• Business

    Werner Lieberherr (Landis+Gyr): To 2023 θα κατασκευάζουμε στην Ελλάδα και φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων

    Werner Lieberherr CEO Landis+Gyr Group, Αριστείδης Παππάς Γενικός Διευθυντής Landis+Gyr Ελλάς


    Την πρώτη μονάδα παραγωγής φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται  να δημιουργήσει στην Ελλάδα η ελβετική πολυεθνική Landis +Gyr  μέσα στο 2023, με στόχο η πρώτη παραγωγή να βγει στην αγορά στο τέλος του 2023.

    Με την κίνηση αυτή ο ελβετικός πολυεθνικός όμιλος παραγωγής και εμπορίας ηλεκτροτεχνικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων  και συστημάτων διαχείρισης ενέργειας επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά  την ψήφο εμπιστοσύνης του στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 μετέφερε από το Ζουγκ της Ελβετίας τις γραμμές παραγωγής των βιομηχανικών μετρητών, την επόμενη χρονιά μετέφερε  τους οικιακούς μετρητές από τη Βρετανία και φέτος ξεκίνησε τη νέα μονάδα των μετρητών φυσικού αερίου από την οποία εξάγει φορτιστές στη Βρετανία.

    Ο όμιλος έχει θυγατρική εταιρεία στη Σλοβενία που παράγει σήμερα ηλεκτρικούς φορτιστές η οποία είχε έσοδα 20 εκ. ευρώ και εκτιμά ότι θα πενταπλασιάσει τα έσοδά της μέχρι το 2025. Η μεγάλη ζήτηση για φορτιστές και πρόθεση του ομίλου να ενισχύσει την ελληνική θυγατρική, οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσει και στην Ελλάδα μονάδα παραγωγής φορτιστών. “Η δραστηριότητα των φορτιστών κινείται με διψήφιο ρυθμό αύξησης κάθε χρόνο και πιστεύουμε ότι η μονάδα μας στην Κόρινθο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στο να ανταποκριθούμε στην αυξημένη αυτή ζήτηση”, σημείωσε ο Werner Lieberherr  CEO του ομίλου Landis+Gyr.

    Η εταιρεία αποτελεί τη μοναδική εταιρεία που παράγει ψηφιακούς μετρητές στην Ελλάδα,  διαθέτει παραγωγική μονάδα στην Κόρινθο από το 1972, όταν ξεκίνησε παράγοντας ηλεκτρομηχανικούς μετρητές,  το 2002 ξεκίνησε τους ψηφιακούς μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσφατα ολοκλήρωσε τη νέα μονάδα παραγωγής ψηφιακών μετρητών φυσικού αερίου, προσθέτοντας επιπλέον 200 εργαζόμενους. Ο  όμιλος διαθέτει 45 θυγατρικές εταιρείες σε περισσότερες από 30 χώρες και 18 εργοστάσια, ενώ το ελληνικό εργοστάσιο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το δεύτερο στον κόσμο.

    Το 2022 αυξήθηκε κατά 40% ο όγκος παραγωγής μετρητών και ως το τέλος του έτους θα φτάσει τους 7,5 εκ. μετρητές από 4,8 εκ. μετρητές το 2021.

    Η  Landis+Gyr συμμετέχει στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους ψηφιακούς μετρητές, το μεγάλο project της αντικατάστασης των αναλογικών ρολογιών της ΔΕΗ με τους «έξυπνους μετρητές». Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε αρχική φάση αξιολόγησης και αφορά την τοποθέτηση 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων μετρητών»  εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι η Landis+Gyr  είναι η μοναδική εταιρεία από τους διεκδικητές του διαγωνισμού που παράγει ψηφιακούς μετρητές στην Ελλάδα.

    “Σήμερα είμαστε  σε μια φάση που αναδιοργανωνόμαστε και μεγαλώνουμε την παραγωγική μας δυναμικότητα τόσο σε παραγωγή ψηφιακών μετρητών φυσικού αερίου όσο και ψηφιακών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας”, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Landis +Gyr Ελλάς  Αριστείδης Παππάς, κατά την παρουσίαση της νέας μονάδας της εταιρείας. Οι επενδύσεις της εταιρείας έχουν περάσει  τα 37 εκ. ευρώ τα τελευταία 7 χρόνια, ενώ όπως τόνισε ο κ. Παππάς, σε αυτές αν συμπεριληφθούν και οι σε εξοπλισμό που μεταφέρθηκε από άλλα εργοστάσια στην Ελλάδα,  φτάνουν τα 50 εκ. ευρώ.

    Συνολικά η Landis +Gyr απασχολεί 747 εργαζόμενους σήμερα, ενώ συνεχώς κάνει νέες προσλήψεις για να υποστηρίξει τη συνεχή αύξηση της παραγωγής της. Είναι χαρακτηριστικό, ότι έχει προσθέσει 80 νέους εργαζόμενους σε ένα μήνα.

    Από το συνολικό κύκλο εργασιών της ελληνικής θυγατρικής, το 2021 που ανήλθε σε 170 εκατ. ευρώ, το 95% ήταν εξαγωγές.

    “Ό,τι έχουμε οικοδομήσει εδώ, στηρίζεται σε τρία βασικά συστατικά που χαρακτηρίζουν τη  σχέση μας εμπιστοσύνης με τη μητρική εταιρεία, συνέπεια, διαφάνεια και εμπιστοσύνη” σημείωσε ο κ. Αριστείδης Παππάς Γενικός Διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής.

    “Ο όμιλος συνέχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε πολύ δύσκολους καιρούς και πιστεύει στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας και γι αυτό θα συνεχίσει να επενδύει και να ενισχύει την ελληνική του θυγατρική. Το 2015, ο όμιλος μετέφερε εργοστάσια στην Ελλάδα γιατί εμπιστευόταν το τι μπορεί να καταφέρει η ελληνική εταιρεία. Γινόμαστε όλο και περισσότερο ανταγωνιστικοί και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχίζονται οι επενδύσεις εδώ”, τόνισε ο κ. Παππάς.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο της ελληνικής θυγατρικής όσο και του διεθνούς ομίλου είναι ισχυρός κάθε χρόνο λόγω της μεγάλης ζήτησης για έξυπνους μετρητές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία έχει ισχυρή ροή παραγγελιών, ύψους 773,2 εκατ. δολλαρίων και ανεκτέλεστες παραγγελίες σε ύψος ρεκόρ 3,5 δισ. ευρώ με αύξηση 7,5% σε ετήσια βάση.

    “Η εταιρεία είναι σε θέση να υποστηρίξει πλήρως τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους τελικούς καταναλωτές εν μέσω της ενεργειακής κρίσης με smart λύσεις δικτύου, αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση και θωρακίζοντας τη σταθερότητα του δικτύου”, τόνισε η διοίκηση της εταιρείας, αναφέροντας ότι τα προϊόντα της έχουν μεγάλη ζήτηση σε Ευρώπη και Αμερική.

    Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο  του 2022 αυξήθηκαν κατά 10,3% και έφτασαν τα 728,7 εκατ. δολάρια, με κύρια πηγή ανάπτυξης την αμερικανική ήπειρο, και παρά τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού. Σχετικά με την πορεία της εταιρείας το 2022  αναμένεται σημαντική αύξηση όγκου πωλήσεων το 2ο εξάμηνο καθώς τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να μειωθούν.



    ΣΧΟΛΙΑ