• ESG Today

    Enel-Costa Crociere: Μνημόνιο Κατανοήσης για ηλετροκίνηση σε πλοία

    • ESG Team

    Nicola Lanzetta Διευθυντής Ιταλίας της Enel


    Η Enel και η Costa Crociere υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της βιώσιμης θαλάσσιας κινητικότητας μέσω λύσεων ηλεκτροκίνησης.

    Η συμφωνία θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα προώθησης έργων μείωσης των εκπομπών στις φάσεις εισόδου και εξόδου κρουαζιερόπλοιων από λιμάνια και κατά τη διάρκεια παραμονής των πλοίων στην αποβάθρα, με λύσεις που αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στον τομέα της κρουαζιέρας, ιδίως μέσω εξηλεκτρισμού.

    «Συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας, σκοπεύουμε να προτείνουμε ένα μοντέλο για τις θαλάσσιες μεταφορές, με οφέλη όχι μόνο για τους επιβάτες κρουαζιέρας αλλά για ολόκληρο το λιμενικό σύστημα, που θα μειώσει ή θα εξαλείψει τις εκπομπές από τα πλοία και την ηχορύπανση», σχολίασε ο Nicola Lanzetta Διευθυντής Ιταλίας της Enel.

    Ειδικότερα, το πρωτόκολλο στοχεύει στη δημιουργία μιας «πιλοτικής λύσης» ναυτικής αναπροσαρμογής, δηλαδή τεχνολογικών παρεμβάσεων για βελτιώσεων σε πλοίο που είναι λειτουργία, με στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών στις φάσεις εισόδου, στάσης και εξόδου από το λιμάνι, μέσω της εγκατάστασης στο το πλοίο ενός τροφοδοτικού μπαταρίας, σε συνδυασμό με ένα σύστημα τροφοδοσίας στην ξηρά και ηλεκτρική επαναφόρτιση. Ο στόχος της παρέμβασης θα είναι να μετατραπεί ένα κρουαζιερόπλοιο Costa σε πλοίο μηδενικών εκπομπών από την είσοδο στο λιμάνι μέχρι την έξοδο, συμπεριλαμβανομένων των ωρών που παραμένει στην αποβάθρα, συνολικά περίπου το μισό της ημέρας λειτουργίας του.

    Επιπλέον, θα προωθηθούν λύσεις για ηλεκτροδότηση από παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή του λιμανιού, ώστε να γίνεται ηλεκτροδότηση των πλοίων μέσω της ηλεκτροδότησης του χερσαίου δικτύου κατά την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι.

    Η Enel και η Costa Cruises ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν επίσης να επενδύσουν στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τη βιώσιμη ηλεκτρική κινητικότητα, τόσο σε λιμάνια όσο και σε πόλεις, με στόχο τη σταδιακή μείωση του θορύβου και των ατμοσφαιρικών εκπομπών, μεταξύ άλλων από δραστηριότητες που σχετίζονται με κρουαζιέρες, όπως π.χ εκδρομές στην ξηρά ή στις διαδρομές που συνδέουν τις πόλεις με τα λιμάνια.

    «Για να κάνουμε ένα περαιτέρω βήμα προς τα εμπρός και να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στις προκλήσεις του μέλλοντος, που συνδέονται με μια ολοένα μεγαλύτερη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα σύστημα με ιταλικές εταιρείες όπως η Enel, οι οποίες έχουν κοινό όραμα με το δικό μας  και τις κατάλληλες δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν να προοδεύσουμε», δήλωσε ο Mario Zanetti, Γενικός Διευθυντής της Costa Cruises.

    Οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι η συνεργασία ενδέχεται να επεκταθεί και στο εξωτερικό στις χώρες όπου είναι παρόντες οι δύο όμιλοι, ιδίως στην Ισπανία.



    ΣΧΟΛΙΑ