• ESG Today

    Αχιλλέας Ιωακειμίδης (ΔΕΗ): Οι επιστημονικά τεκμηριωμένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Διευθυντής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης

    Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Διευθυντής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης


    Η συμμετοχή της ΔΕΗ στο SBTi διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των στόχων μείωσης των εκπομπών της εταιρείας που είναι προτεραιότητα για τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας όπως και για το σύνολο της βιομηχανίας. Η επίτευξή τους συνδέεται τόσο με  τη βιωσιμότητά τους και την αξία τους όσο και με την ελκυστικότητα της μετοχής τους.

    Πώς όμως διασφαλίζεται ότι οι δεσμεύσεις τους είναι ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες; Όπως μας λέει μιλώντας στο mononews.gr ο Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Διευθυντής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΗ, η συμμετοχή της ΔΕΗ στο SBTi  διασφαλίζει ότι οι στόχοι μείωσης των εκπομπών, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι, κάτι που αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Κι αυτό γιατί η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων βοηθά στο να μειώνονται οι εκπομπές με το ρυθμό εκείνο που θα διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι επιστημονικοί στόχοι με βάση το SBTi, επαναξιολογούνται ανά πενταετία με βάση τα κλιματικά δεδομένα που προκύπτουν αλλά και την πορεία της επιχείρησης προς την επίτευξή τους, και αποτελούν εχέγγυο αλλά και οδηγό για την ενεργειακή μετάβαση που είναι σε εξέλιξη στον οργανισμό μας.

    Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ η συμμετοχή της στο SBTi? Τι θα πρέπει να κάνει;

    H συμμετοχή της ΔΕΗ στο SBTι είναι ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής απανθρακοποίησης του Ομίλου και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.  Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία ενέργειας στην Ελλάδα, της οποίας εγκρίθηκε το περασμένο Μάιο, η δέσμευση από το Science Based Targets initiative (SBTi), να αναπτύξει και να υποβάλει, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) προκειμένου αυτοί οι νέοι στόχοι να αξιολογηθούν με βάση τα επιστημονικά κριτήρια του προτύπου Net-Zero του SBTi.

    Οι στόχοι αυτοί που θα αναπτυχθούν και θα υποβληθούν, θα πρέπει να ανταποκρίνονται επιστημονικά στη δέσμευση για τον περιορισμό της  υπερθέρμανσης του πλανήτη στους  1,5°C. σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, στη δέσμευση για μείωση των εκπομπών κατά το ήμισυ για το 2030 σε σχέση με το 2020 (55% για την Ελλάδα), και στην επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2040 για τον κλάδο της ενέργειας.

    Τι είναι οι επιστημονικά τεκμηριωμένοι στόχοι; Πώς βοηθούν να μειώσει τις εκπομπές;

    Επιστημονικά τεκμηριωμένοι στόχοι είναι οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συνάδουν με αυτό που η επιστήμη θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, που ανταποκρίνονται δηλαδή στον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης θερμοκρασίας μέχρι  1,5°C βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και οδηγούν επιστημονικά στη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2050 για όλο τον πλανήτη.

    Η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων βοηθά στο να μειώνονται οι εκπομπές με το ρυθμό εκείνο που θα διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι επιστημονικοί στόχοι με βάση το SBTi, επαναξιολογούνται ανά πενταετία με βάση τα κλιματικά δεδομένα που προκύπτουν αλλά και την πορεία της επιχείρησης προς την επίτευξή τους, και αποτελούν εχέγγυο αλλά και οδηγό για την ενεργειακή μετάβαση που είναι σε εξέλιξη στον οργανισμό μας.

    Τι αλλάζει η συμμετοχή στο SBTI για τη ΔΕΗ;

    Η ΔΕΗ υλοποιεί ήδη από το 2019 ένα στρατηγικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης και μετασχηματισμού σε μία σύγχρονη ψηφιακή ενεργειακή επιχείρηση. Η δέσμευση της ΔΕΗ, στο διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο του SBTi σε ομιλικό επίπεδο, επιβεβαιώνει την προτεραιότητα και τη σημασία που έχει θέσει ο Πρόεδρός της κ. Γιώργος Στάσσης, να παρακολουθείται και να αξιολογείται αυτή η μετάβαση σε μία οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών μέσα από τον πιο επιστημονικό και αδιάβλητο, διεθνώς κατοχυρωμένο μηχανισμό στον τομέα αυτό.

    Η διαφάνεια, η δέσμευση, η περιοδική αξιολόγηση των στόχων μείωσης των εκπομπών με επιστημονικούς όρους που θέτει ο Όμιλος, στο πλαίσιο και των ευρύτερων  εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών συμφωνιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν προτεραιότητα και εγγύηση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

    Ποια είναι τελευταία νέα του 2022, στο πλαίσιο δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Όμιλος, και ποια τα επόμενα βήματα;

    Η ΔΕΗ μέσα στο 2022 εκτός από το SBTi, δεσμεύθηκε στις δέκα αρχές του UN Global Compact  που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ μέσα στο 2023 θα καταθέσει το Communication of Progress report με βάση τις αρχές αυτές.

    Επίσης η ΔΕΗ δήλωσε υποστηρικτής των συστάσεων του Task Force on Climate Related Financial Disclosures (ΤCFD) ενώ είναι στη διαδικασία υλοποίησης του αντίστοιχου σχεδίου δράσης. Παράλληλα συμμετέχει στη συμμαχία We Mean Business αλλά και στην εκστρατεία  Race to Zero που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ με σκοπό την κινητοποίηση μεγάλων οργανισμών και επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Το 2022 η Εταιρεία ανταποκρίθηκε στο σύστημα αναφοράς του CDP για την κλιματική αλλαγή, που είναι και η κορυφαία αναγνωρισμένη οργάνωση διεθνώς στην αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την ανθρωπογενή δραστηριότητα. Επίσης πρόσφατα υιοθέτησε τις Αρχές του Women’s Empowerment Principles για την Ενδυνάμωση των Γυναικών, με σύνθημα, Ισότητα Σημαίνει Εργασία – Equality Means Business, που δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, συμμετέχοντας στο αντίστοιχο πρόγραμμα, για την ανάπτυξη και υλοποίηση στόχων αλλά και εκπόνησης και υλοποίησης σχεδίου δράσης για την επίτευξη αυτών, στο πλαίσιο και της ευρύτερης ESG στρατηγικής μας.

    Στο επίπεδο των συνεργασιών, με σκοπό τη χάραξη πολιτικών, επειδή η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της βιοποικιλότητας και της φύσης είναι αλληλένδετες ανάγκες και προκλήσεις για την ανθρωπότητα αλλά και την Εταιρεία μας, o Όμιλος μας ήταν από τους πρώτους διεθνώς που συμμετείχε ως signatory (μία από τις 330 εταιρείες παγκοσμίως) στην εκστρατεία «Make it Mandatory» του Business For Nature, της μεγαλύτερης παγκόσμιας κίνησης για την βιοποικιλότητα. Η καμπάνια αυτή στοχεύοντας να καταστήσει υποχρεωτική την αξιολόγηση, μέτρηση και δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικών με την επίδραση και αλληλεξάρτηση των μεγάλων εταιρειών με τη βιοποικιλότητα και τη φύση, μέχρι το 2030, συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχημένη συνέλευση του COP15 που μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε στον Καναδά, καταλήγοντας στην ιστορική συμφωνία του Μόντρεαλ (την αντίστοιχη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή). Μια συμφωνία, την οποία υιοθέτησαν μετά από διαπραγματεύσεις περισσότερες από 190 χώρες, που διαμόρφωσε το πλαίσιο εκείνο για να σταματήσει η καταστροφή της βιοποικιλότητας και των πόρων της φύσης που είναι απαραίτητοι για την ανθρωπότητα, με τη δέσμευση «30 μέχρι το 30», δηλαδή την προστασία του 30% της γης και των ωκεανών που θεωρούνται σημαντικά για τη βιοποικιλότητα έως το 2030.

    Μπαίνοντας στο 2023, μέσα και από τις παραπάνω συμμετοχές και δράσεις, ο Όμιλος ΔΕΗ επιταχύνει το ρυθμό ενσωμάτωσης αρχών και πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης στο λειτουργικό του μοντέλο με βάση και τη στρατηγική ESG που υλοποιεί, με σκοπό να παραμένει ευέλικτος και ανθεκτικός απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις και σταθερός στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει.



    ΣΧΟΛΙΑ