• ESG News

    Daniel Wild (Credit Suisse): Ανεπαρκής η εποπτεία των rating companies- Απαιτείται ρυθμιστικό πλαίσιο

    Daniel Wild (Credit Suisse): Ανεπαρκής η εποπτεία των rating companies- Απαιτείται ρυθμιστικό πλαίσιο

    Daniel Wild, Heas of ESg, Credit Suisse


    Eίναι ανεπαρκής η εποπτεία των rating companies, σημειώνει ο Daniel Wild, επικεφαλής διεθνούς στρατηγικής ESG στην Credit Suisse,  σύμφωνα με το Bloomberg,  αναφερόμενος στις εταιρείες που αξιολογούν και βαθμολογούν τις επιχειρήσεις στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές τους μετρήσεις.

    “Ούτε τα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες αξιολόγησης ούτε οι προσεγγίσεις που ακολουθούν είναι σαφή”, είπε.

    “Είναι πολύ λογικό να ασκούμε περισσότερη πίεση στην ποιότητα αυτών των αξιολογήσεων και στη διαφάνειά τους”, δήλωσε ο Wild σε μια συνέντευξη. «Τουλάχιστον πρέπει να γνωρίουμε γιατί μια βαθμολογία είναι αυτή και ποιες ήταν οι βασικές της υποθέσεις».

    Σύμφωνα με τον κ. Wild το ρυθμιστικό πλαίσιο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων βασικών κενών. Σήμερα όσοι χρησιμοποιούν τις αξιολογήσεις ESG συχνά δεν γνωρίζουν εάν οι πληροφορίες πίσω από τις βαθμολογίες είναι αξιόπιστες, κάτι που συνεπάγεται διάφορους κινδύνους. Η Credit Suisse εκτιμά ότι λίγο περισσότερο από το 8%, ή 133 δισεκατομμύρια φράγκα (145 δισεκατομμύρια δολάρια) του συνολικού ενεργητικού της πληρούσαν κριτήρια βιωσιμότητας στο τέλος Ιουνίου.

    Ακόμα και οι ευρέως αποδεκτές μετρήσεις, όπως οι εκπομπές άνθρακα, δεν αντιμετωπίζονται με ομοιόμορφο τρόπο, είπε ο Wild. «Ακούγεται εύκολο, μια μέτρηση αποτυπώματος άνθρακα», είπε. “Αλλά δεν υπάρχει πρότυπο πώς πρέπει να μετρηθεί αυτό.”

    “Τα υποκείμενα δεδομένα πρέπει να ελεγχθούν”, δήλωσε ο Wild. «Η πιστοληπτική αξιολόγηση βασίζεται συνήθως σε κυρίως οικονομικούς δείκτες που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό μέσω λογιστικών προτύπων και ούτω καθεξής.  Αλλά αυτό δεν ισχύει για πληροφορίες ESG ».

    Έλλειψη συγκρισιμότητας στις αξιολογήσεις ESG

    Η αγορά προϊόντων ESG αυξήθηκε σε πάνω από 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας έναν ολόκληρο κλάδο υπηρεσιών υποστήριξης που παρέχει ανάλυση και βαθμολογίες που αξιολογούν τους ισχυρισμούς βιωσιμότητας που γίνονται. Όμως, η έλλειψη συγκρισιμότητας στις αξιολογήσεις ESG αναφέρεται συχνά ως πρόβλημα. Η NN Investment Partners, της η Goldman Sachs Group Inc., έχει προειδοποιήσει για τις «παγίδες που δημιουργούν οι αξιολογήσεις ESG».

    Οι βαθμολογίες χρησιμοποιούνται από  τους διαχειριστές κεφαλαίων για να καταλάβουν πόσο βιώσιμο είναι ένα περιουσιακό στοιχείο και να εντοπίσουν αν υπάρχει greenwashing,  (ο όρος για διογκωμένους ή ψευδείς ισχυρισμούς ESG).

    “Όταν  υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις  στις βαθμολογίες μεταξύ των rating companies ακολουθούν ερωτήσεις από τους πελάτες μας”, δήλωσε η Clemence Humeau, Επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων και διακυβέρνησης στην AXA Investment Managers. «Είναι ένας τομέας όπου απαιτείται εναρμόνιση», είπε.

    Οι ρυθμιστικές αρχές στέλνουν το μήνυμα ότι δεν ανέχονται την επισήμανση ESG χωρίς τεκμηρίωση. Αυτό το σημείο υπογραμμίστηκε τον περασμένο μήνα όταν  η επενδυτική μονάδα της Deutsche Bank AG, DWS Group, αποτέλεσε αντικείμενο ερευνών στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, αφού ο πρώην επικεφαλής βιωσιμότητας της DWS  Desiree Fixler, η εταιρεία είχε διογκώσει την αξία των περιουσιακών της στοιχείων ESG. Η DWS απέρριψε τους ισχυρισμούς.

    Σύμφωνα με τον Andy Pettit, της Morningstar, τη μητρική της rating company ESG Sustainalytics, σημειώνει ότι οι αποκλίσεις στις βαθμολογίες των αξιολογητών,  αντανακλούν τη διαφορετική στάθμιση που δίνουν οι επιχειρήσεις στους παράγοντες E, S και G, τις διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιούν για  επομένως και τα διαφορετικά δεδομένα.

    “Μερικές φορές βιαζόμαστε να συγκρίνουμε τις αξιολογήσεις ESG με τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις”, δήλωσε ο Pettit. «Όμως υπάρχουν σημαντικές διαφορές, όπως  ότι για τις αξιολογήσεις ESG το μοντέλο είναι να πληρώνει ο επενδυτής, ενώ στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις πληρώνει o εκδότης των μετοχών,  και επίσης οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις είναι εδώ και πολύ καιρό καθιερωμένες διαδικασίες μέτρησης κινδύνου, ενώ οι μετρήσεις ESG αφορούν πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και η κάθε εταιρεία μπορεί να δίνει μεγαλύτερη έμφαση  σε άλλους ».

    Ευρωπαϊκή Εποπτεία 
    Η European Securities and Markets Authority που εποπτεύει  τις εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, έχει ήδη καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει τον προβληματισμό σχετικά με τις εταιρείες  αξιολογήσεων ESG. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για ρύθμιση του κλάδου δεν έχουν πετύχει.

    Η ISS ESG, επίσης rating company, δηλώνει ότι χαιρετίζει κάθε βήμα που φέρνει διαφάνεια. Όμως,  προειδοποίησε  ότι αν μπουν περιορισμοί θα δυσκολέψουν τους αξιολογητές να συμβαδίσουν με τις αλλαγές στην αγορά.

    Ο Maximilian Horster, επικεφαλής στην ISS ESG, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθούν «βήματα που θα υπονόμευαν την ικανότητα των αξιολογήσεων και των παρόχων δεδομένων να παράγουν και να παρέχουν την ανεξάρτητη και ενημερωμένη έρευνα και ανάλυση ESG που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση ενός ταχέως εξελισσόμενου τοπίου ESG».

    Διαβάστε επίσης

    Credit Suisse: Αναβάλει την επιστροφή των ανεμβολίαστων εργαζομένων στα γραφεία της στις ΗΠΑ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ