• Επι-θετικά

    Αλεξίου Τσίπρα «Ανάβασις» – Μετωπική στην Ακρόπολη και τύφλα να ΄χει ο Ιονέσκο

    Τα αμερικανικά προϊόντα, τα αγέννητα παιδιά και άλλες αμαρτίες

    Portrait of Stephy Langui, Rene Magritte


    Αλεξίου Παύλου Τσίπρα «Ανάβασις»

    Τα μάθατε τα νέα; Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε επιτέλους στην Ακρόπολη! Όχι, καμπάνες δεν βάρεσαν, ούτε από τον Λυκαβηττό ακούστηκαν κανονιές — όπως θα ΄πρεπε δηλαδή, για τέτοιο γεγονός — ούτε και τίποτε «τείχη» έπεσαν για να υποδεχθούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιτέλους αξιώθηκε να πάρει την ανηφόρα… Φταίει που πήγε ιδιωτικά βέβαια, για να μην ξεσηκωθούν τα πλήθη, γιατί αν μας το είχε πει, όλο και μια συναξούλα θα κάναμε, ένα «ζήτω», ένα «μπράβο», τέτοια πράγματα ως είθισται για την κοσμοϊστορική μέρα.

    Γιατί είναι, μην το παραβλέπετε.  Ξέρετε, τι θα γράφει η Ιστορία μετά από χρόνια; «21 Μαΐου 2021, των Αγίων Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ημέρα κατά την οποία ο Αλέξιος Παύλου Τσίπρας, βουλευτής Αχαΐας, πρόεδρος Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκε στην Ακρόπολη». Μια φορά τα θαύματα όμως. Δεύτερη δεν έχει. Δεν είναι και για χόρταση άλλωστε. Φτάνει που ανεβοκατεβαίνει η Σία κάθε τόσο με διάφορους πικραμένους για να καταγγείλει τούτο, να κατακεραυνώσει για τ΄άλλο και κυρίως για να ελέγξει τους επιστήμονες — διότι έτσι τους πρέπει — , αν κάνουν καλά τη δουλειά τους, που κατ΄αυτήν βεβαίως δεν την κάνουν!

    Συνοδευόμενος και από φίλα προσκείμενους στο κόμμα του επιστήμονες, ο κ. Τσίπρας «ξεναγήθηκε» — τρόπος του λέγειν, διότι άκουσε όλη την παραφιλολογία, που έχει αναπτύξει η αντιπολίτευση τους τελευταίους μήνες επί του θέματος — και όλοι μαζί στο τέλος συμφώνησαν, πως φριχτά πράγματα γίνονται στην Ακρόπολη. Σιγά μην καταδεχόταν να μιλήσει και με τους υπεύθυνους των έργων. Πφφ! Και ποιοι είναι αυτοί δηλαδή… Ένας Κορρές… μια Επιτροπή από καθηγητές… κάτι άσχετοι… Λες και δεν ήταν οι ακριβώς ίδιοι και επί των ημερών του…

    Κατόπιν αυτών… κουβέντα για το τεράστιο αναστηλωτικό πρόγραμμα που επιτελείται στην Ακρόπολη δεν είχε να πει ο κ. Τσίπρας, λέξη για τον ανελκυστήρα και τη χρησιμότητά του, έχοντας ξεχάσει ότι επί κυβερνήσεώς του ήταν που σήκωναν μαθητή στα χέρια, γιατί ήταν χαλασμένος και αδυνατούσαν να τον φτιάξουν. Εκείνος είδε μόνον «το μέγεθος της τσιμεντένιας επέμβασης που αλλάζει το τοπίο ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς», όπως είπε στην ανάρτησή του στο Facebook, — επαναλαμβάνοντας τη γνωστή καραμέλα του Σύριζα περί τσιμέντων— προκειμένου να κουνήσει το δάκτυλο στον Μητσοτάκη για  την «ιδιοκτησιακή νοοτροπία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης».

    Φυσικά δεν περιμέναμε τίποτε άλλο. Ουδείς είχε την ελπίδα, ότι θα παραμέριζε για λίγο, και προκειμένου για το εθνικό μας μνημείο, όλη αυτή την δυσφημιστική εκστρατεία για τη χώρα, που έχει οργανώσει το κόμμα του. Γιατί γι΄αυτήν ευθύνεται ο ίδιος.

    Τύφλα να΄χει ο Ιονέσκο

    Είχε όμως και ένα «αξιντάν» ο πρόεδρος στην Ακρόπολη. Εκεί, που ούτε να ακούσει για Μενδώνη, εκεί που σφύριζε δήθεν αδιάφορα αλλά στην πραγματικότητα ήταν κατασυγχυσμένος από την πρότασή της να τον ξεναγήσει η ίδια στον ιερό βράχο, νάτην μπροστά του! Μετωπική, όπως λέμε.

    Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού χθες, λογικό η υπουργός να βρίσκεται κοντά στα μνημεία — χώρια που στην Ακρόπολη ανεβαίνει κάθε λίγο —   αλλά ούτε και έτσι, τυχαία δηλαδή, δεν ήθελε ο κ. Τσίπρας να βρεθούν μαζί. Δικαίωμά του. Όσα διαμείφθηκαν όμως στη συνέχεια συνιστούν θέατρο του παραλόγου. Ο διάλογος με την κυρία Μενδώνη, όλα λεφτά! Κι ο  Ιονέσκο να ωχριά!

    «Μια που σας βρίσκω εδώ, να σας πω για τα γλυπτά στο σταθμό Βενιζέλου», της είπε (τι καημός κι αυτός, αλλά ό,τι του λένε, λέει…)

    «Δεν υπάρχουν γλυπτά στον σταθμό Βενιζέλου…»,  η απάντηση της Μενδώνη, αλλά σιγά μην κατάλαβε την γκάφα του.

    «Γίνεται καταστροφή, όπως του Μοροζίνι στην Ακρόπολη…». Άλλο φάουλ εδώ, αλλά αν δεν έχεις ίδια γνώμη, οφείλεις να έχεις καλούς συμβούλους. Όταν δεν ξέρουν, τι τους γίνεται ή νομίζουν ότι με τις υπερβολές και τις ανακρίβειες προσφέρουν έργο στον αρχηγό, απλώς τον αφήνουν έκθετο σε κάτι τέτοια.

    Απόδειξη και το παρακάτω:

    «Η Μέση Οδός, ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχω πάει δύο φορές», συνέχισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην πρωτοβυζαντινή οδό, που έχει ανασκαφεί στο σημείο του σταθμού Βενιζέλου.

    «Όμως η προέκταση της ίδιας Μέσης Οδού ήταν και στην Αγίας Σοφίας» ήταν η απάντηση της υπουργού. Για να συναντήσει ωστόσο την πλήρη άγνοια περί τα πράγματα: «Ποια Αγία Σοφία;».

    Φταίει κι εκείνη όμως. Δεν διευκρινίζει… Τον έμπλεξε τον άνθρωπο με τις άγνωστες λέξεις.  Όχι, αρχηγέ μου, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Έχει κι η Θεσσαλονίκη τη δική της. Στο κέντρο βρίσκεται κι αυτή. Σταθμός του μετρό έγινε κι εκεί.  Επί ΣΥΡΙΖΑ παρακαλώ, το 2017 και το 2018.  Και ρουθούνι δεν άνοιξε, που απέσπασαν τα σημαντικότατα αρχαία που βρέθηκαν εκεί — για να επανατοποθετηθούν στη συνέχεια— , ακριβώς της ίδιας σημασίας με αυτά, που βρίσκονται στον σταθμό Βενιζέλος. Η Μέση Οδός ήταν κι εκεί, αλλά, όπως ομολόγησε κι ο ίδιος, δεν έχει πάει, ούτε την έχει δει…

    Όταν λέμε αδιάβαστος, πιο πολύ δεν έχει!



    ΣΧΟΛΙΑ