• Επι-θετικά

    Μετα-Βαρουφάκης προς Μετα-Ζούκερμπεργκ: Συγνώμη κύριε, ποιος είστε…

    Μετα-Βαρουφάκης προς Μετα-Ζούκερμπεργκ: Συγνώμη κύριε, ποιος είστε…


    Διαβάζει Μπαμπινιώτη ο Ζούκερμπεργκ; Θα σας γελάσω. Μήπως διαβάζει έστω, ο Βαρουφάκης; Εδώ θα γελάσω πολύ.

    Ο Βαρουφάκης δεν χρειάζεται να διαβάζει τίποτε. Τα ξέρει όλα! Κι επειδή οι άλλοι άνθρωποι είναι ζηλόφθονοι και κακοί και λογοκλόποι, τα έχει κατοχυρώσει κιόλας ως πνευματική του ιδιοκτησία. Αίφνης εκείνα τα «ανά παρά κατά δια μετά», που μαθαίναμε ποιηματάκι στο σχολείο, δικά του είναι. Αλλά δεν μας το είχαν πει… Λάθος.

    Διότι μπορεί να το ήξερε έτσι και ο Ζούκερμπεργκ και να μην έπεφτε στο βαρύτατο ολίσθημα να κλέψει τον έλληνα πολιτικό. Άστραψε και βρόντησε αυτός. Από πού κι ως πού τέτοια απροκάλυπτη ενέργεια; Χωρίς να του ζητήσουν άδεια. Χωρίς να του αποδώσουν τα εύσημα. Χωρίς να τον πάρει τηλέφωνο ο Ζούκερμπεργκ αυτοπροσώπως και να του πει ως όφειλε «Έλα Γιάνη να μοιραστούμε τη δόξα»…

    Τίποτε. Αντίθετα βγήκε κι αυτός ο άθλιος καπιταλιστής σε παγκόσμια μετάδοση για να πει μια λέξη, που μας αναστάτωσε: Metα. Κι αν για όλους τους άλλους ήταν έκπληξη _έτσι κακοποιημένη μάλιστα, με αγγλικά και ελληνικά στοιχεία μαζί, χώρια το πώς θα την προφέρουν οι Αγγλοσάξονες _ ο Βαρουφάκης παρά λίγο να πάθει αποπληξία.

    «Κοντά τα χέρια κ. Ζούκερμπεργκ…», του διαμήνυσε μέσω του αντίπαλου Twitter. Έτσι σκληρά, βαρβάτα, αντρίκια. Τον έπνιξε το δίκιο τον άνθρωπο, αφού ως φαίνεται ο κ. Fb διαπράττει συστηματικά το αδίκημα της λογοκλοπής. Πρώτα μετονόμασε το κρυπτονόμισμα της Facebook από Libra σε DIEM. ( Όπου DiEM 25 ήταν πολιτικό κίνημα του Βαρουφάκη που θυμάται μόνον εκείνος, αλλά δεν έχει σημασία).

    Και τώρα έρχεται να του βουτήξει και το «mέta». Δεν το ξέρετε, είμαι βέβαιη, γι΄αυτό εξηγώ: Είναι ο «κωδικός» του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (άγνωστο τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αλλά δεν είναι της παρούσης). «Και τι θα έχει στη συνέχεια κύριε;», θα μπορούσε λοιπόν φωνάξει, και δικαιολογημένα ο ίδιος, γιατί έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα σε λίγο πάει και το ΜέΡΑ25…

    Γεγονός είναι, ότι ο υπέροχος επικοινωνιακός κόσμος, που πιθανόν ονειρευόταν πριν από χρόνια το παιδί – θαύμα, που το έλεγαν Μάρκ Ζούκερμπεργκ έβγαλε δόντια τέρατος της αβύσσου και νύχια γαμψά άγριου θηρίου που δεν αντιμάχονται. Τα λουλουδάκια, τα ζωάκια, τα μοντελάκια και οι περισπούδαστες θυμοσοφίες όλων μας εκεί μέσα είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι κόλαση.

    Κι έρχεται ο δικός μας πομφόλιξ (νεοελληνιστί σαπουνόφουσκας) και διαμαρτύρεται για την δήθεν πνευματική του ιδιοκτησία. Αντί να ασχοληθεί με τον ρόλο του Facebook στην κοινωνία, την άνεση με την οποία διακινούνται μέσω αυτού μηνύματα μίσους, βίας, ρατσισμού και άλλων εγκληματικών ιδεών και όπου βρίσκουν στέγη κάθε λογής κατακάθια, συνωμοσιολόγοι, οπαδοί παραθρησκευτικών και παραστρατιωκών οργανώσεων, προπαγανδιστές και ό,τι άλλο, εκείνος κοιτάει πώς θα επωφεληθεί κι αυτός, κερδίζοντας λίγη δημοσιότητα. Δεν το ξέρει ότι γελοιοποιείται. Δεν το ήξερε ποτέ.

    Από την άλλη στο μυαλό του Ζούκερμπεργκ δεν είμαι για να ξέρω, πόθεν υποκινούμενος κατέληξε σε μία ελληνική λέξη για το μετα- Facebook. Όχι ότι μας κάνει κακό, το αντίθετο, αν και ο κόσμος διεθνώς δεν ξετρελάθηκε, γιατί δεν πολυκατάλαβε κιόλας, τι ήθελε να πει ο ποιητής.

    Ας ελπίσουμε όμως, ότι ο σεβαστός καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης θα του στείλει ένα λεξικό, μήπως και θελήσει να διευρύνει τους ορίζοντές του. Και δεν θα ήταν καθόλου, μα καθόλου άστοχο αν κάποιος υψηλά ιστάμενος στην ελληνική κυβέρνηση έτεινε χείρα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκεί κατά silicon valley μεριά. Η «ελληνική» στροφή του Ζούκερμπεργκ μας βρήκε απροετοίμαστους αλλά ας μην την …μονοπωλήσει ο Βαρουφάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ