οι εκπομπές είναι πολύ μειωμένες και ο καταναλωτής εξυπηρετείται καλύτερα.

    -Έχετε σχέδια ανάπτυξης στην Έλλάδα;

    Στην Ελλάδα ήδη κάποιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη θυρίδων ως λύση για τη διανομή δεμάτων. Για μας ακόμη η ανάπτυξη στην Ελλάδα αργεί γιατί έχουμε πολύ δουλειά στην ανάπτυξη σε Γαλλία, Βρετανία και τις άλλες αγορές. Δε λέμε όχι για την ανάπτυξη και στην Ελλάδα αλλά σήμερα η προτεραιότητά μας είναι η Κεντρική Ευρώπη. Γενικά, η Ελλάδα είναι μια νέα αναδυόμενη αγορά για πολλούς κλάδους, και στα logistics οι εταιρείες παρακολουθούν τις εξελίξεις.

    Εκτός από Διευθύνων Σύμβουλος στην Inpost είμαι και επενδυτής και συμμετέχω σε venture capital που αναζητούν και βρίσκουν εταιρείες να επενδύσουν σε όλες τις χώρες. Ανεξάρτητα από το από που προέρχονται, τη γεωγραφία τους, αναζητούμε καλές επενδύσεις. Έχουμε επενδύσει σε Ουκρανία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία και αν υπάρχει μια καλή ευκαιρία, γιατί όχι και στην Ελλάδα..

    Διαβάστε επίσης

    KAFEA TERRA: Υπέγραψε Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    Coca-Cola Τρία Έψιλον: Platinum πιστοποίηση από Alliance for Water Stewardship



    ΣΧΟΛΙΑ