• Ενέργεια: Εξοικονομώ και κερδίζω

    Αντλίες θερμότητας: Συμφέρει; Τι προσφέρει το MyENergyHeatPump της ΔΕΗ

    • NewsRoom

    Καθώς το κόστος του φυσικού αερίου μεγαλώνει όλο και πιο δημοφιλείς γίνονται οι αντλίες θερμότητας που εξοικονομούν ενεργειακό κόστος και παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα.

    Οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές θέρμανσης βασισμένες στην τεχνολογία που επιτρέπουν να μεταφέρουμε ενέργεια από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας. Με τις αντλίες θερμότητας επιτυγχάνεται μείωση του κόστους με την κατανάλωση ελάχιστης ηλεκτρικής ενέργειας, δίνεται η δυνατότητα θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χωρίς να παράγονται επιβλαβείς ρύποι για το περιβάλλον (αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός), και παράλληλα συνδυάζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά συστήματα και συστήματα αποθήκευσης.

    Δηλαδή, μεταφέρουν τη θερμότητα του αέρα του περιβάλλοντος στην οικία μέσω υδραυλικού συστήματος νερού, όπως ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil, και σώματα καλοριφέρ.

    Oι Αντλίες Θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε νέα ή υφιστάμενα κτίρια και μπορούν να συνδεθούν με υπάρχοντα θερμαντικά σώματα, σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και δροσισμού καθώς και με σώματα Fan Coils για θέρμανση και ψύξη. Επίσης μπορούν να συνδυαστούν και με το ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο, ή και με άλλες ανανεώσιμες πηγές, όπως για παράδειγμα τα ηλιακά συστήματα για υποστήριξη θέρμανσης.

    Πλεονεκτήματα

    Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%

    Σημαντική μείωση στο κόστος θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο

    Μικρός χρόνος απόσβεσης της επένδυσης, 2 – 3 έτη αν γίνει εναλλαγή από σύστημα πετρελαίου

    Σημαντική μείωση στις εκπομπές ρύπων

    Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση

    Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της οικίας σας

    Σημαντική μείωση στις εκπομπές ρύπων.

    Αθόρυβη λειτουργία (60db).

    Χρησιμοποιούν φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό μέσον.

    Το σύστημα Αντλίας θερμότητας έχει το μεγαλύτερο συντελεστή απόδοση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συμβατικά συστήματα θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) (COP 4-5), δηλαδή καταναλώνοντας 1kW ηλεκτρικής ενέργειας, παράγονται έως 5kW θερμικής ενέργειας. Έτσι επιτυγχάνεται η οικονομικότερη λειτουργία σε σχέση με όλα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης.

    Είναι υψηλό το κόστος της;

    Το κόστος αγοράς μιας αντλίας θερμότητας είναι αρκετά υψηλό, το ίδιο όμως υψηλή είναι και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνουμε με την χρήση της (υψηλότερη από όλες τις υπόλοιπες συσκευές θέρμανσης συμπεριλαμβανομένων των λεβήτων φυσικού αερίου) πράγμα που οδηγεί σε πολύ γρήγορη απόσβεση της απαιτούμενης επένδυσης.

    Η εξοικονόμηση που μπορούμε να πετύχουμε με μια αντλία θερμότητας μπορεί να ξεπεράσει και το 80% σε σχέση με έναν σωστά ρυθμισμένο και συντηρημένο λέβητα πετρελαίου. Το ακριβές ποσοστό της εξοικονόμησης εξαρτάται βέβαια τόσο από τις τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου.

    Το κόστος μιας αντλίας θερμότητας ξεκινά από 2.500€ περίπου για τα φθηνά κινέζικα μοντέλα και μπορεί να φθάσουν και τις 10.000€ για τα ακριβότερα μοντέλα υψηλών θερμοκρασιών και μεγάλης ισχύος των κορυφαίων κατασκευαστών.

    Η τιμή της εγκατάστασης επίσης ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της αντλίας, την γεωμετρία του σπιτιού, και τις εφαρμογές που θέλουμε να αξιοποιήσουμε (θέρμανση ζεστού νερού χρήσης, θέρμανση πισίνας κ.λ.π.)

    Το φθηνότερο κόστος εγκατάστασης το έχουν οι αντλίες θερμότητας monoblock, ειδικά όταν τις συνδέουμε μόνο στο δίκτυο θέρμανσης. Το κόστος αυτό κυμαίνεται ανάμεσα στα 700 και 1000€ ανάλογα με το σημείο τοποθέτησης της αντλίας και την απόσταση της από τους συλλέκτες του σπιτιού.

     Είναι οικονομικότερη λύση;

    Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/el/th_cost_intercomparison ) η θέρμανση μέσω αντλιών θερμότητας είναι σημαντικά η οικονομικότερη λύση. Με τη χρήση της σχετικής εφαρμογής της ΔΕΗ μπορείτε να διαπιστώσετε την εξοικονόμηση που θα έχετε.

    ΔΕΗ myEnergy HeatPump

    Η ΔΕΗ πρωτοπορεί και από τις 18/03/22 προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης με μία νέα υπηρεσία ΔΕΗ myEnergy HeatPump. Η νέα αυτή ενεργειακή υπηρεσία αποτελεί τη λύση μέσω της οποίας παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική για την απόκτηση αντλίας θερμότητας σε συνεργασία με δύο κορυφαία brands της αγοράς, τη DAIKIN και την LG Electronics.

    Η ΔΕΗ σχεδίασε την υπηρεσία myEnergy HeatPump για να στηρίξει τους πελάτες της να αναβαθμίσουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών τους, να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν παράλληλα το ενεργειακό τους κόστος.

    Η  νέα υπηρεσία προφέρει:

    -Συμβουλευτική για την απόκτηση αντλίας θερμότητας μέσω ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής με συμβουλές για εξατομικευμένες προτάσεις για τον τύπο αντλίας που ταιριάζει σε κάθε σπίτι,

    -Οικονομοτεχνικές προτάσεις για κάθε σπίτι από τους συνεργάτες μας, DAIKIN και LG Electronics,

    -Εξειδικευμένο προϊόν ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ myHome HeatPump+,

    -Επιβράβευση 500€, ως κίνητρο εξοικονόμησης ενέργειας, για την αγορά αντλίας θερμότητας με την ενεργοποίηση του myHome HeatPump+.

    Διαβάστε επίσης:

    myEnergyTips: 10 Συμβουλές για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος