• ESG News

    BlackRock: Νέο αμοιβαίο κεφάλαιο που θα επενδύει και σε ομόλογα καταστροφών

    Larry Fink, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blackrock

    Larry Fink, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blackrock


    Η BlackRock, ο γίγαντας που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διαθέτει μια σειρά από βιώσιμα επενδυτικά κεφάλαια και στρατηγικές ESG, από μετοχές έως ETF.

    Η ζήτηση των επενδυτών για κεφάλαια που επενδύουν σε ευκαιρίες που σχετίζονται με τα ESG, αναμένεται να αποτελέσει βασικό μοχλό και για την αγορά σφαλιστικών τίτλων (ILS-insurance-linked securities).

    Η δημιουργία νέου κεφαλαίου από την BlackRock  που θα επενδύεται και σε cat bond ή ομόλογα καταστροφών, τα οποία θεωρούνται πλήρως ευθυγραμμισμένα με τα ESG, αποτελεί ένα πρώτο δείγμα, αυτής της τάσης, που μπορεί να φέρει τις εισροές των ESG funds και στα ομόλογα καταστροφής.

    Τα ομόλογα CAT είναι ένας τύπος ασφάλειας που συνδέεται  με προκαθορισμένα γεγονότα ή κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλιση. Τα ομόλογα CAT πληρώνονται στις ασφαλιστικές εταιρείες μόνο εάν συμβεί καταστροφή – που προστατεύεται από το ομόλογο -.

    Ενώ υπάρχουν ακόμη πολύ λίγοι τίτλοι που συνδέονται με την ασφάλιση (ILS) ή με τα ομόλογα καταστροφής που θεωρούνται ESG ομόλογα, αυτό αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

    Τα ομόλογα καταστροφής θεωρούνται ESG γιατί είναι οχήματα για την πρόβλεψη κινδύνων καταστροφών και τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης, και θεωρείται ότι προστατεύουν την κοινωνία από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών, και εκδίδονται από μια πολύ καλά ρυθμιζόμενη αγορά με ισχυρή διακυβέρνηση.

    Καθώς οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν όλο και περισσότερο επενδύσεις σχετιζόμενες με τα ESG, τα ασφαλιστικά ομόλογα καταστροφών πρόκειται να πάρουν μερίδιο από τις μεγάλες και αυξανόμενες ροές κεφαλαίων στα ESG.

    Το παράδειγμα του Wimbledon

    Ένας οργανισμός που ασφαλίστηκε εγκαίρως και βγήκε κερδισμένος από την ασφάλιση από τέτοιες καταστροφές ήταν το τουρνουά τένις Wimbledon. Πλήρωνε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για ασφάλιση πανδημίας πάνω από 17 χρόνια πριν χτυπήσει ο COVID-19. Τελικά πήρε πίσω περίπου 142 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει το κόστος ακύρωσης του τουρνουά τένις το 2020. Για το Wimbledon, η ασφαλιστική επιλογή βγήκε επικερδής.

    Φυσικά, μετά την πανδημία η τιμή για μια τέτοια προστασία έχει αυξηθεί, οπότε το Wimbledon δεν θα το ανανεώσει το 2021.

    Η αγορά προστασίας από καταστροφές με τη μορφή ομολόγων καταστροφής ή CAT Bonds (catastrophe bonds), είναι μια σχετικά νέα εξέλιξη. Τα CAT Bonds εκδόθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1990 μετά τον τυφώνα Andrew και τον σεισμό του Northbridge, ο οποίος επηρέασε κυρίως τις πολιτείες της Φλόριντα και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αντίστοιχα. Πριν από αυτές τις δύο καταστροφές, για την έκδοση ασφάλισης περιουσίας, οι ασφαλιστές ήταν υποχρεωμένοι από το νόμο να καλύπτουν τις ζημιές και τέτοιων γεγονότων. Αλλά οι ζημιές από αυτά τα δύο γεγονότα ήταν τόσο σοβαρές, που η κάλυψή τους κατέστησε πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αφερέγγυες. Έτσι, δημιουργήθηκαν τα CAT Bonds ως λύση σε αυτό το πρόβλημα.

    Η BlackRock επενδύει σε ομόλογα καταστροφών

    Η BlackRock, ο γίγαντας που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διαθέτει μια σειρά από βιώσιμα επενδυτικά κεφάλαια και στρατηγικές ESG, από μετοχές έως ETF. Μάλιστα, η BlackRock σχεδιάζει να έχει τοποθετήσει 12 τρισεκατομμύρια δολάρια σε  ESG assets μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

    Στο World Economic Forum στο Davos τον Ιανουάριο του 2021, ο Larry Fink, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blackrock, διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα στις αποτιμήσεις των επιχειρήσεων μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν σοβαρά την κλιματική αλλαγή και εκείνων που δεν το κάνουν.

    Γι αυτό και το BlackRock ESG Capital Allocation Trust,  που επικεντρώνεται σε μετοχές και ομόλογα, στοχεύει το 80% των κεφαλαίων του να επενδυθεί σε επιλογές που πληρούν συγκεκριμένα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης (ESG). Διάφορες κατηγορίες τίτλων περιγράφονται ως ενδεχομένως κατάλληλες για να επενδύσει το BlackRock ESG Capital Allocation Trust και μια από αυτές είναι ομόλογα που σχετίζονται με γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων καταστροφής και άλλων τιτλοποιημένων ILS ή αντασφαλιστικών μέσων.

    Πρόκειται για το πρώτο συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν σταθερού εισοδήματος εστιασμένο στα ESG που περιλαμβάνει τα ομόλογα καταστροφής, στις επιλογές επένδυσης.

    Ακολούθως, εκτιμάται ότι  στα ομόλογα καταστροφής, μπορούν να επενδύουν τα επενδυτικά κεφάλαια ESG, πολλαπλής στρατηγικής, που θέλουν διαφοροποιημένες επιλογές στο χαρτοφυλάκιό τους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ