• Business

    Ford: Νέο πράσινο ομόλογο για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων

    Martin Sander, Γενικός διευθυντής στη Ford


    Εκμεταλλευόμενη την άνθηση της αγοράς επί πιστώσει, η Ford προχώρησε στην πώληση χρέους 1,75 δις δολαρίων για να χρηματοδοτήσει τα «πράσινα» project της.

    Ειδικότερα, πρόκειται για πράσινα δεκαετή ομόλογα με απόδοση 6,1%.

    H Fitch Ratings έδωσε στο ομόλογο αξιολόγηση BB+ με θετική προοπτική.

    Η Ford, όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένουν έναν δύσκολο χειμώνα, λόγω προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και πληθωριστικών πιέσεων.

    Παρ’ όλα αυτά, η αμερικάνικη πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία, αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία της μέχρι το τέλος του έτους, χάρη στις δραστηριότητες επανασχεδιασμού της.

    Ηλεκτρικά οχήματα

    Τα έσοδα από την πώληση του ομολόγου, θα κατευθυνθούν σε πράσινα έργα. Δηλαδή στα project των «καθαρών» μεταφορών και ειδικότερα στην ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία.

    Η νέα πώληση χρέους στην οποία προχώρησε η Ford, η οποία στο παρελθόν είχε κάνει ντεμπούτο με πράσινο ομόλογο 2,5 δις δολαρίων, αποτελεί μέρος της συνολικής πράσινης στρατηγικής της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει δαπάνες 50 δις δολαρίων για την κατασκευή δύο ηλεκτρικών  οχημάτων ετησίως μέχρι το 2026.

     Τον Νοέμβριο του 2021, η Ford αγόρασε 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα υψηλού κινδύνου για να ενισχύσει τον ισολογισμό της μετά το κλείσιμο των εργοστασίων της κατά την έναρξη της πανδημίας τον Απρίλιο του 2020.

    «Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ford βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με δυνατότητα να επανέλθουν στην επενδυτική βαθμίδα το 2023», σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Joel Levington.

    «Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναζητούν πιο συνεπείς ελεύθερες ταμειακές ροές και μεταποιητικές εργασίες, καθώς και να εξετάσουν πού θα είναι οι οικονομικές συνθήκες το επόμενο έτος».

    Σημειώνεται ότι στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, η Ford ανέφερε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικές ταμειακές ροές και 40,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Mercedes, BMW, VW: Η ενεργειακή κρίση απειλεί τη λειτουργία των εργοστασίων τους



    ΣΧΟΛΙΑ