• ESG News

    Αντλίες θερμότητας: Έτος ρεκόρ το 2022 με αύξηση 11%- Αύξηση 49% στην Ευρώπη

    Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής International Energy Agency

    Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής International Energy Agency


    Kατά 11% αυξήθηκαν οι πωλήσεις στις αντλίες θερμότητας παγκοσμίως σε ετήσια βάση το 2022, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΙΕΑ. Ωστόσο, όπως τονίζεται οι πωλήσεις πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ πάνω από 15% ετησίως αυτή τη δεκαετία, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

    Οι αντλίες καλύπτουν περίπου το 10% των αναγκών θέρμανσης στα κτίρια σήμερα, όταν χρησιμοποιούνται ως κύρια συσκευή θέρμανσης. Για να ευθυγραμμιστούν με όλες τις εθνικές δεσμεύσεις για την ενέργεια και το κλίμα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως, οι αντλίες θερμότητας θα πρέπει να φτάσουν να  καλύπτουν σχεδόν το 20% των παγκόσμιων αναγκών θέρμανσης στα κτίρια έως το 2030. Ο κόσμος είναι σχεδόν σε καλό δρόμο για να φτάσει αυτό το ορόσημο εάν οι νέες εγκαταστάσεις συνεχίσουν να αναπτύσσονται με παρόμοιο ρυθμό σε παγκόσμιο επίπεδο όπως έκαναν τα δύο τελευταία χρόνια.

    Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας αυξήθηκαν κατά 49% σε ετήσια βάση το 2022, φτάνοντας σχεδόν τα 3 εκατομμύρια. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν τις μισές πωλήσεις, ενώ οι αγορές της Πολωνίας και της Τσεχίας διπλασιάστηκαν σε μέγεθος το 2022, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

    Η πολιτικές στήριξης και τα κίνητρα που δόθηκαν για τις αντλίες θερμότητας λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ήταν βασικοί μοχλοί πίσω από την ισχυρή άνοδο. Στην Ευρώπη, οι αντλίες θερμότητας γνώρισαν έτος ρεκόρ, με τις πωλήσεις να αυξάνονται σχεδόν κατά 40%. Ειδικότερα, οι πωλήσεις μοντέλων αέρα-νερού, που είναι συμβατά με τυπικά καλοριφέρ και συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% στην Ευρώπη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγορές αντλιών θερμότητας ξεπέρασαν αυτές των καυστήρων αερίου.

    Ωστόσο, στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αντλιών θερμότητας στον κόσμο, οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές εν μέσω γενικής επιβράδυνσης της οικονομίας.

    «Τα νούμερα σήμερα αντιστοιχούν σε πάνω από 100 εκατ. νοικοκυριά, πράγμα που σημαίνει πως 1 στα 10 σπίτια, που χρειάζονται ουσιαστική θέρμανση, καλύπτεται από αντλίες θερμότητας», σημειώνει ο ΙΕΑ.

    Ωστόσο, όπως προσθέτει, πολύ περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν τις αντλίες μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή ως συμπληρωματική πηγή θέρμανσης σε περιοχές όπου χρησιμοποιούνται κυρίως για την ψύξη των κτιρίων.

    Στην Ευρώπη πωλήθηκαν 3 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας

    Σε όλη την Ευρώπη, σχεδόν 3 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας πωλήθηκαν το 2022, σημειώνοντας αύξηση  49% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδότησε αυτή την τάση καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να στραφούν σε αντλίες θερμότητας, οι οποίες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τις συμβατικές τεχνολογίες θέρμανσης.

    Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά της να διπλασιάσει το ποσοστό εγκατάστασης των αντλιών θερμότητας, όπως προτάθηκε αρχικά στο σχέδιο 10 σημείων του IEA για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ παρέχουν οικονομικά κίνητρα που καθιστούν αυτόν τον στόχο εφικτό. Η ταχεία εγκατάσταση αντλιών θερμότητας θα συνεισέφερε επίσης σημαντικά στους ευρύτερους στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα όπου αντικαθίστανται οι λέβητες άνθρακα και πετρελαίου. Ορισμένες ακόμη νεοφυείς αγορές, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, διπλασιάστηκαν σε μέγεθος πέρυσι, αν και η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των πωλήσεων στην Ευρώπη.

    Στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου οι αντλίες θερμότητας είναι μια μακροχρόνια καθιερωμένη λύση θέρμανσης, πωλήθηκαν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες μονάδες ανά νοικοκυριό από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Πρόσθετες επενδύσεις 15 δισεκατομμύρια δολάρια

    Η συνεχής ανάπτυξη στην ανάπτυξη αντλιών θερμότητας απαιτεί επίσης ασφαλείς και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού. Οι εταιρείες με έδρα την Ιαπωνία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% της παγκόσμιας αγοράς και εκείνες στην Κίνα περίπου το 30%. Οι πέντε μεγαλύτεροι παγκόσμιοι κατασκευαστές έχουν την έδρα τους στην Ασία-Ειρηνικό. Ωστόσο, περίπου το ήμισυ της παραγωγικής ικανότητας των κατασκευαστών που έχουν την έδρα τους στην περιοχή αυτή βρίσκεται αλλού. Οι αλυσίδες εφοδιασμού σήμερα είναι στα όριά τους, ιδιαίτερα για τσιπ και άλλα βασικά εξαρτήματα. Οι κατασκευαστές είχαν ήδη ανακοινώσει ότι χρειάζονται πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχυθεί η δυνατότητα  παραγωγής αντλιών θερμότητας.

    Η επέκταση της παραγωγικής ικανότητας έως το 2030 σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αυξάνονται οι πωλήσεις κατά 15% το έτος,   για να φτάσουμε στις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 θα απαιτούσε πρόσθετες επενδύσεις 15 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις για την ενίσχυση της παραγωγής, με γνώμονα νέα κίνητρα που αναμένεται να δοθούν για τους καταναλωτές. Αυτό υποστηρίζεται από την άμεση υποστήριξη των κατασκευαστών μέσω του Νόμου Defense Production Act στις Ηνωμένες Πολιτείες και του επερχόμενου νόμου περί Net Zero Industry Act και European Sovereignty Fund στην ΕΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ