• Επι-θετικά

    Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενε να του πέσουν τα Γλυπτά στο κεφάλι 

    Τα αμερικανικά προϊόντα, τα αγέννητα παιδιά και άλλες αμαρτίες

    Portrait of Stephy Langui, Rene Magritte


    Για να καταλάβω. Θα έρθουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, όλοι θα χαιρόμαστε και θα καμαρώνουμε και μόνον εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δυστυχείς; Θα κάνουν διαδηλώσεις μήπως; Θα τα μπλοκάρουν στο αεροδρόμιο; Θα κάνουν ερωτήσεις στη Βουλή; Θα ζητούν να πέσουν κεφάλια υπουργών και του πρωθυπουργού πρωτίστως; Αναρωτιέμαι, τι θα σκεφτούν…

    Δύσκολη η απάντηση. Γνωστό για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι  όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Έχουμε βαρεθεί να τους ακούμε να κάνουν το άσπρο –μαύρο, το καλό –κακό, την αλήθεια – ψέμα, αλλά αυτοί, εκεί, απτόητοι. Άντε να τους πεις την παροιμία για τον ψεύτη, που μόνον τον πρώτο χρόνο χαίρεται… Κι εδώ δεν είναι ένας, πέρασαν πολλοί. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που τα διάφορα ιδεολογικά σοφίσματα που εμπνέονται, δεν πείθουν κανένα. Ούτε καν μέσα στο κόμμα τους, με εξαίρεση βεβαίως, τους χρησιμοποιούντες παρωπίδες… 

    Γιατί άντε τώρα να γίνεις πιστευτός από έναν σοβαρό άνθρωπο, όταν λες ότι ο Μητσοτάκης ξεπουλάει στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και πρώτα απ΄όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κι ότι σε αντίθεση με την πολλαπλώς εκφρασμένη θέση του ίδιου και της κυβέρνησής του και όλων, τέλος πάντων, εντός και εκτός της χώρας, εκείνος θα αναγνωρίσει την κυριότητά τους από τους Βρετανούς.

    Δεν το έχει πράξει αυτό η Ελλάδα επί διακόσια χρόνια, λέτε να βρεθεί τώρα έλληνας πρωθυπουργός που θα πέσει σε τέτοιο καταστροφικό ολίσθημα; Για το ιερό δισκοπότηρο, που είναι για μας τα Γλυπτά μιλάμε, που το αίτημα για την επιστροφή τους είχε αρχίσει ήδη από τον λόρδο Βύρωνα αλλά και από τον Καβάφη για να φθάσει ως τη Μελίνα. Και τώρα που αχνοφαίνεται η ελπίδα, προσπαθούν να την βρωμίσουν με ελεεινές κατηγορίες.

    Ασφαλώς και τα Γλυπτά είναι κλεμμένα,  ασφαλώς και η Βρετανία -μουσείο και κυβερνήσεις- αρνιόνταν με πείσμα να συζητήσουν οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής τους, αλλά μπορεί να έφθασε το πλήρωμα του χρόνου.

    Όταν οι Times, το κατ΄εξοχήν παραδοσιακό μέσο, που εκπροσωπεί την συντηρητική παράταξη της χώρας και σε μεγάλο βαθμό την πιο σκληροπυρηνική απέναντι στο ελληνικό αίτημα κάνει αυτή την απίστευτη, ως πριν λίγο καιρό στροφή, οφείλεις όχι απλώς να επωφεληθείς αλλά να βάλεις τα δυνατά σου. Κι αυτό κάνει η κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης, η Μενδώνη, όλοι.

    Και πού είναι το κακό, όταν ο πρωθυπουργός υπόσχεται, ότι η Ελλάδα θα στέλνει αρχαιότητες για έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο; Ξέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ πόσα ελληνικά έργα τέχνης πρώτης γραμμής ταξιδεύουν κατά καιρούς σε ξένα μουσεία; Ας ρωτήσουν τους πρώην υπουργούς τους για τις συμφωνίες  που έκαναν -και ορθώς- για την προβολή του αρχαίου πολιτισμού από την Αμερική ως την Κίνα.

    Τους καταλαβαίνω όμως. Αυτό που τους συμβαίνει τώρα με τα Γλυπτά είναι μεγάλο στρίμωγμα. Πού να βρούν επιχειρήματα της προκοπής για να αντιδράσουν. Γνωρίζοντας μάλιστα την δυναμική, που μπορεί να πάρει στο μέλλον το θέμα και που μπορεί να είναι ολέθρια γι΄αυτούς.

    Aς ήταν άξιοι όμως, και ας προωθούσαν το αίτημα της χώρας, έστω λίγο. Ας έβαζαν ένα λιθαράκι σ΄αυτήν την προσπάθεια, έστω μικρό. Είχαν την ευκαιρία τους. Αντίθετα προτίμησαν την ασφαλή απραξία του τέλματος ενδεδυμένη με την εμμονική  θεωρία του απόλυτου -ή όλα ή τίποτε- που μόνον ένδειξη ανικανότητας είναι και αδυναμίας στο χειρισμό δύσκολων καταστάσεων. Κι αυτό, ούτε ξεχνιέται ούτε συγχωρείται. 

    Επί πέντε χρόνια, τέσσερις υπουργοί Πολιτισμού και δεν έκαναν το παραμικρό. Περιμένοντας τι; Να ριχτούν  στα πόδια μας οι Βρετανοί και να μας παρακαλούν μετά δακρύων να τα πάρουμε; Ή μήπως να πέσουν από τον ουρανό και να προσγειωθούν το Μουσείο Ακρόπολης μόνα τους;

    Δεν λέω ότι τα Γλυπτά θα έρθουν αύριο. Άλλωστε μπορεί όταν έρθουν, να μην υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα όμως ,αν τα θέλουν ή δεν τα θέλουν πίσω τα Γλυπτά, οφείλουν να απαντήσουν τώρα και να σκεφτούν, για μια φορά, με γνώμονα το καλό της χώρας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Νίκος Σταμπολίδης: Οι Times παίρνουν θέση εγκαίρως και δείχνουν το δρόμο



    ΣΧΟΛΙΑ