• Επι-θετικά

    Περιφερειάρχες, δήμαρχοι και λοιποί – Το μοντελάκι μπάζει, αλλάξτε το!


    Ήμασταν από τους τυχερούς. Δεν καήκαμε, δεν πλημμυρίσαμε, δεν πνιγήκαμε στα λασπόνερα, δεν μας έδιωξαν κακήν κακώς απ΄ το πλοίο, καθ΄ όσον ήμασταν πολύ νομοταγείς –με το εισιτήριο στο στόμα, όπως λέμε- και όχι, το δικό μας παιδί δεν κινδύνευσε ευτυχώς, στη Φιλαδέλφεια εκείνο το βράδι… Τι καλοκαίρι. Μόνο αν είσαι αναίσθητος –ελλιπούς ενσυναίσθησης το λένε τώρα- μπορείς ν΄ αντέξεις όσα έγιναν και γίνονται. Αλλά αν κάποιοι από εμάς φανήκαμε όντως τυχεροί, χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται ακόμη στη δίνη των καταστροφών όπου κινδυνεύουν οι ζωές τους.

     Ας μείνουμε λοιπόν στα πρόσφατα.

     Δεν είμαι η ειδική για να πω, πόσα ακριβώς λεφτά έχουν πάρει οι περιφερειάρχες και οι δημαρχαίοι ομοίως, για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων στην περιοχή τους  -δρόμους, γέφυρες, καθαρισμούς ποταμών και ρεμάτων, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά γενικά –  και βέβαια για τον έλεγχο αν έχουν γίνει σωστά, αλλά βέβαια μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ.

    Δεν τα πήραν ασφαλώς γι΄ αυτούς τους ίδιους, δεν τους τα έδωσε το κράτος ως επιβράβευση του κόπου τους, για να κάνουν αυτά τα έργα, μικρά και μεγάλα τα πήραν, να φροντίζουν τον δήμο και τους δημότες τους, να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της περιοχής τους, να προβλέπουν –δεν χρειάζονται μέντιουμ εδώ, υπάρχουν οι μελέτες- την επικινδυνότητα από τις φυσικές καταστροφές ώστε να προλαμβάνουν τις συνέπειές τους και εν τέλει, διότι και αυτό είναι σοβαρό, να αποδίδουν λογαριασμό με συνέπεια και διαφάνεια ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων.

     Δεν μπορώ να πω όμως, ότι είναι πολλοί εκείνοι, που έχουν συνείδηση της αποστολής τους.

    Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις, όταν λέμε «φταίει η κυβέρνηση» -ακόμα και όταν ανοίγουν οι ουρανοί από τη βροχή, πάντα η κυβέρνηση φταίει, όποια κι αν είναι αυτή-  μου φαίνεται ότι τελικά, είναι και οι δήμοι και οι περιφέρειες που φταίνε. Αν η συμφωνία που είχε κάνει η κυβέρνηση με τον Δία να μη μας ρίξει κεραυνούς χάλασε (!), όλοι αυτοί οι τύποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να έχουν κάνει κι αυτοί τις δικές τους.

    Διότι, με τις  σούπερ αρμοδιότητες που έχει αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια και με το αντίστοιχο χρήμα  να ρέει άφθονο, λογικά θα έπρεπε να κάνουν θαύματα. Πού είναι όμως;

    Στον κάμπο κατέρρευσαν γέφυρες –η μία καινούργια-  και κάποιοι δρόμοι που καταστράφηκαν, αποκάλυψαν το σαθρό υπόβαθρο όπου ήταν θεμελιωμένοι ενώ σιγά σιγά θα αποκαλυφθούν κι άλλες κακοτεχνίες και παραλείψεις… Για ποια αξιοπιστία των έργων μιλάμε λοιπόν; Και πώς τα παραλαμβάνουν καμαρώνοντας κιόλας;

    Αλλά και για την κλιματική αλλαγή, τι ακριβώς έχουν ακούσει, γιατί μου φαίνεται, ότι μάλλον ελλιπή πληροφόρηση ή το χειρότερο, συνειδητοποίηση της σοβαρότητάς της έχουν. Μήπως το γεγονός, ότι θα τους δοθούν περισσότερα χρήματα είναι αρκετό; Κι ας μην ξέρουν, ούτε μπορούν να τα αξιοποιήσουν σωστά…

    Κατηφορίζοντας προς Νότον όλη η Αττική αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αναδόμησης. Δρόμοι στρώνονται -τσάμπα βέβαια γιατί τόσα χρόνια ξέραμε, πού είναι οι λακκούβες και τις αποφεύγαμε- κάποια παρκάκια καθαρίζονται, κάτι μπάζα μαζεύονται, κάτι άλλα εργάκια βιτρίνας ξεπροβάλλουν, κάποιο συμμάζεμα από τις πυρκαγιές,  διότι το καμπανάκι των εκλογών έχει κτυπήσει.

    Ας μη το συζητήσουμε το τάιμινγκ όμως, γιατί είναι πια βαρετή η επανάληψη του φαινομένου. (Για να είμαι όμως δίκαιη, μόνον ο δήμος της Αθήνας δεν βιάστηκε να τελειώσει την Πανεπιστημίου άρον άρον… Αυτή στην ώρα της, όποτε κι αν έρθει).

    Τι κι αν τα …παριλίσια πεδία της Βασιλίσσης Σοφίας -πιο κέντρο Αθήνας δεν υπάρχει- πλημμύρισαν μ΄ένα δεκάλεπτο βροχής, τι κι αν οι υπόνομοι αρνούνταν πεισματικά να δεχθούν το νερό, στέλνοντάς το κατ΄ ευθείαν στο μετρό αλλά και στην νέα Πινακοθήκη… Ψύχραιμοι εμείς. Αφού δεν χρειάστηκε να βγουν βάρκες, όλα καλά.

    Τελικά όμως, αυτό το μοντελάκι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μόνον εμείς οι πολίτες-δημότες βλέπουμε, ότι δεν τραβάει; Ότι κάπου μπάζει βρε παιδί μου. Γιατί αν σε κάτι φταίει η κυβέρνηση –κι όλες οι τελευταίες αφού αυτή η ιστορία κρατάει χρόνια- είναι που δεν τα έχει αλλάξει όλα. Κι εμείς όμως, που τους αφήνουμε στο απυρόβλητο.  Αλλά ως πότε; Τι να το κάνω, όταν μου λένε, μη βγεις από το σπίτι για να μην πνιγείς, αλλά το νερό είναι μέσα το σπίτι;

    Διαβάστε επίσης

    ΣΥΡΙΖΑ πες αλεύρι. Ο Κασσελάκης σε γυρεύει!



    ΣΧΟΛΙΑ